Educating girls: 60 gigatons of potential. | (Drawdown)

Hogyan csökkentitek a baleset-teherbeesések számát?

Tudásbázis - Hogyan csökkentitek a baleset-teherbeesések számát?A modern fogamzásgátlás eszközei már
– nem kerülnek sokba,
– nem igényelnek rendszeres odafigyelést
– sem férfi-közreműködést,
– több pozitív mint negatív mellékhatásuk van (gyógyszerként is használják)
– és elrejthetők az elnyomók (férjek, férfiak, rokonság, vallási és politikai vezetők) elől.
Elsősorban ilyenek a méhen belüli eszközök (iud), az implantátum és az injekció.

Tudásbázis - Hogyan csökkentitek a baleset-teherbeesések számát?A mellékelt angol nyelvű tanulmány egy sok szereplős és sokféle tevékenységű rendszerben számol. 2006 óta vagyunk a magyar tagja az eurongos.org hálózatnak, az ENSZ Népesedési Program európai partnerének, 1977 óta segítjük szegény lányok iskoláztatását Indiában (már egy alsó tagozat elvégzése következtében csak fele annyi gyereke születik egy nőnek élete során, mint egy iskolázatlannak), stb.
A baleset-teherbeesések okai ezerfélék, komplex rendszerben kell dolgozni, az óvszerosztás vagy más egyedi akciók nem elég hatékonyak önmagukban. Az okok elsősorban társadalmiak, ezért a tudatosság növelése, ismeretterjesztés, tabuk megtörése, vallási, gazdasági és politikai vezetők meggyőzése, nők és lányok megerősítése, ifjúsági összefogások segítése, kártékony hagyományok (gyerekházasság, FGM) elleni küzdelem, a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényesítése, stb. mindez formális, nonformális és informális módszerekkel – ezek csökkentik a baleset-teherbeesések számát. A fogamzásgátláshoz nem csak az eszközök, de a jogok és a tudás is sokszor hiányzik.

 

Az emberi faj létszámának alakulása – animáció >>

A leghatékonyabb megoldás a klímaváltozás ellen?

Egy új könyv hatásmérések alapján rangsorolta a klímaváltozásra adható legjobb válaszlehetőségeket. Meglepő, de nem az alternatív energia, vagy a hulladékcsökkentés végzett az első helyen.
A klímaváltozás veszélyei mostanra mindenki számára nyilvánvalóak lehetnek, akár a szakmai sajtóból, akár a tömegmédiából tájékozódik valaki. A megoldásokról szóló diskurzust elsősorban az alternatív energiák, az elektromos autózás uralják, sok más lehetőségről pedig nem nagyon esik szó. Az pedig végképp nehezen átlátható, hogy milyen törekvésnek mekkora lehet a valós hatása.
Legalábbis így volt ez eddig. Paul Hawken – akinek Natural Capitalism című könyvét Bill Clinton a világ öt legfontosabb könyve közé sorolta – kutatócsapatával néhány évvel ezelőtt kutatások alapján összeállította a klímaváltozás elleni 100 leghatékonyabb megoldás listáját, az eredményt pedig nemrég publikálták – számolt be a Vox.

Tudásbázis - FAQ - BOCS.EUA könyv alapvetően nem más, mint egy lista az eddig létező megoldásokról annak alapján rangsorolva, hogy potenciálisan mekkora befolyással lennének a széndioxid kibocsátásra. Emellett egy költségszintet és egy rövid leírást tartalmaz minden lehetőségről. A kutatók néhány forgatókönyvet is felvázoltak, ami az egyes lehetőségek egymásra épülését és az elérhető kumulatív hatást mutatja be. A lista nagyon széles, a bemutatott megoldások az alternatív mezőgazdaságtól a hőszivattyúkig terjednek.
És, hogy mi az, ami a legerőteljesebb hatást gyakorolhatná ezen a területen? Bármilyen meglepő a top 100-as lista első helyén a lányok oktatásának szélesebb körűvé tétele áll a tudatos családtervezéssel kombinálva. E két dologra fordított energia 2050-re 120 gigatonnával csökkenthetné a széndioxid kibocsátást. Többel, mint amire az on- és offshore szélerőművek együttesen képesek. Hogy hogyan? Az edukáció az egyik legfontosabb eszköz a népességszabályozásban, vagyis a túlnépesedés okozta problémák kezelésében. De a tanult lányok magasabb béreket érhetnek el, társadalmi szempontból mobilabbak, egészségesebbek, körükben alacsonyabb a HIV/AIDS és a malária előfordulása, és a lista még itt sem ér véget. A tanult nők jobban táplálják a családjaikat és hatékonyabban termelnek.

Az oktatás a rugalmasságot is növeli, felkészíti az embereket az éghajlatváltozással járó kihívások leküzdésére. Képesek hatékonyabban felhasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket és könnyebben kiheverik a természeti katasztrófák jelentette sokkokat is – írja a tanulmány.

A lista első pár helyén emellett a hűtőközegek menedzselése (nem hallunk túl sokat erről ugye? Pedig minden energiaforrásra hatással van), az élelmiszerhulladék csökkentése, a húsmentes diéta terjedése, valamint a napelemparkok és tetőkre szerelt napkollektorok kombinációja áll.

Egy másik tanulmány ebben a témában egy szemléletes ábrán mutatja be ugyanezt.
Tudásbázis - FAQ - BOCS.EU

Kevesebb gyerekkel az élhetőbb bolygóért?

A kevesebb gyerek születése lenne a leghatásosabb egyéni módszer a klímaváltozás megfékezésére – derül ki egy svéd tanulmányból. Nem kellene teleszülni a világot.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy négy olyan módszer van, amely jelentősen csökkenti a személyes szén-dioxid-kibocsátást:
–a vegetáriánus táplálkozás,
–a repülőutakról és autóról való lemondás
–és az, ha kevesebb gyereket hozunk a világra
– mondta el Seth Wynes, a Lundi Egyetem kutatója.

A tudományos munkát az Environmental Research Letters című tudományos lapban mutatták be. Eszerint egy ember, ha lemond az autóról, évente 2,4 tonna klímakárosító szén-dioxidot spórol meg. A hús nélküli táplálkozás 0,8 tonnányi, a repülőutakról való lemondás pedig évi 1,6 tonnányi szén-dioxiddal kevesebb kibocsátást jelent – számolták ki a tudósok.
A leghatékonyabb klímavédelmi módszer azonban a gyermektelenség – állítják a szakértők. Minden, meg nem született gyermek évente 58,6 tonna szén-dioxidot “spórol meg” a világnak. “Egy amerikai család, amelyik úgy dönt, hogy kevesebb gyereket vállal, annyira járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, mint 684 felnőtt, akik életük hátralévő részében újrahasznosítják a szemetüket” – írja a kutatócsoport.

Kutatásuk során a tudósok 39 tanulmányt és kormányjelentést értékeltek ki. Emellett olyan klímavédelmi intézkedéseket elemeztek, amelyeket az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Európában alkalmaznak. Azt a következtetést vonták le, hogy ezek az intézkedések jóval kevésbé hatékonyak, mint az általuk javasolt stratégiák. Az energiatakarékos lámpák és a tudatos újrahasznosítás például negyed-, nyolcadannyira hatékony a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése szempontjából, mint a vegetáriánus táplálkozás.

(Forrás: MTI – Angol nyelvű verzió)

7,6 milliárdan vagyunk, és még többen leszünk a Földön
Az ENSZ legutóbbi becslése szerint 2017. július 1-jén majdnem 7,6 milliárd ember élt a Földön. Az 1950. évi 2,5 milliárdos népesség napjainkra a háromszorosára gyarapodott. Lassuló ütemben, de ezután is tovább növekszik a Föld lakossága. A világ népessége – a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint – 2050-re 9,8 milliárdra nő, és 2100-ra már 11 milliárd fölé emelkedik.

A népességnövekedés az egyes földrészeket eltérő módon érinti. Az afrikai kontinens népessége 1950 óta 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé és a Karib-szigeteké, valamint Ázsiáé és Óceániáé pedig több mint a 3-szorosára. Észak-Amerika lakossága mindeközben a duplájára emelkedett. A legkisebb növekedés Európában következett be, mindössze 1,4-szeres gyarapodással.

Az elöregedés igazából jó dolog?

Ha megnézzük Japán (átmeneti) elöregedését, kiderül, hogy számos pozitív következménye van, és valójában nincs ok aggodalomra vagy pánikra. A több idős és kevesebb gyerek ugyanis nem jelent több eltartottat. Sőt, a gyerekekkel ellentétben az időseknek vannak megtakarításaik, így gazdaságilag még kevésbé megterhelő a társadalom számára. Az egészségügyi kiadások terén a több időst ellensúlyozza a kevesebb gyerek, a nyugdíjkiadások emelkedését pedig ellensúlyozza az oktatási kiadások csökkenése. Arról nem is beszélve, hogy az automatizáció terjedése miatt úgysem a most születők fogják megtermelni a nyugdíjakat, sokkal inkább a robotok és a szoftverek (csak azokat is meg kell adóztatni a munkáltatói járulék mintájára). Bár a Japán GDP évtizedek óta stagnál, a csökkenő népesség azt jelenti, hogy a stagnálás mellett is nő az egy főre jutó GDP.

Tudásbázis - FAQ - BOCS.EUMivel a globális teljes termékenységi ráta csökken, és várhatóan a világnépesség is tetőzni fog hamarosan, így Japán valójában nem “különc”, hanem “világvezető a demográfiai változás terén” (Oroszországgal, Romániával és Magyarországgal egyetemben). Bár egyesek gazdasági okokból félelmeket táplálnak a népességfogyással szemben, mások a népesség csökkenésében a szükséges első lépést látják a fenntarthatóság elérése érdekében.

Érdemes hozzátenni, hogy egy korlátozott tűrőképességű létfenntartó rendszerek jellemezte, véges erőforrásokkal rendelkező bolygón élünk. Így ha az általunk jelenleg alkalmazott gazdasági rendszer nem képes kezelni a növekedés hiányát, akkor nem a gazdasággal vagy az emberekkel van a baj, hanem magával a gazdasági rendszerrel. A növekedés lelassulásával kapcsolatos gazdasági félelmek tehát irracionálisak, mivel egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón eleve lehetetlen a végtelen növekedés.

Miért a nőkre koncentrálunk?

Nők százmilliói küzdenek a fogamzásgátlás lehetőségeiért, és a legfontosabb teendő az ő támogatásuk ebben, hogy érvényesüljön ez az emberi jog (ENSZ, 1968). Természetesen meg lehet szólítani a férfiakat is, mindenesetre az a tapasztalat, hogy a nők részéről nagyobb a fogadókészség, ami fontos a tevékenységek hatékonysága szempontjából. Ennek alapvetően az az oka, hogy a nőket érinti a terhesség, a szülés és a szoptatás, valamint jellemzően rájuk hárulnak a gyermeknevelés terhei. Nem meglepő tehát, hogy sorsuk, illetve a saját testük fölötti rendelkezés iránti vágy miatt fogékonyabbak erre a kezdeményezésre.

“A népességnövekedés megoldása a fiatal nők szabadságjogainak bővítésén múlik, akiket legsúlyosabban érint a túl gyakori gyerekszülés és -nevelés. A fiatal nők sok társadalomban utódtermelő gépekké vannak lefokozva.”

Amartya Sen (Közgazdasági Nobel-emlékdíjas indiai közgazdász)

Mi a legnagyobb ökológiai fenyegetés?

Mi a legnagyobb ökológiai fenyegetés?Az, hogy világszinten túl sok a gyerek (jelentős részüket maguk a szülők sem kívánták). Sokat beszélnek manapság a fenntarthatóságról, a levegőminőségről, és a karbonlábnyom csökkentéséről. De nagyon ritkán esik szó az elefántról a szobában. Ez pedig nem más, minthogy a Földnek rengeteg éhes, szomjas, termékeny embert kell eltartania (akik emellett még fogyasztók is).

A demográfiai átmenet idővel mindenhol megtörténik, csak nem mindegy, mennyi idő alatt. A családtervezési lehetőségek széleskörű biztosítása drasztikusan lecsökkenti azt a növekményt, amit az átmeneti időszak produkál. Ez kulcsfontosságú, tekintve, hogy a legtöbb ország már így is túlterheli saját területét, azaz bármekkora népesség-növekmény tovább ront a helyzeten (márpedig amelyik rendszer nem fenntartható, az elkerülhetetlenül összeomlik).

A népességnövekedés megállítása társadalmi okokból is előnyös. Ha ugyanis egy véges területen nő a népesség, akkor nőni fog az agresszió, és az erőforrásokért folyó verseny. Ez több konfliktust, szenvedést, fájdalmat, és halált jelent. Mindez megelőzhető, vagy legalábbis jelentősen enyhíthető a családtervezési lehetőségek megteremtésével.

A családtervezés elterjedése még a klímaváltozást is visszafordítja?

A családtervezés elterjedése még a klímaváltozást is visszafordítja? - ClimeNews
Egy, a klímaváltozás visszafordítására irányuló átfogó tervvel kapcsolatos elemzés a családtervezést és a lányok oktatását a top 10 működőképes megoldások között azonosította (a 80-ból).

A kettő együtt 2050-ig 120 gigatonnával csökkentené az ÜHG-kibocsátásokat – többel, mint a szárazföldi és tengeri szélfarmok együtt.

A családtervezés elterjedése még a klímaváltozást is visszafordítja? - ClimeNewsVilágszerte sok száz millió nő kétségbeesetten szeretné megtervezni, hogy hány gyereke legyen, és mikor, de nincs hozzá eszköze, tudása, vagy joga. A családtervezési lehetőségek megteremtése ezt a tragikus helyzetet oldja meg. A lányok oktatása pedig lehetővé teszi, hogy a nők rendelkezzenek saját sorsuk felett, és mérhetően csökkenti a tervezett gyermekek számát.
.
/Ennek a témának a legnagyobb magyarországi képviselője a bárki részéről támogatható BOCS Alapítvány az általa fejlesztett QFPC karbonegységek eszközével. Ezzel karbonsemlegesítheti magát vállalat vagy magánszemély is. -szerk./

Forrás:
ClimeNews
https://www.populationmatters.org/report-population-key-controlling-climate-change

Mennyi embert képes eltartani a Föld?

Hány ember élhet a Földön?Egy emberre 2013-ban kb. 1,72 globális hektár jutott, de 2,7-et használtunk,[1] és ez az arány egyre rosszabb, mert egyre több az ember, és nem csökken az egy főre jutó ökolábnyom, a természeti erőforrások viszont fogynak.

A világ akkori népességének méretét (7,1 milliárd)[2] elosztva a globális ökológiai lábnyommal (1,57 Föld) megbecsülhetjük, mennyi embert tudott volna a jelenlegi termelési és fogyasztási minták alapján fenntartható módon eltartani a Föld (4,5 milliárd). Azóta már 7,6 milliárdan vagyunk,[3] pedig igazából már senkinek sem érdeke, hogy nőjön a globális népesség (annál kevesebbet ér a munkaerő, és annál drágább az élelmiszer), csak világszerte szegény nők százmilliói nem jutnak hozzá a családtervezés eszközeihez.[4]

Minthogy az amerikai ökológiai lábnyom a globális átlagnál háromszor több (8,6 ha/fő),[4] így ha mindenki úgy élne, mint az átlag amerikai, akkor harmadannyit, azaz csak kb. 1,5 milliárd embert tudna eltartani a Föld fenntartható módon (értsd: anélkül, hogy összeomoljon a gazdaság, és eljöjjön a Mad Max-világ, mint ahogy az a jelenlegi “zöld” trendek mellett is 2030-ra várható).[5] Mivel az USA igen magas átlagfogyasztással rendelkezik, továbbra is nő a lakossága, és fejlett országhoz képest ijesztően magas a tinédzserkori születések előfordulási arány [6] (a tinédzserek anyagi és érzelmi szempontból is felkészületlen szülők), így különösen nagy hatása van az ottani családtervezési programoknak!


Vonatkozó videó: http://indavideo.hu/…/Hany_ember_elhet_a_Foldon_-_David_Att…

 

Ha mindenki hozzájutna a családtervezés eszközeihez, akkor elkezdene csökkenni a világnépesség?

2011-ben 131,4 millió gyermek született, és 55,3 millió ember halt meg.[1] Noha a családtervezés emberi jog (ENSZ, 1968), termékeny korú nők százmillió nem férnek hozzá a fogamzásgátlókhoz. Emiatt a nemzések közel fele, és a születések negyede nem kívánt.[2] Ha tehát ettől az évtől kezdve hozzáférhetővé tennénk a fogamzásgátlókat minden nő számára, akkor csak 98,55 millió gyermek születne.

Ha mindenki hozzájutna a családtervezés eszközeihez, akkor elkezdene csökkenni a világnépesség? | BOCS.EUAz UNESCO adatai alapján világszerte 774 millió írástudatlan van, amiből 516 millió nő.[3] Nagyjából felük termékeny korú, azaz 258 millió nő.[4] Az UNESCO felméréseiből az is kiderül, hogy ha a lányok elvégzik az általános iskolát, akkor eggyel, ha pedig a középiskolát, akkor hárommal csökken a tervezett gyermekek száma.[3] Egy nő kb. 35 éven keresztül termékeny, így ha a hármat elosztjuk 35-tel, megkapjuk, hogy egy év alatt átlagosan mennyivel kevesebb gyermek születne (0,086/nő). Ezt megszorozva az írástudatlan nők számával megkapjuk, hogy mennyivel csökkenne a születések száma, mire elvégzik a középiskolát. Ez 22,1 millióra jön ki, vagyis évi 76,42 millióra csökkenne a születések száma. Ha pedig az írástudatlan férfiak és a csak általános iskolát végzett nők és férfiak százmilliói is elvégezhetnék a középiskolát, az minden termékeny korú nő esetén két gyerekkel kevesebbet jelentene, ami várhatóan további tízmilliókkal csökkentené a születések számát. (A férfiak oktatása szintén nagyon fontos, mert ma még ők erőltetik a sok teherbeesést, hiszen nem ők viselik a terhesség, szülés, szoptatás, fölnevelés terheit.)

Ha tehát minden nő hozzájutna a középiskolai képzéshez és a családtervezés eszközeihez, akkor annyira lecsökkenne a születésszám, hogy végre elkezdene csökkenni a világnépesség. Egészen addig csökkenne, amíg elérnénk a fenntarthatóságot, megszűnne a zsúfoltság, és enyhülne az erőforrásokért folytatott küzdelem. Ekkor újra megnőne a kedv a gyermeknevelésre, és beállna egy dinamikus egyensúlyi állapot.

[1] http://www.ecology.com/birth-death-rates/
[2] https://www.guttmacher.org/…/adding-it-up-contraception-mnh…
[3] http://en.unesco.org/…/gem-rep…/files/girls-factsheet-en.pdf
[4] https://www.populationpyramid.net/india/2017/