Még nem karbonsemleges és aggódik a jövő miatt?

Karbonsemlegesítés | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Az ember a természet legnagyobb ellensége, ugyanakkor a megmentője is Ő lehet annak. Mivel az ember a természet része, így ez Önös érdekből is indokolt lenne. Cselekedne, de még nem tudja, hogy minek lenne valódi értelme?

Létezik egy olyan – szabvány által is támogatott – program, amely nem csak a lelkiismeretünket könnyíti meg, hanem a gyakorlatban is tehetünk vele a globális problémák megoldása területén.

Mi fog történni, ha nem csinálunk semmit?

  • bolygónk még elérhető erőforrásai tovább csökkennek
  • gyermekeinknek már nem lesz biztosítva a tiszta levegő, és az élhető környezet
  • a példamutatásunkkal nem tudjuk segíteni a környezetünket, és a társadalom később ismeri meg a helyes utat

Ez vajon érdekelhet másokat is?

Mára egyre többen felismerték a kimerülőben lévő energiaforrásokkal járó problémákat, sajnos érdemben mégsem tesznek eleget a megoldásért. A sokak által ismert és egyszerű megoldások, a ne egyél annyi húst, a szelektív hulladékgyűjtés és a LED égők használata hasznos ugyan, de ezeknek a hatása csak a lelkiismeret megnyugtatására elég, a valódi problémák sajnos megmaradnak.

Tehát, a lelkiismeretünk megnyugszik, de a problémák nem szűnnek meg.

Mi az aminek több értelme van és segíthet?

Karbonsemlegesítés | BOCS Civilizációtervezés AlapítványAmikor Ön olvassa az BOCS karbonkiegyenlítési programját, akkor lehet szkeptikusan látja először, hogy ez ismét egy nemes, de nem túl hatékony kezdeményezés.

Aztán amikor jobban megismeri a célokat, a gondolkodásmódot és az elért eredményeket, máshogy tekint majd rá. Az elért eredmények látványosak, a csapat is motivált, kreatív és szakértő tagokból áll.

Környezetünk romlásának egyik legnagyobb okozója az üvegházhatást okozó gázok, legfőképpen a CO2 (szén-dioxid) kibocsátás, melyet minden energia felhasználáshoz kötött tevékenységünk csak növel. Mára a világ vezető tudósai konszenzusban vannak azzal kapcsolatban, hogy a túlzott CO2 kibocsátás a környezet rombolásán túl a klímaváltozásért is felel.

Mit adhat Önnek a BOCS?

Mi olyat tehetünk, ami valóban, akár gazdasági eredményt hozhat?

A BOCS olyan projektekkel áll kapcsolatban, amelyek igazoltan olyan tevékenységet végeznek, vagy megújulókból energiát állítanak elő, amelyek a tevékenységük révén csökkentik a szén-dioxid kibocsátást és légköri szennyezést, valamint segítik visszaszorítani a fosszilis energia előállítást.

Ezek a projektek világszinten jelen vannak például szélerőmű farmok telepítésénél, vízerőművek létrehozásánál, biomassza felhasználású üzemek létesítésénél, erdőmegóvásánál, népességrobbanás visszaszorításánál, fűtőanyagcsere programoknál.

Környezetszennyezőek a hétköznapi tevékenységeink?

A mindennapjainkban szinte minden tevékenységünk (utazás, főzés, elektronikai eszközök használata, fűtés) valamilyen energiát igényel. Mivel a legelterjedtebb energiaforrásunk még mindig a fosszilisből származik (kőolaj, földgáz, kőszén), az egyre növekvő energiaigényünk több és több CO2 kibocsátást eredményez.

Egy átlagos magyarországi lakos évenkénti szén-dioxid kibocsátása (karbonlábnyoma) 4,2 tonna CO2 (2015-ös Világbanki adat). A karbonlábnyomunk jelentős csökkentése csak drasztikus életminőségi változtatással lenne elérhető, ezért társadalmi szinten ez a még rendelkezésünkre álló rövid időn belül kivitelezhetetlen.

Azonban jelentősen csökkenthetjük karbonkibocsátásunkat úgy is, ha nem változtatjuk meg az életvitelünket középkori szintre!

Lássunk pár karbonkibocsátó mindennapi tevékenységet:

  • a háztartás energiafogyasztása: villamos-energia, földgáz, fatüzelés
  • közlekedési eszközök igénybevétele: autó, motorkerékpár és tömegközlekedés
  • környezetszennyező anyagok használata: hulladéktermelés, műanyagok eszközök
  • táplálkozás miatt: (sütés, főzés, ételmelegítés, csomagolás)
  • tárgyak vásárlása (az előállítás okozta CO2 kibocsátás) és használatuk
  • internethasználat, banki szolgáltatások igénybevételének energiaszükséglete nálunk és a szolgáltatónál
  • olyan tárgyak használata, amelyet szállítottak, vagy ipari szintű előállítással készültek!

Jelent valami problémát a túlzott szén-dioxid kibocsátás?

Az szén-dioxid (CO2) egyike a legnagyobb kárt okozó üvegházhatású gázoknak. Az üvegházhatás azt jelenti, hogy a Nap sugarai beérkeznek a Föld légkörébe, de ott csapdába esnek mint egy fóliasátorban vagy üvegházban. A légkörben lévő nagy mennyiségű CO2, metán és egyéb káros gázok miatt a nap energiája kevésbé tud visszaverődni a világűr felé. Ez okozza a föld légkörének és felszínének évtizedek óta tartó felmelegedését. A légkörben lévő szén-dioxid növekedéséhez a legnagyobb mértékben hozzájárul a népességrobbanás és az erdőirtás is, hiszen a szén-dioxid természetes megkötője a növényzet és a legnagyobb kibocsátója pedig maga az ember!

A túlzott szén-dioxid kibocsátás (más néven karbonkibocsátás), részben természetes folyamatokból származik (vulkánok működése), de hatalmas mértékű szén-dioxidot bocsát ki az emberiség is a különféle tevékenységei révén is!

Léteznek olyan projektek, amivel ki lehet egyenlíteni a szén-dioxid kibocsátásunkat?

Igen léteznek ilyen projektek. Az alábbiakban olvasható négyféle típusú, már megvalósult program: fűtőanyagcsere, szélenergia hasznosítás, erdészeti, és nem utolsó sorban a népességrobbanás megállítását támogató tevékenység.

 

Legyen Karbonsemleges - CARBON OFFSET

A családtervezés emberi jogai
Ebben a projektben a kibocsátás kompenzálási értéket az mutatja meg, hogy mennyi CO2e légkörbe jutásának megelőzését segítette elő a BOCS Alapítvány munkája, ami alapvetően családtervezési (értsd: fogamzásgátlási) lehetőségek megteremtésére irányul. Annak ellenére, hogy az örömtervezés (fogamzásgátlás) emberi jog (ENSZ, 1968), világszinten a nemzések közel fele a párok szándéka ellenére történik. Tragikus gyermeksorsok tízmilliói indulnak így évente. Tanulmányokkal alátámasztott és bizonyított, hogy a szülők által nem kívánt meg nem született gyermekek számszerűsíthető hatást jelentenek az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére. Méghozzá azt mutatják, hogy ez a leghatékonyabb klímavédelmi módszer. Emellett számtalan társadalmi probléma enyhülését hozza.
Standard: QFPS | Típus: Human Right of Family Planning | Ország: Hungary
Siam cement biomassza projekt

A projekt öt darab cement gyárat tartalmaz Thaiföldön, amik a SCG Cement Co.,Ltd tulajdonában vannak. Különös figyelmet fordítanak ebben a projektben, hogy a fosszilis energiákat, alternatívákkal, vagy kevesebb melléktermékkel égő anyagokra cseréljék, mint pl a biomassza a Kiln feldolgozó üzemben.
Standard: VCS | Típus: Fűtőanyag csere | Ország: Thaiföld

Szélerőmű projekt Tamil Nadu és Karnataka

Az erőmű maximális teljesítménye 5.65 MW, ezt 17 változó teljesítményű szélturbina állítja elő. Enek a projektnek köszönhetően zöld energiát termelnek, anélkül, hogy a természetet károsítanák. Az áramot részben exportálják és a környező területeken használják fel. Az itt termelt áramnak köszönhetően a környező kőolajszármazékokat felhasználó erőműveknek kevesebb áramot kell termelniük, ezáltal csökkentve a CO2 kibocsátást.
Standard: VCS | Típus: Szél | Ország: India

Sofala Közösségi Karbon Projekt
Projekt tevékenységek: Erdősítés és újraerdősítés; Agrárerdészet; Erdőmegőrzés és Megelőzött Erdőirtás. A projekt célja a karbon kifizetésekhez kapcsolódó fenntartható területfejlesztés, valamint vidékfejlesztési tevékenység kialakítása a Mozambiki Sofala államban található Gorongosa Nemzeti Park pufferzónájában. A projekt a Chicale Regulado falucsoport közösségével dolgozik együtt, hogy felmérjék ezen tevékenységek potenciálját, annak érdekében, hogy igazolható karbon kibocsátás csökkentéseket generáljanak. A projekt eredményeként rendszerek és eljárások keletkeztek, melyeket a Miombo Biome egész területén, valamint azon túl is fel lehet majd használni.
Standard: Plan Vivo | Típus: Erdőmentés | Ország: Mozambik

Most rajtad a sor!

Projektjeinket egyre többen ismerik meg világszerte, ezért egyre több CO2-t tudunk semlegesíteni velük. Ha több résztvevőt el tudunk érni, akkor nagyobb ütemben és nagyobb sikereket érhetünk el közösen!

Sőt, ez nem csak a karbonmentesítésről szól, hanem a véleményformálásról is. Minél többen vesznek részt ebben, minél többen tudnak róla, annál nagyobb hatásunk lesz a közgondolkodásra is.

Vegye kezébe az irányítást és kompenzálja a saját életviteléből adódó karbonkibocsátást.

Ezekből a projektekből nemzetközileg nyilvántartott CO2 ellentételezési egységek, úgynevezett karbonkreditek származnak. Ha szeretne hozzájárulni a fenntarthatósághoz, és a tiszta levegőhöz, akkor lehetősége van ezt most ezek megvásárlásával megtenni.
1. Válassza ki, hogy mekkora mennyiségű CO2 mentesítést finanszírozna.
2. Töltse ki a megfelelő helyen az adatait, hogy kiállíthassuk a számlát és a hivatalos tanúsítványt!
3. Egyenlítse ki a támogatás összegét átutalással.
4. Eljuttatjuk Önnek a hivatalos tanúsítványt a támogatásáról!

Mi történik ezután?

A karbonkreditek megvásárlásával, a saját károsanyag-kibocsátással azonos mértékű karbonegységek felhasználásával Ön támogatott (utófinanszírozott) egy hitelesített zöld projektet. Ez a karbonkiegyenlítés vagy nemzetközileg carbon offset néven ismert folyamat.
Mi kezeskedünk azért, hogy a támogatása valóban megvalósult kibocsátás-csökkentési projektekhez kapcsolódjon (erről szól a tanúsítvány is, amit kap). Ezek mind olyan projektek, melyek megvalósulásához beleszámolták a karbonkreditekkel történő támogatást is. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a nagyszabású zöld beruházások (visszaerdősítés, szélerőmű, népességrobbanás megállítása stb.) hosszú távon fenntarthatóak legyenek és a jövőben egyre több CO2 mentesítő projekt jöjjön létre!
Mit jelent ez? Ön része lesz egy globális mozgalomnak, mely célul tűzte ki egy minőségi civilizáció létrehozását!

“A karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme, nem csak jótétemény!” (Rampasek László)

Semlegesítsen az alábbi eszközeinkkel és legyen büszke magára!

A személyes karbonlábnyom kiegyenlítése lehetőséget teremt arra, hogy Ön elmondhassa “a klímaváltozás megállításában felelősséget vállalt” és nem csak beszél róla.

„Az egyetlen módja a közvetlen felelősségvállalásnak a kibocsátásainkért, hogy lehetővé tesszük, hogy valahol máshol a világban azzal megegyező mennyiségű károsanyag ne kerüljön a légtérbe. Röviden, ellentételezzük azt.”
/Martin Wright, Guardian Sustainable Business/

Személyes Karbonlábnyom Semlegesítése - Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT Neutral

Legyen Karbonsemleges - CARBON OFFSET

Hallgasd meg a hangfelvételt és egyenlítsd ki a saját vagy családod szénlábnyomát!

Ha az Ön weboldala karbonsemleges lenne, minden látogatója azonnal látná elkötelezettségét a klímaváltozás megfékezése mellett.

Weboldalának üzemeltetése során keletkező CO2 kibocsájtásának mértékében támogassa a zöld beruházásokat! Klikkeljen és váljon karbonsemleges weboldal tulajdonossá!

Weboldal Karbonlábnyom Semlegesítése - Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT Neutral

Legyen Karbonsemleges - CARBON OFFSET

Hallgasd meg a hangfelvételt és egyenlítsd ki a weboldalad szénlábnyomát!

A Weboldal Semlegesítés egy internetes fenntarthatósági kezdeményezés, ami megmutatja a webhelyek karbonlábnyomát, javaslatokat tesz és szolgáltatásokat nyújt, amelyek lényegében megszüntetik a vállalatok, és szervezetek webes jelenlétének karbon terhelését.

Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT Neutral

Legyen karbonsemleges weboldal tulajdonos, csatlakozzon rendszerünkhöz, amely egy internetes oldalon folyamatosan zöldíti az internetet.

Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralKülönböztesse meg a márkáját
Lépjen ki a konkurenciaharcból, és vegyen részt a felhasználókkal egy igazi fontos kérdésben.
Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralNövelje a forgalmát
Lehetősége nyílik a látogatói hűség, és az elkötelezettség erősítésére, valamint a keresési rangsor javítására.
Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralCsökkentse a webhelye kibocsátását
Teljes mértékben egyenlítse ki az Ön weboldalából származó CO2-kibocsátást és a tárhelyet.


TUDTA?

Az internet évente ugyanannyi légszennyezést okoz, mint az egész légi-szállítás a világon.

 

A Weboldal Semlegesítés segít az alábbi három dologban.

Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralEmberek
A Weboldal Semlegesítés segít a környezetbarát vállalatnak bevonni az adományozókat, ügyfeleket, és felhasználókat a karbon kiegyenlítés folyamatába és abban, hogy kommunikálhassa a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseit.
Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralBolygó
Egy átlagos méretű weboldal egy év alatt 2132 kg CO2e-t bocsát ki. Az EPA szerint ez megfelel 240 liter benzin fogyasztásának. Ez a program semlegesíti ezt a lábnyomot!
Legyen Karbonsemleges - CARBON FOOTPRINT NeutralNyereség
A Weboldal Semlegesítés együttműködik a környezetbarát vállalattal, hogy felgyorsítsa a weboldala betöltési idejét, csökkentse az energiafelhasználást, és javítsa a SEO-t, hogy a webhelye igazi konverziós rendszerré alakuljon.


MIT GONDOL?

Hogyan látják a vásárlók a fenntartható vállalkozásokat?
A vásárlók 70%-a hajlandó volna többet fizetni egy olyan termékért, amelyről ismert, hogy környezetbarát.

Hogyan látja a világ a fenntartható vállalkozásokat?
A globális állampolgárok 93%-a pozitívabb képet ad egy olyan vállalatról, amely támogatja a társadalmi vagy környezeti kérdéseket.

Hogyan látják a fogyasztók a fenntartható vállalkozásokat?
A fogyasztók 88%-a hűségesebb lesz egy olyan vállalat iránt, amely támogatja a társadalmi vagy környezetvédelmi kérdéseket.

Hogyan látják a potenciális munkavállalók a fenntartható vállalkozásokat?
Az ezredforduló környékén születtek 70%-a szerint, a vállalat környezet iránti elkötelezettsége befolyásolja az ott dolgozni kívánó döntését.

Hogyan látják a potenciális munkavállalók a fenntartható vállalkozásokat?
65%-uk komolyan fontolóra veszi a munkájuk elhagyását, ha cégük károsítja a környezetet.


Ellensúlyozza karbonkibocsátását!

* kötelezően kitöltendő mező