A Kisherceg életstratégia - BOCS.EUEgy életstratégia, ami jó nekünk, és a bolygónak is.

Jóból is megárt a sok. Bolygónkat ma már szétmorzsolják az elburjánzott majomkenyérfák gyökerei*:

(1) szaporodás,
(2) termelés,
(3) fogyasztás,
(4) szennyezés,
(5) küzdelem.

“A ‘növekedés kábítószere’ korunk be nem vallott vallása.” (Gábor Dénes)

(1) “Határtalanul fogok növekedni. Behatároltnak lenni rossz. Lehet, hogy széttaposom és romba döntöm a kertet. Lehet, hogy az ivadékaim úgy fognak hemzsegni a Földön, mint a sáskák, letarolják azt, amíg bele nem fulladnak a saját szennyükbe, végül már ki nem állhatják egymás látását sem, és megőrülnek. Mégis folytatniuk kell, mert korlátlanul növekedni jó, a törvény korlátait elfogadni pedig rossz.” (Daniel Quinn: Izmael)

A Kisherceg életstratégia - BOCS.EU

(2) “Ne légy szeles, munkádon más keres!” (József Attila)

(3) “Fogyasztás? Bóvlit és függőséget (üveggyöngyöt és tüzesvizet) sóznak rád kemény munkával megkeresett pénzedért.”

(4) “Nem az mocskolja be az embert, ami kívülről rázúdul, hanem amit maga okoz.” (vö. Mt. 15,11)

A Kisherceg életstratégia - BOCS.EU(5) “Irts ki bármit, ami azt eszi, amit te eszel! … Minél több vetélytársat pusztítotok el, annál többet hozhattok világra a saját fajtátokból s így a pusztítás a létező legszentebb hivatássá válik.” (Daniel Quinn: Izmael)

Az ember értéke nem az, amit elfogyaszt vagy birtokol, hanem amit megél, átél, alkot, nyújt, fejlődik; a gyümölcsök*:

(1) lélek és kozmosz,
(2) szellem és alkotás,
(3) család és barátok,
(4) szolidaritás és szelídség,
(5) játék és öröm …

*A globális képzés struktúráját bemutató oázis ábra is az 5 gyökér, 5 gyümölcs koncepcióra épül.

A Kisherceg életstratégia - BOCS.EULégy személyiségedet nemesítő kertész!

A borkóstoló gyönyörködik a bor fényében, ringásában, melengeti illatáért, keveset fogyaszt de sok élvezetet talál benne, s nem okoz kárt sem másnak, sem önmagának. A Kisherceg életstratégia - BOCS.EUAz iszákos (fogyasztás-függő) sokat fogyaszt, sok kárt okoz, kevés élvezetet talál benne.

 

A Kisherceg életstratégia - BOCS.EUA nem-anyagi gazdagság az élet teljessége. “Erre a vízre szomjaztam … a csillagok alatti gyaloglásból, a kút csigájának énekéből, karjaim erőfeszítéséből született. Jó volt a szívnek, mint az ajándék.”

A Kisherceg életstratégia - BOCS.EUMinden élő sorsa pusztulás, csak az a kérdés, élete során mi elpusztíthatatlan nőtt fel benne. A halálfélelem motiválja a gyökerek túlerősítését. Amennyire felismered magadban, ami érdemes az öröklétre, annyira tudsz a gyümölcsökre koncentrálni, a jövődre, a kozmikus mértékű és idejű fejlődésedre.

 

 


Mindezt megismerve sokan mondják, bár így élhetnének, de van valami az életükben, ami megakadályozza őket ebben. Döntéseik eredményeképp olyan helyzetekbe kerültek, amik miatt a gyökrerekre kell fókuszálniuk, és emiatt nem jut elég idejük a gyümölcsök élvezésére. Ezeket a helyezetek időcsapdáknak hívjuk. Ha megismered őket, el tudod őket kerülni, illetve könnyebben kimászhatsz belőlük.

NEM-FOGYASZTÓI BOLDOGSÁG >>