Frankie, a dínó elgondolkodtatja az embereket az ENSZ-közgyűlésen

Hatásos kampányfilmmel próbálja sokkolni a döntéshozókat az ENSZ a COP26 klímavédelmi konferencia előtt. A kihalt dinoszauruszok egyikét, Frankie-t állítja intő példának – a szó szoros értelmében – a mai emberek elé az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP).

Az alábbi Frankie videó bejárja lassan az egész világot, de a lényegről Ő sem mer beszélni.

Sajnos a legfontosabbat nem vághatom a fejetekhez, mert akkor a biztonságiakkal kivégeztetnétek itt helyben.

Ezért a ki nem mondott gondolatokat a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány feliratos verziójának első 40 másodpercében lehet elolvasni!

 

A világ évente elképesztő 423 milliárd dollárt költ a fogyasztók fosszilis tüzelőanyagai – az olaj – támogatására, a villamos energiára, amely más fosszilis tüzelőanyagok (gáz és a szén) elégetésével termelt áram. Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) új kutatása szerint ez az összeg négyszerese annak az összegnek, amelyet a szegény országoknak az éghajlati válság kezelésének segítésére szánnak, amely a jövő héten megrendezésre kerülő COP26 globális éghajlat-változási konferencia egyik vitás pontja.

Az éghajlati vészhelyzet fő okozója az energiaszektor, amely az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátás 73 százalékáért felelős. A fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformja hozzájárulna a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, valamint az emberi egészség és jólét javát szolgálná, és az első lépést jelentené az energia helyes árazása felé – amely tükrözné a fosszilis tüzelőanyagok használatának “valódi” és teljes költségét a társadalom és a környezet számára.

Az UNDP elemzése azonban azt mutatja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának reformja igazságtalan és káros lehet a háztartások és a társadalom számára, ha rosszul tervezik meg. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok támogatása általában egyenlőtlenítő eszköz – mivel a haszon oroszlánrésze a gazdagok között összpontosul -, ezek a támogatások a szegény emberek jövedelmének jelentős részét is jelentik, amelyet egyébként az energiafogyasztásért kellene fizetni. A fosszilis tüzelőanyag-támogatások megszüntetése így könnyen jövedelem- és energiaszegényítő stratégiává válhat. Ez megnehezíti a fosszilis tüzelőanyagok reformját, és kulcsfontosságú akadályt jelent a tiszta és megújuló energiaforrásokra való áttérés előtt.

Az UNDP az ENSZ vezető szervezete, amely a szegénység, az egyenlőtlenség és az éghajlatváltozás okozta igazságtalanságok felszámolásáért küzd. A 170 országban működő széles szakértői és partneri hálózatunkkal együttműködve segítjük a nemzeteket abban, hogy integrált, tartós megoldásokat találjanak az emberek és a bolygó számára.

Az őslények nagy részéről köztudott, hogy a földi életkörülmények hirtelen változása miatt pusztultak ki, és ez vár az emberre is, ha nem teszünk hatékony lépéseket a klímaváltozás ellen – hívja fel a figyelmet a kampány.

“Ide figyeljenek emberek!” – szól a kihalt dinók egyike a diplomatákhoz, Alfonzó is ezzel a hatásos fordulattal kezdte valamennyi magánszámát. A dinó felszólítja az ENSZ-közgyűlés résztvevőit, hogy érjék el a világ országainak vezetőinél, hogy hagyjanak fel a kifogások keresésével, hacsak nem akarnak a kihalt őslények sorsára jutni.

A UNDP kampányfilmje pontosan ugyanazt mondja, amit az Extinction Rebellion mozgalom és az összes klímavédő civil: az emberiség fennmaradása a tét.

Frankie, a múltból kísértő dinószellem viccesen szembesíti a ma emberét az önpusztító életmóddal. Amit a mai civilizáció csinál, ahhoz hasonlítható, mintha a dinoszauruszok a meteorok támogatására költötték volna a pénzt, ahelyett, hogy a földi lét megmentésére fordították volna forrásaikat.

Rampasek, László A.
Források: UNDP | Euronews | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .