Attenborough filmjéről tudományos beszélgetés

Jordán Ferenc biológus, Melegh Attila demográfus, Victor András biológia-kémia tanár és Simonyi I. Gyula matematikus, közgazdász beszélgetése Sir David Attenborough: Hány embert bír el a Föld? c. filmjének vetítése után, 2023.12.14.

Hány embert bír el a föld? Attenborough filmjéről tudományos beszélgetés

Hány embert bír el a Föld? Ezt a kérdést járták körbe egy mintegy másfél órás izgalmas beszélgetés keretében. A beszélgetésre december 14.- én került sor az Ökoparty ezévi utolsó vetítésén.

A polikrízis, azaz a klímamegbolondulás, háborúk, nyomorúság, fajok kihalása, műanyagok és mérgek szóródása, talajok erdők vizek pusztulása és még sok más válságjelelenség közös oka a túllövés, a Föld túlterhelése. Ennek pedig fő hajtóereje a népességrobbanás.

A kézenfekvő megoldáshoz vezető paradigmaváltás első lépése a túlnépesedés alapvető jelentőségének, hajtóerő jellegének felismerése. Ezt jól meg lehet érteni pl. Jordán Ferenc: Az ember vége, a természet esélye c. új könyvéből.

A paradigmaváltás második lépése annak felismerése, hogy a túlnépesedést nem akarják az emberek, hanem a nők tömeges elnyomása okozza. Csak egy szűk szolgagyártó hatalmi réteg húz belőle hasznot. Persze a középosztály is haszonélvezője az élőerő olcsóságának, amit a szolga-, ágyútöltelék- és szülőgép-sereg túltermelése okoz. Ezért a középosztálynak rövidlátóan nem érdeke az elnyomott nők szabadságharcát.segíteni. Kicsit széles látókörűbben és előrelátóbban természetesen már a középosztálynak is, sőt a hatalmasoknak is érdeke, de egyelőre inkább félresöprik a témát a túlfogyasztás .képmutató szidásával. Pedig a túlfogyasztást is a népességrobbanás visszafordítása fogja vissza.

A túlfogyasztás egyből megfizethetetlenül drágává válna, ha az élőerőből nem lenne túltermelés, így a munkát rendesen meg kellene fizetni. A túlfogyasztás megoldása is a népességrobbanás visszafordításában rejlik. A pestisjárvány után Európában a proletárok paradicsoma következett, mert óriási volt a munkaerőhiány. Pl. Kínában is a népességrobbanás visszafordítása szintén egyre emeli a béreket.

A paradigmaváltás harmadik lépése annak felismerése, hogy százmilliók vágyálma a kisebb család és százmilliók vannak megfosztva a fogamzásgátlás emberi jogától, kompetenciájától és eszközeitől. Így a népességrobbanás visszafordításának kulcsa alapvetően egy humanitárius és emberi jogi kötelesség. Senkit nem kell rábeszélni, hogy kevesebb gyermeke legyen. Hanem abban kell segíteni, hogy ne legyen több, mint amennyit felkészült, felelős döntéssel szeretne. Először is a baleset-teherbeeséseket kell segíteni megelőzni, ami a teherbeesések közel fele.

Érdekel, hogy hány embert bír el a Föld? Szeretnél többet tudni a népesség és a környezet kapcsolatáról? Ismered a népesség növekedésének történetét, a jelenlegi helyzetet és a lehetséges jövőbeli forgatókönyveket? Attenborough filmje felhívja a figyelmet a népességprobléma sürgető voltára, és ösztönöz a cselekvésre. A vetítés után egy Zoom megbeszélésre is sor került, amelyen a résztvevők megoszthatták a véleményüket, érzéseiket és kérdéseiket a filmről és a témáról. A videó és a megbeszélés tanulságos és inspiráló élményt nyújt, amely rávilágít arra, hogy a népességprobléma nem csak egy tudományos vagy technikai kérdés, hanem egy emberi és etikai kihívás is. Ha érdekel a Föld és az emberiség jövője, hallgasd meg ezeket a gondolatokat!

 

A filmek, amelyek a beszélgetést inspirálták:

David Attenborough: Hány embert bír el a Föld?

Szatmári Eörs: Fenntarthatóság és civilizáció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .