Iuliana – már az elejétől fogva nem volt semmi esélye

Juliannának* már az elejétől fogva nem volt semmi esélye.

Iuliana - már az elejétől fogva nem volt semmi esélye | BOCS Alapítvány

Szegény családba született, Moldova egyik eldugott falujában, és fiatalon munkába kellett állnia. „Egy csirkefeldolgozó üzemben dolgoztam,” mesélte nemrég. „Még csak 10 voltam.”

A szülei gyakran odavoltak dolgozni, felügyelet és útmutatás nélkül hagyva, miközben belépett a kamaszkorba. Az iskolában csak korlátozott információt kapott az egészségével, a testével, és a jogaival kapcsolatban.

Elkezdett randizni egy magánál négy évvel idősebb férfival, és azt mondja, félt előhozakodni a biztonságos szex témájával. A férfi olykor erőszakos kirohanásokat tett vele szemben.

Tizenöt évesen megtudta, hogy terhes.

Ez nem az én választásom volt. Valami másról álmodtam,

mondta.

A Juliannához hasonló történetek túlságosan is gyakoriak. Szerte a nagyvilágban a fiatalok jórészt magukra maradnak a kamaszkor zűrzavaros időszakában, az alapvető tények ismeretének híján saját testükkel és jogaikkal kapcsolatban. Emiatt ki vannak téve az erőszaknak, a kényszerítésnek, a kiszolgáltatottságnak valamint a nemi úton terjedő betegségeknek és a túl korai terhességnek.

A leginkább magukra maradt fiatalok, és a szegénységben és nyomorban élők a legveszélyezettebbek.

Huszonöt éve, a Népesedési és Fejlődési Nemzetközi Konferencián (ICPD) 179 kormány egyezett meg abban, hogy a nők, lányok és fiatalok egészsége és jogai a legfontosabbak a fejlődés szempontjából. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell a szexuális és reproduktív egészségügyi szükségleteik teljes spektrumát, az érzékeny és korosztálynak megfelelő információtól kezdve egészen az egészségügyi ellátásig, valamint az erőszaktól való védelmet.

A dologgal kapcsolatos negyed évszázada meglévő konszenzus ellenére a Juliannához hasonló lányok szükségletei még mindig nem elégülnek ki. Nap mint nap 18 éven aluli lányok tízezrei szülnek. A legszörnyűbb gazdasági következményekkel szembesülnek, és jóval nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Akár meg is halhatnak: a 15 és 19 év közötti lányok esetén a vezető halálok a terhesség és a szülés komplikációi!

Iuliana - már az elejétől fogva nem volt semmi esélye | BOCS Alapítvány

Julianna egy kisfiú anyukája lett mindössze 15 éves korában. Szereti ugyan gyermekét, de azt kívánja, bárcsak egy jobb életet adhatott volna neki. „Arról álmodtam, hogy folytatom a tanulmányaimat, és függetlenné válok,” mondta.

Akartam gyereket, de később, amikor már képes lettem volna gondoskodni róla.

Ma 17 éves. Nincs munkája. A barátjánál lakik, házimunkát végez, és gondoskodik a férfi betegeskedő apjáról. Még mindig éri erőszak partnere részéről.

A lány története felhívás a cselekvésre.
A Nairobi Gyűlés az ICPD 25 éves évfordulóján, 2019 november 12.-től 14.-ig tart. Több ezer ember, köztük államfők, közösségi vezetők, döntéshozók és aktivisták gyűlnek össze, hogy világos tettek iránt kötelezzék el magukat a Juliannához hasonló fiatalok szükségleteinek kielégítése és jogainak biztosítása céljából. Az eseményeket élőben közvetítik, így az emberek az egész világról figyelhetik, részt vehetnek, és hallathatják a hangjukat.

Mert amikor a fiatalok megkapják a szükséges támogatást, egészségesek, képzettek, és ismerik a jogaikat, az mindenkinek jó. Itt az ideje egy jobb jövőt követelni – Julianna, és mindenki számára. Sőt, közvetlenül Te magad is megteheted a magad részét azáltal, hogy lehetőségeidhez mérten támogatod a szexuális oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogát, ami egyúttal a leghatékonyabb klímavédelmi stratégia.

A Nairobi Gyűlés az ICPD 25 éves évfordulóján, 2019 november 12.-től 14.-ig tart. Az 1994-es kairói Népesedés és Fejlődés világkonferencia (ICPD) Akcióprogramját a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány fordította le magyarra és dolgozik a megvalósulásáért már negyed évszázada: https://bocs.eu/vilagmentok/

*A neveket a személyiségi jogok érdekében megváltoztattuk

Forrás: https://www.nairobisummiticpd.org/news/coming-together-give-youth-better-future

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .