A Székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület
Banizs Károly, J. Mező Éva és Takács András Attila gyönyörű, 300 oldalas albuma 318 fotóval, természetfilm DVD-vel
A Székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány„Végül is a szerzőhármas elérte célját. Olyan monográfiát hozott létre, amely sokoldalúságával, elkötelezettségével kiemelkedik a hasonló művek sorából. Elkötelezett a természet e kicsiny darabkájának megőrzése mellett, amely kitartóan őrzi a helybéli múlt jeleit, akármennyire is megtépte a sors, akárcsak a királyi várost viharos történelme. Olyat, amely – nem egyszer a szakmai nyelv bölcs tolmácsolásával – felvilágosít, az értékek megbecsülésére tanít, és sokat tesz azért, hogy az arra fogékony olvasóban is felébressze a felelősséget szűkebb környezete iránt. És nem utolsó sorban alkotóik erős judíciuma révén hozzájárul a Székesfehérvári Sóstó hosszú távú fenntartásának megalapozásához. Ezért ajánlja melegen a művelt Nagyközönségnek, diákoknak, szakembereknek okulásra, gyönyörködésre ezt a szép albumot a hajdani fehérvári diák.” (Dr. Fekete Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja)
.
„A természet szívós ellenálló képességéről és megújító őserejéről, a helyi közösség megpróbáltatásairól és szívós tenni akarásáról mesél – tudós evolúcióbiológiai fejtegetésekkel, közérthető növényföldrajzi, ökológiai és környezetjogi ismeretterjesztő fejezetekkel, színpompás fotókkal, helyi krónikával, emlékezésekkel, színes anekdotákkal, s még túraajánlatokkal is – ez a sokoldalú botanika-, ornitológia-, földrajz-, és történelemkönyv. Megható és meghökkentő történet az egykorvolt lápvilágról…” (Jövő Nemzedékek Ombudsman)
.

Rendelje meg a könyvet az ajándék DVD-vel a BOCS Alapítványtól!

Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS AlapítványMEGRENDELÉSÉVEL a szervezet munkáját is támogatja. Céges ajándéknak is ajánljuk!

Egy példány ára: 5600 Ft (5 példány fölött kedvezményesen 3800 Ft/db) plusz csomagolási-, és postaköltség (Székesfehérváron személyesen is átvehető)


Állatvilág:
A sokszínű élővilágot jellemzi, hogy számos védett és fokozottan védett faj is jól érzi magát a területen és évről évre megtalálhatóak kisebb nagyobb egyedszámban.
Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány
Növényvilág:
A Sóstó, ezen belül is a Homokbánya területe jelentős botanikai értéket képvisel.
Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS Alapítvány

Infrastuktúra:
A természetvédelmi területen egy nagyjából 7 km hosszúságú tanösvény található Sóstói tanösvény. 19 információs tábla, két madármegfigyelő kilátó, egy fedett erdei iskola, valamit a Zöld tanyának nevezett területközpont teszi lehetővé az értékek bemutatását. A Zöld tanyán egész évben különféle programok várják az ide látogatókat.
Rövid részek a 45 perces természetfilmből – narrátor: Reviczky Gábor
(a DVD-n benne van a nálunk itt megvásárolható album borítójában.)

Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS AlapítványJövőkép:
2018 augusztusában befejeződik a terület egy nagyobb mértékű rehabilitációja, mely érinti a vizes élőhelyek vízpótlását, az tájidegen növényfajok visszaszorítását, a területközpont és tanösvény fejlesztését. A beavatkozások főképpen a helyi védett terület komolyan leromlott részein zajlanak, miközben az országos védelem alatt álló Homokbánya védelme és ezzel együtt a nyugalma is kellőképpen erősödik. A legfőbb cél a biológia sokféleség megtartása, helyreállítása, növelése, az érzékeny területek, életközösségek megóvása.
Sóstó Természetvédelmi Terület | BOCS.EU