A népességnövekedés megállítása: ez minden erőfeszítésünk alfája és ómegája…

A népességnövekedés megállítása: ez minden erőfeszítésünk alfája és ómegája… Még az USÁ-ban is évente 2 millióval több a születések, mint a halálozások száma… Nagy-Britanniában évi negyedmillió a növekedés, de még ez is bonyolult problémákat okoz egy máris erősen túlnépesedett országban. … A fejletlen országokban is a fogamzásgátlás technikai eszközeinek propagálása a legsürgetőbb feladat…

(Gábor Dénes: Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk, 1970)

A népességnövekedés megállítása: ez minden erőfeszítésünk alfája és ómegája...Gábor Dénes oktat!

1900. jún. 5: Gábor Dénes, a holográfia fölfedezője (fizikai Nobel-díj 1971) születése Budapesten (+1979. febr. 9.). A Római Klub alapító tagja. A technológia és a társadalmi innováció közti táguló szakadékról írt „Az érett társadalom” (The Mature Society, 1972) c. könyvében.

A ma technikájának legfontosabb és legégetőbb problémája immár nem a primer szükségletek és ősi vágyak kielégítése, hanem a tegnap technikája által okozott károk és rombolások javítása.

A modern társadalmat szerinte három fő veszély fenyegeti: a totális nukleáris háború, a túlnépesedés és az automata gépek miatti fizikai elkényelmesedés. Tőle származik a jelszó: a jövőt nem megjósolni kell, hanem feltalálni.

Simonyi, Gyula I.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .