A népességrobbanás hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit

Nagyon eldurvult a népesedés tabuja a világéhezéssel foglalkozó tudományos irodalomban fél évszázad alatt!

1970-ben Norman Borlaug a Zöld Forradalomért (mezőgazdaság felturbózása) Béke Nobel-díjat átvevő beszédében hangsúlyozta: a népességrobbanást vissza kell fordítani. Csak pillanatnyi lélegzetvételhez juttatta az emberiséget, mert a népességrobbanás nagyon hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit is.

Sajnos az éhezés csökkenésével a felelőtlen, gyáva, tudatlan, technokrata szakírók boldogan megszabadultak a népességrobbanás kényelmetlen témájától.

A következmény: ma már újra nő az éhezők száma, miközben a felturbózott élelemtermelés tönkretette a talajokat, vizeket, erdőket, élővilágot, klímát, s teleszórta mérgekkel és műanyagokkal a bioszférát.
A népességrobbanás hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit

Ez a tanulmány fél évszázad (1969-2018) 12600 tudományos írásának tartalomelemzése:
– a sárga sáv: a hetvenes években a tanulmányok 25%-a fókuszált az élelemtermelés technológiájára, ma már 70%-a
– a piros sáv: a népességnövekedéssel is foglalkozó tanulmányok aránya 60%-ról 15%-ra csökkent.
– a zöld sáv: az étkezési szokásokra (állati termékek, bevitt kalória) fókuszáló tanulmányok aránya kb. állandó maradt (25%)

Hasonlóan, a globális zöld mozgalomban is elismerés, nyilvánosság, támogatások helyett durva támadásokban részesültek azok, akik mertek a fogamzásgátlás emberi jogával (ENSZ, 1968) foglalkozni.

A népességrobbanás hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit
Nem is lenne ökológiai válság és éhezés, ha a világ hallgat pl. Gunnar Myrdal:
Korunk kihívása a világszegénység című 1970-es, hatszáz oldalas művére. A szerző svéd egyetemi tanár, közgazdász, az ENSZ Gazdasági Bizottságának vezetője a hatvanas években. (The Challenge of World Poverty, Random House, New York, 1970. Magyarul: Gondolat kiadó, 1974) Idézetek tőle:

A mai fejlett országokban a fogamzásgátlás magánkezdeményezések segítségével jutott el a családokhoz (talán még a ‘felforgató tevékenység’ kifejezés sem lenne túlzás), mivel a lakosság viselkedésének e változása a hivatalos politika, az egyház, a közigazgatás, az iskola, a sajtó, az orvosi körök és a törvényhozás formájában megszervezett valamennyi társadalmi erő közös ellenállásába ütközött.

(Erre van szükség a szegény országokban is! A jogalkotást is a tömeges magánéleti lázadás befolyásolja a leghatékonyabban!)

“… az egyének ideológiai, vallási hovatartozástól függetlenül tömegesen lázadnak fel a fogamzásgátlást ellenző hivatalos politikák ellen … főként az iskolázottság és anyagi helyzet függvényében …”

“Valamennyi nyugati országban törvényeket hoztak a fogamzásgátlók hozzáférhetőségének megnehezítésére és tiltották árusításukat. Jó néhány országban mind a mai napig érvényben vannak ilyen törvények. …”

“A vallási vezetők hajlamosak ellenérzéssel fogadni az olyan gyakorlatot, amely felszabadítja az embereket eleve elrendelt sorsuk igája alól. Néha egyenesen bűnösnek bélyegzik a fogamzásgátlást. …”

“Az ENSZ számos szervezetében a kommunista és katolikus országok áldatlan szövetsége hosszú időn át meghiúsított minden gyakorlati és hatékony közelítést a szegény országok népesedésproblémájához…”

“Az utóbbi években csökkent a katolikusok és a kommunisták ellenállása a fogamzásgátlással szemben. Ennek oka kétségtelenül az, hogy a hatóságok hivatalos ellenőrzése dacára a fejlett országokban még híveik körében is gyorsan tért hódított a fogamzásgátlás…
A fogamzásgátlási lehetőségek kulcsszerepe a szegénység elleni küzdelemben és a fejletlen országok demográfiai robbanása tarthatatlanná teszi a fogamzásgátlással szembeni ellenséges magatartást. …”

“Fifty years ago, in his 1970 Nobel Peace Prize acceptance speech, Norman Borlaug said: “There can be no permanent progress in the battle against hunger until the agencies that fight for increased food production and those that fight for population control unite in a common effort.” Borlaug was insightful, but also a genuinely humble man. A recent study of the scientific literature on food security shows that most experts have learned the opposite lesson from the successes of the Green Revolution, appearing to assume that technological progress can sustain indefinite human population growth.”, Philip Cafaro

Simonyi, Gyula I.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .