A világ cserbenhagyja a gyerekeket… A fogamzásgátlás a leghatékonyabb klímavédelem!

A világ cserbenhagyja a gyerekeket. Csatlakozz a leghatékonyabbEnglish flag intézkedéshez, a fogamzásgátlási lehetőségektől megfosztott százmilliók segítéséhez.

Az alábbi levelet a 2023-as COP28 döntéshozóinak küldtük, de sajnos továbbra is aktuális. Kérjük a Klímacsúcstalálkozókat, hogy támogassák az igazságos és a fenntartható családtervezést, a leghatékonyabbb klímavédelmet az igazságos és biztonságos jövő érdekében.

A világ cserbenhagyja a gyerekeket...

A kormányok, a nem kormányzati szervezetek és a nagy alapítványok cserbenhagyják a nőket, a gyermekeket és a jövő generációit. Az éghajlati vészhelyzet közepette hiányzik a népesedési politikára vonatkozó többoldalú menetrend, amely különösen a globális dél sebezhető többségét érinti. A méltányos és fenntartható családtervezésre irányuló egyetemes erőfeszítések nélkül a fenntartható fejlődési célok, az FP2030
kötelezettségvállalás és az emberi fejlődési index referenciaértékei nem érhetők el, és az emberi jogok továbbra is sérülni fognak. Már az MFC5b (“2015-ig érjük el a reproduktív egészséghez való egyetemes hozzáférést!”) indoklása is kimondta: “A családtervezés iránti kielégítetlen igény aláássa számos más cél elérését”.

A születések számának növelésére és a családtervezési programok akadályozására irányuló jelenlegi politikai, vallási, gazdasági és kulturális nyomás azonban a legnagyobb kríziseket okozza, és veszélybe sodorja a jelenlegi és a jövő generációk egészségét, biztonságát és jólétét

Napjainkban a terhességek csaknem fele nem tervezett. Az ENSZ már 1968-ban emberi jognak nyilvánította a fogamzásgátlást. Az ICPD kairói cselekvési programja (1994), az MDG5b (2005), az SDG 3.7 és 5.6 (2015) mind a fogamzásgátlás mindenki számára történő elérését szorgalmazza. Ennek ellenére még mindig több százmillió nő nem fér hozzá a fogamzásgátláshoz.

Az egyre súlyosbodó egyenlőtlenség, amelyet nagyrészt a nem tervezett és igazságtalan körülmények között született gyermekek okoznak, világszerte komoly veszélyt jelent a demokráciára és a politikai stabilitásra. A súlyos következmények közé tartozik a pszichológiai trauma, az oktatás és az egészségügyi ellátás hiánya, a magas anyai és csecsemőhalandóság, a szegénység és az erőszakkal szembeni kiszolgáltatottság.

A nem tervezett terhességek elkerülése egyben a jelentős CO2e-kibocsátás elkerülését is jelenti. Az elkerült kibocsátás mérhető például a minőségi családtervezési szabvány (QFPS TM) segítségével. Ez a szabvány az UNFPA, az IPPF, az MSI és a Guttmacher Intézet adatain alapul. Több milliárddal több ember él ezen a bolygón, mint amennyit a Föld ökológiailag fenntartható módon el tud tartani. A fenntarthatatlan népességnövekedés, amely dokumentáltan megsokszorozza a veszélyeket, hozzájárul a katasztrofális éghajlatváltozáshoz, a példátlan áradásokhoz, a világjárványokhoz, az ökoszisztémák pusztulásához, a talajvíz kimerüléséhez, a tömeges kihalásokhoz és a környezet pusztulásához.

A világ gyermekeinek közel felét “rendkívül nagymértékben veszélyeztetik” az éghajlati válság hatásai.
– UNICEF

Az elmúlt két évben aláírásokat gyűjtöttünk a COP-hoz intézett levél ismételt változataihoz. Előrelépéseket értünk el. A COP27 történelmi jelentőségű lépést tett egy veszteség- és kárenyhítési alap létrehozására. Ilyen éghajlati jóvátételekre van szükségünk, de ezek nem elegendőek, ha nem javítják a kiszolgáltatott gyermekek születési és fejlődési körülményeit.

Olvassa el COP28-as levelünket itt.

A leghatékonyabb módja a leginkább károsult közösségek és régiók védelmének az, ha minden gyermeknek tisztességes életkezdési lehetőséget biztosítunk.

A jelenlegi COP-modell a jólét valódi árát a nőkre és a gyermekekre hárítja. Ez egy felhívás, hogy fizessük vissza nekik.

  • Az alapvető politikai modell, amelyet a vezető réteg alkalmaz, ártatlan emberek megölése.
  • Ez a modell sérti az emberi jogokat, mert nem biztosítja minden gyermek számára a jólét minimális szintjét.
  • A vezetés félrevezette a kockázatnak kitett embereket az alapvető politikai modelljük hatékonyságával kapcsolatos kérdésekben. Egy jobb modell milliók életét mentheti meg, és egyszerűen azon alapul, hogy a veszteség- és kárkifizetéseket ökoszociális születési méltányossági jogosultságokként – az első és legfontosabb emberi jogként – helyezzük előtérbe.
  • Ezt a helyes modellt már gyakorolják és hatékonyan.

KÉRJÜK, hogy szervezeted nevének hozzáadásával itt írd alá, hogy hatékony lépéseket tehessünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .