Túlnépesedés: sokkal többen vagyunk, mint amit a Föld elbírna?

A Fókuszban Simonyi, Gyula I. a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke is beszél a fogamzásgátlás emberi jogáról, a lányok tanulási lehetőségeiről, a túlnépesedés kapcsán.

.
Évente bő 80 millióval nő az emberi népesség, azaz óránként olyan 10.000-el. Ennek a fő oka, hogy az emberi teherbeesések közel fele baleset, amit a pár nem akart. Naponta kb. 100.000 olyan gyerek születik, akit a szülei nem akartak.

A legfrissebb ökológiai lábnyomszámítások szerint jelenleg 170%-osan terheljük túl a Földet, ami azt jelenti, hogy a 7,7 milliárddal ellentétben csupán 3,5 milliárd ember férne el kb. magyar életszínvonalon, fenntarthatóan.

A lányok kiiskoláztatása az egyik csodaszer, ami az egész népességrobbanást megállíthatná. A tapasztalat azt mutatja szerte a szegény világban, hogy ha egy kislány írni, olvasni, számolni megtanul, tehát egy alsó tagozatot elvégez, már csak fele annyi gyereke születik élete során, mint egy írástudatlannak.
Simonyi Gyula szerint a megoldás egyszerű, könnyű, gyors, olcsó, humánus – és óriási igény lenne rá.

A fogamzásgátlás a leghatékonyabb klímavédelem. Amikor sikerül egy baleset teherbeesést megelőzni, egy szülők által nem kívánt gyereknek a születését, akkor egy egész emberéletnyi üvegházgáz kibocsátást előztünk meg, sőt nem is csak azt, hanem egy egész emberéletnyi ökológiai terhet.

Ha egy lány gyerekként tanulhat, akkor nagyobb eséllyel lesz belőle dolgozó felnőtt, akinek nem csak saját keresete, hanem több önálló döntése is lehet.
A fejlődő világban olyan 800 millió nő nem szeretne már gyermeket vállalni, ennek ellenére 25%-uk nem használ semmilyen modern fogamzásgátlást. Vagy amiatt van, mert nem áll rendelkezésre, nem tudja megvenni, nem elérhető, vagy pedig vannak tévképzetek, hiedelmek, amik miatt nem használja, vagy nem engedi a férj, anyós stb.

Bolygónk populációja rohamosan nő. Egyes feltételezések szerint 2050-re a Földön élő emberek száma akár a 9 milliárdot is elérheti. Ez 9 milliárd száj, amit etetni és itatni kell, és 9 milliárd ember, aki elvárja, hogy legyen majd például munkája és kórházi ellátása.

Mindig halljuk, hogy ne használj szívószálat, meg műanyag zacskót, meg stb. Nem szabad, hogy bűntudatunk legyen. Ilyen rossz irányba megy ez az egész, hogy ne autózz, ne repülj, ne használj műanyagot, ne egyél húst, ne fűtsél, ne hűtsél… Mindent ilyen bűntudatszerűen, mert hogy mi jól élünk. Valójában mindenki így szeretne élni. A magyarok egy szolid szinten élnek. Egyáltalán nem amerikai, vagy nyugati szinten. Ezzel nincs gond. Csak támogasd a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliókat!

A népességfogyás a legjobb a felkészülés arra a környezetei katasztrófára, ami egyre erősödik a Földön. Ahol még most is népességrobbannak, ott az ún. apokalipszis lovasai, a dögvész, az éhínség, a háború, a hőség – ezek fogják szabályozni a népességet, szörnyű módon.

Szíria megduplázta a népességét 25 év alatt. Ez egy elképesztő népességrobbanás. Ilyenkor óhatatlanul felborul a társadalom. Valami szikra kell csak.

Jelenleg sehol a világon nem szabályozza törvény a gyermekvállalást, igaz, Egyiptom például egy évvel ezelőtt egy „Kettő elég” elnevezésű családpolitikai programot indított. Ebben a kormány arra kérte a szülőket, elégedjenek meg 2 gyermekkel a családjukban.

Az ENSZ jóslata szerint az évszázad végére már 11 milliárdan leszünk a bolygónkon. Az egyértelmű, hogy a népesség növekedését nem lehet egyik napról a másikra megállítani, azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tenni. A szakemberek nem azt kérik, hogy mondjunk le a gyermekvállalásról, csupán a tudatosan tervezett családalapítást hirdetik.
A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy ha magunk nem szabályozzuk a népesség rohamos növekedését, sajnos a természet teszi majd meg helyettünk.

Forrás: Fókusz • 2020. jan. 22. 19:45

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .