A WWF vakon hibáztatja a magyarokat? (frissített)

(A játékos pandaBOCS helyesbíti a WWF-et)Does WWF blame Hungarians with the blindfolds on?

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – szemben a WWF közleményével.

A WWF vakon hibáztatja a magyarokat? | BOCS Alapítvány

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – szemben a WWF közleményével.[1]

1.
Vajon hogyan tudja eldönteni az olvasó, hogy kinek van igaza? Nos, nagyon egyszerűen. Ha az életmódhoz hozzátartozik a népesedés is, a “ha mindenki úgy élne” magában foglalja egy-egy ország népességrobbanását vagy népesedési egyensúlyát is, akkor a BOCS számítása érvényes.

Mivel az ökológiai lábnyom számítás legelső tényezője a népességszám, nyilvánvalóan tudománytalan és hibás az olyan számítás, amiben a népesedés tabutéma. Már a félrefordítás is ezt sejteti: az overshoot (túllövés) kifejezést a WWF tévesen túlfogyasztásnak fordítja, azaz kihagyja a népesedés tényezőt.

2.
Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, ha más országokban elnyomják a nőket, nem engedik tanulni a lányokat, tiltják a fogamzásgátlást, ezért népességrobbannak? 1961-ban még 3,12 gha eltartóképesség jutott egy főre a Földön, ma már csak 1,63 (azaz kb. fele)[2] a szaporodást erőltetők, népességrobbanók miatt.

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok (akik már 1980-ban abbahagyták a népességnövekedést), akkor kevesebb, mint feleennyi ember élne a Földön[3] (!) és már az ezredfordulóra kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból! Az ökolábnyom-adatokat 1961 óta mérik, mely dátum után a magyarok Földre nehezedő terhe kezdetben nőtt, ám 1980 óta csökkent.[4] Azóta létszámban 10%-os volt a csökkenés, fejenkénti ökolábnyomban pedig 30%-os.[2] A BOCS Alapítvány számításai alapján ha a világ a magyarok példáját követte volna, akkor már 4 fölött volna az egy főre jutó biokapacitás, amibe bőven beleférne a magyar egy főre jutó ökolábnyom (3,6 gha).

Ha tehát 1961 óta mindenki úgy élne, mint a magyarok, beleértve a népesedést, akkor már rég kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból, szemben azzal, hogy a WWF szerint több, mint kétszeresen túlterhelnénk a Földet. A magyarokat nem hibáztatni kellene (a népesedés tabujától vakon), hanem az ökológiai válság megoldásának egyik ígéretes példájaként állítani a világ elé!

A magyar népesedési minta példamutató - BOCS.EU

3.
De még ha félre is tesszük a világnépesség alakulásának témáját, akkor is téves hibáztatás a WWF június 14-es dátuma. Ez ugyanis még ekkor is csak szept. 12., hiszen Magyarország 144%-osan terheli túl a saját területét.[2] Teljesen életidegen számítgatás az országokat nem a saját területükhöz viszonyítani, amely fölött rendelkeznek, és amelyhez alkalmazkodnak. Arról nem is beszélve, hogy az ökoszisztémák épsége szempontjából irreleváns a globális átlag.

Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, mert más országok egyre jobban túlterhelik a területüket? Például India fejenkénti lábnyoma harmada a magyarokénak, 1.2 gha, de csupán az utóbbi 13 év alatt 50%-kal nőtt, a népessége pedig 20%-kal![2]

A WWF dícséri Bangladest, amiért akkora a nyomor, hogy ha az emberiség azon a szinten tengődne, nem használná fel az egy évre elegendő természeti erőforrásokat. De vajon ér akármit is ez az életidegen WWF számítás (dícséret ill. hibáztatás)?

Ugyanis még ebben a szegénységben is Banglades 200%-osan[2], India 300 %-osan[2] túlterheli a saját területét (dupla annyira, mint Magyarország).  A WWF szerint talán el kellene vándorolnia 800 millió indiainak szerte a nagyvilágba? Vagy Kanadából kellene szállítani a vizet 800 millió indiainak? Nincs válasz, amíg tabu a túlnépesedés és a fogamzásgátlás emberi joga.

4.
Természetesen Magyarországnak is még sokat kell tennie:
– elsősorban (mert ez a leghatékonyabb és leghumánusabb) a fogamzásgátlás emberi jogát és a lányok tanulási lehetőségeit támogatnia a szegény országokban a nemzetközi fejlesztésre költött tízmilliárdokból,
– valamint Magyarországon is ingyenessé tenni a fogamzásgátlást és biztosítani a fogamzásgátlás kompetencia nevelést, hogy csökkenjen a tinédzser teherbeesések száma.

WWF, nem szabad szégyent hoznod a múltadra! Az 1975 óta globális válságra felkészítést nyújtó (ld. Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002) BOCS Alapítvány továbbra is kiáll a nők egyenlőségéért, a lányok tanulási lehetőségeiért és a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968)!
Ezért a játékos pandaBOCS rendszeresen helyesbíteni fogja a WWF hibás számítási módszerével készült közleményeket a különféle országokról. A fogamzásgátlás tabu megtörése kulcsfontosságú a kiemelkedéshez a szegénységből, a nők egyenlőségéhez, a jövő generáció boldogságához, s nem utolsósorban az emberiség kilábalásához a humanitárius és ökológiai katasztrófából.

[1] https://wwf.hu/egyeb-termeszetvedelem_/1/ettol-a-hettol-magyarorszagnak-mar-hitelez-a-fold
[2] https://data.footprintnetwork.org/#/
[3] https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL (1961-ben 3,073 mrd, a magyar viszonyok szerint 2016-ig 3%-kal csökkenve 2,988 mrd)
[4] http://data.footprintnetwork.org/#/countryTrends?type=BCtot,EFCtot&cn=97

Infó szerkesztőknek:
A BOCS Alapítvány több hazai és nemzetközi zöld, béke, reproduktív egészség hálózatnak tagja, az MTA Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) kitüntetettje, az 1997 Béke Nobel-díjas ICBL első kelet-európai tagja (1995-től). Logója egy játszó pandabocs.
https://bocs.eu
http://www.facebook.com/bocs.alapitvany.5

2 thoughts on “A WWF vakon hibáztatja a magyarokat? (frissített)

  1. Toth Livia szerint:

    A cikk jó, viszont amíg Magyarországon folyamatosan azzal kampányolnak, hogy szüljük tele a Kárpát medencét, még nem tökéletes a magyar példa…

    1. Gyula szerint:

      Szerencsére a tények számítanak, nem a szövegelés. A magyarok (és általában a fejlettebb népek) már több mint fél évszázada nemigen hallgatnak a szaporodás-erőltetésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .