Hangok az erdőből: Kenyában a szén-dioxid-projekt “társhasznai” kerülnek a középpontba. STEPHEN DONOFRIO

A fogamzásgátlás a leghatékonyabb klímavédelem, de ugyanakkor a Fenntartható Fejlődés Célok (SDGs) mindegyikét elősegíti: egészség, oktatás, szegénységből fölemelkedés, természetvédelem, béke és biztonság …

A fogamzásgátlás elérhetősége felszabadítja a nőket, tanulási és pénzkeresési lehetőségeket nyit meg. Ugyanakkor a tanulás és állás megerősíti a fogamzásgátlás elérhetőségét. Angyali kör!

A fogamzásgátlás a leghatékonyabb klímavédelem, de ugyanakkor a Fenntartható Fejlődés Célok (SDGs) mindegyikét elősegíti: egészség, oktatás, szegénységből fölemelkedés, természetvédelem, béke és biztonság …

Ezért a QFPC (Quality Family Planning Credit) szociális kredit, számtalan jótékony társadalmi hatással. Ráadásul nem csak a karbonlábnyomot, hanem a teljes ökolábnyomot lehet vele ellentételezni!

.

Hangok az erdőből: Kenyában a szén-dioxid-projekt “társhasznai” kerülnek a középpontba.

STEPHEN DONOFRIO

A legtöbb szén-dioxid-kibocsátási egységet vásárló vállalat vagy ember számára a tranzakció lényege az a tonna szén-dioxid. Az olyan járulékos előnyöket, mint a szegénység csökkentése és a vadvilág védelme, a történelem során csak egy szép kiegészítésnek tekintették. Amit a legtöbb vásárló nem ért meg, az az, hogy a helyszínen megvalósuló projektek esetében a járulékos előnyök nem extrák – ezek teszik lehetővé a kibocsátáscsökkentést. A múlt hónapban Kenyába utaztam, hogy meglátogassam a Kasigau Corridor REDD+ projektet, hogy megértsem, hogyan érvényesül ez a valóság a helyszínen.

2023. június 29. | KASIGAU CORRIDOR | Kenya|
Catherine Simba 32 iskolát irányít Kenya déli részén, egy száraz mezőgazdasági régióban, amely egyben az elefántok, zsiráfok, zebrák és más, az emberekkel együtt élő állatok otthona és vándorlási útvonala is.

Ezeket a lenyűgöző állatokat a Nairobiból induló vonat ablakaiból és a szafari furgonból láttuk, amikor a jelöletlen földutak labirintusában utaztunk, hogy találkozzunk Simba asszonnyal az egyik iskolájában.

Ez a természeti látvány nem maradt el számomra. New York közelében nőttem fel, és amíg Kenyában nem jártam, ilyen állatokat csak állatkertekben, filmekben és gyermekmesékben láttam.

A Kasigau-folyosó néven ismert régió a Tsavo East és a Tsavo West nemzeti parkokat köti össze, és húsz évvel ezelőtt mind az erdőirtás, mind az orvvadászat elharapózásával szembesült, ami a régió orrszarvúállományának megtizedeléséhez vezetett.

Félreértés ne essék, ezek a veszélyek valójában a társadalmi feszültségek, például a szegénység és az éhezés tünetei. Amikor tehát a Wildlife Works nonprofit vállalat két évtizeddel ezelőtt megkezdte itt a természetvédelmi munkát, az volt a célja, hogy az emberek megerősítésével védje a természetet. Ez vezetett végül a Kasigau Corridor REDD+ projekt létrehozásához.

A REDD+ projekt úgy finanszírozza tevékenységét, hogy a veszélyeztetett erdők védelméből származó szén-dioxid-krediteket termel. Szimba számára azonban a projekt értéke abban rejlik, hogy milyen hatással van a több ezer visító gyermekre, akiket ő “kicsinyeinek” nevez.

“A szén-dioxid-kibocsátás előtt a kicsik nem jártak iskolába” – mondja, miközben több tucatnyi kisgyerek nyüzsög, hogy üdvözölje őt a Marungu Általános Iskola előtt.

Azt mondja, a kormány fizet a korai oktatásért, de nem fedezi az iskolai ebédet, és nem fedezi a középiskolát vagy a főiskolát.

“A Carbon adott egy étkeztetési programot, így az iskolában maradás megnőtt” – mondja. “Gyakran ez az egyetlen étkezés, amit kapnak, és korábban kiájultak az iskolában”. Miután a kicsik leérettségiznek, a Carbon projekt támogatja a középiskolai és egyetemi tanulmányaikat.

A szén-dioxid-kibocsátási egységek vásárlói számára az oktatás “társelőny” vagy “szén-dioxidon túli” előny. A piaci szereplők azonban elmondták az Ecosystem Marketplace-nek, hogy a vevők egyre inkább hajlandóak többet fizetni az olyan projektekért, amelyek igazoltan támogatják a fenntartható fejlődési célokat, a 13. fenntartható fejlődési célon, azaz az éghajlatváltozás enyhítésén túl is.

Ugyanakkor a közvetítők azt mondják, hogy még mindig nehezen tudják elmagyarázni a végvásárlóknak a társhasznok értékét – főként azért, mert a legtöbb ember nem igazán érti, hogyan működnek a szén-dioxid-projektek, és eddig kevés erőfeszítés történt az oktatási hiányosságok leküzdésére.

Az Ecosystem Marketplace meglátogatta a Kasigau Corridor REDD+ projektet, hogy interjúkat készítsen a Wildlife Works munkatársaival és a helyi közösségek tagjaival, hogy megismerje, hogyan működnek ezek a szén-dioxid-előnyökön túli előnyök a helyszínen.

A szén-dioxid-kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételekből olyan mosdókat is korszerűsítettek, amelyek higiéniai körülményeket és magánéletet biztosítanak a gyerekek és a tanárok számára. A bevételeket újrafelhasználható egészségügyi betétek készítésére is felhasználták, ami az iskola vezetősége szerint, akikkel beszéltünk, a lányok körében nagyobb látogatottságot eredményezett.

Hallgassa meg Riziki Paul és Salma Ibrahim tanulókat

Maguk az előnyök gyakran egyértelműek, de a kibocsátáscsökkentéshez való kapcsolódás nehezen érhető tetten. A Kasigau folyosó REDD+ projekt kezdetétől fogva a Wildlife Works például a közösségek önigazgatását helyezte a középpontba. A közösségek választják ki a szociális, egészségügyi és gazdaságfejlesztési kérdésekre összpontosító tevékenységek fejlesztését. Ma a projekttevékenységek pozitívan hatnak a projektterület több mint 116 000 fős lakosságára, beleértve 400 helyi munkahely létrehozását. Emellett biztosította 20 denevérfaj, több mint 50 nagyemlősfaj, több mint 300 madárfaj és az IUCN Vörös Listáján szereplő kritikus populációk védelmét, mint például a Grevy-zebra, az afrikai elefánt, az oroszlán és az afrikai vadkutya.

De hogyan védik ezek az erőfeszítések az erdőket – vagy csak emberbaráti kiegészítések?

Szimba számára a kapcsolat egyértelmű. Azt mondja, az oktatás csökkenteni fogja az erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátást (REDD) a területen, mivel segít a kicsinyeinek felnőtté válni, akik anélkül tudnak megélni, hogy vadállatokat vadásznának vagy fákat égetnének el faszén előállításához. Más szóval, ez egy eszköz a cél eléréséhez, nem pedig egy emberbaráti kiegészítés.

Geoff Mwangi szerint ez általában így van, és szerinte a terminológia félrevezető.

“Mi azt, amit önök “társhasznoknak” neveznek, “alapvető hasznoknak” ismerjük el” – mondja.

Mwangi a Wildlife Works, a Kasigau folyosó projekt biológiai sokféleséggel és társadalmi megfigyeléssel foglalkozó vezető tudósa, és egyetért Simba állításával, miszerint a projekt a szegénység csökkentésével csökkenti az erdőirtást; a két eredmény nem választható szét.

Hozzáteszi azonban, hogy az erdőirtást nehezebb a szegénység csökkentésével csökkenteni, mint például a fejlődő országokban a fenntartható erdőgazdálkodást ösztönözni, és hangsúlyozza, hogy a fenntartható fejlődési célok nem mindig vezetnek közvetlenül a kibocsátás csökkentéséhez. A fenntartható fejlődés egyes eredményei melléktermékek, és némelyik a projekt költségeivel jár. Ezen okokból kifolyólag kritikus fontosságú annak biztosítása, hogy az SDG-k előnyeit megfelelően igazolják és támogassák.

Hallgassa meg Geoffrey Mwangit

Az EM szén-dioxid-piaci adatai azt mutatják, hogy számos REDD+ projekt különösen az 5. fenntartható fejlődési cél, a nemek közötti egyenlőség tekintetében tűnik kiemelkedőnek.

Constance Mwandaa egy ilyen eset. A Kasigau folyosón nőtt fel, és ő lett az első női vadőr, aki a Wildlife Works vadőrként járőrözött a síkságon. Ma ő felügyeli a több mint 100 fős erő összes képzését.

Számára a REDD+ projekt a nők szerepének erősítéséről szól. “Van néhány lány otthon, akik látják, mit csinálok, és azt mondják: “Mi is meg tudjuk csinálni!” – mondja.

És ezzel aligha van egyedül. Az egész projektterületen találkoztam olyan nőkkel, akiknek az életét a projekt javította, gyakran oly módon, hogy csökkentette az erdőirtást és a bozóthústól való függőséget.

Constance Mademu például, aki korábban égetéses faszénégetéssel foglalkozott, most a Wildlife Works alkalmazásában áll, a szelektív, szabályozott fakitermelésre és hatékony égetésre épülő fenntartható faszénégető mikrovállalkozás részeként.

Több tucat olyan nővel is találkoztam, akik beiratkoztak egy olyan képzési programba, amelynek célja az éghajlatváltozást segítő, a talajművelés nélküli gazdálkodást és az agrárerdészetet ötvöző, intelligens mezőgazdaság megvalósítása. Amikor beszélgettem velük, megkérdeztem, hogy miért főleg nők részesülnek a képzésben, és miért ők azok, akik a földek kezeléséért felelősek. Azt a választ kaptam, hogy azért, mert a férfiak vagy meghaltak, vagy elmentek, vagy részegek – erre a válaszra nem számítottam, de új módon helyezte a hangsúlyt a társadalmi dimenzióra.

Más területeken az emberek a szénégetésről áttértek a méhészetre és a méztermelésre. Sokan textíliákat, pólókat és kézműves termékeket készítettek – ezek a tevékenységek a szén-dioxid-finanszírozás miatt váltak életképessé.

“Az itt szerzett jövedelmem messze meghaladja azt, amit a faszénbányászattal keresnék, és fizikailag is kevésbé megterhelő” – mondta Nora Matunda, aki egy butik szappangyárban dolgozik, amelyet a Wildlife Works az értékesítés és a szén-dioxid-finanszírozás keverékével finanszíroz.

“A végső cél egy olyan fenntartható gazdaság létrehozása, amely az ilyen nem pusztító gyakorlatokra épül, és amely túlélheti magát a szén-dioxid-projektet” – mondja Laurian Lenjo, aki Joseph Mwakimával együtt a közösségért felelős.

“Egyelőre szén-dioxid-finanszírozásra van szükségünk, hogy támogassuk ezeket a tevékenységeket” – teszi hozzá.

A két férfi idejük nagy részét azzal tölti, hogy a több mint 116 000 embernek otthont adó projektterület hat közigazgatási körzete között ingázik.

Több olyan találkozóra is elkísértem őket, ahol a falusiak arról szavaztak, hogy mire költsék a szén-dioxid-kifizetéseket.

Joseph Mwakima és Laurian Lenjo beszámolója

“A különböző közösségek különböző szükségleteket azonosítanak, de a lényeg az, hogy ők maguk dönthetik el, mire költsék a pénzt” – mondja Lenjo. “A kezdeti szavazások inkább az iskolai létesítményekre irányultak, de mostanra egyre többféle választási lehetőséget látunk. Több falu nemrégiben megszavazta egy egészségügyi központ létrehozását, mert a meglévő létesítmények nagyon messze vannak, míg egy másik egy közösségi találkozóközpont létrehozására szavazott.”

Suleiman Mwamanga egy falusi öreg, aki egy új víztartályhoz vezetett minket.

“Az aszály fokozódása miatt döntöttünk a tartály megépítése mellett” – mondja. “A víz a Chyulu hegyekből származik, amelyek az egész régiót ellátják vízzel”.

Tíz évvel ezelőtt ez a forrás a Chyulu Hills esőerdő pusztulása miatt kiszáradt – a pusztulást a Chyulu Hills REDD+ projektje fordította vissza, amely megmentette az erdőt és újraélesztette a belőle eredő forrásokat.

A fenntartható fejlődési célok kifejezéssel élve, ez a projekt hozzájárult a 6. cél, a tiszta víz és a higiénia megvalósításához.

Ahogy a szabványok egyre több és jobb eszközt fejlesztenek ki az SDG-k hatásának számszerűsítésére és tanúsítására, remélhetjük, hogy több támogatást kapnak ezek az egykor megfoghatatlan előnyök – de csak akkor, ha az ágazat megtanulja hatékonyabban elmesélni a történetét.

Forrás:Voices from the Forest: In Kenya, a Carbon Project’s “Co-benefits” Take Center Stage
STEPHEN DONOFRIO
https://www.ecosystemmarketplace.com/…/voices-from-the…/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .