Több százmillió dollárt ígértek afrikai karbonkreditekre

Több százmillió dollárt ígértek afrikai karbonkreditekre az éghajlat-változási csúcstalálkozón.

Egy olyan kezdeményezésre, amelynek célja, hogy 2030-ig 19-szeresére növeljék az afrikai szén-dioxid-kibocsátási egységek (karbonkreditek) termelését, több százmillió dolláros felajánlásokat tettek hétfőn, amikor William Ruto kenyai elnök megnyitotta a kontinens Első Éghajlat-változási Csúcstalálkozóját.

 

Az egyik legjobban várt üzletben az Egyesült Arab Emírségek (EAE) befektetői vállalták, hogy 450 millió dollár értékben vásárolnak karbonkrediteket az afrikai karbon-piaci kezdeményezésből (ACMI), amelyet tavaly az egyiptomi COP27 csúcstalálkozón indítottak útjára.

“A zöld növekedésben nem csak az éghajlatvédelem szükségességét kell látnunk, hanem a több milliárd dolláros gazdasági lehetőségek forrását is, amelyek kihasználására Afrika és a világ is felkészült” – mondta Ruto a küldötteknek.

Az afrikai vezetők olyan piaci alapú finanszírozási eszközöket szorgalmaznak, mint például a karbonkreditek vagy ellentételezések, amelyeket olyan – általában a fejlődő országokban megvalósuló – kibocsátáscsökkentő projektekből lehet szerezni, mint például a faültetés vagy a tisztább üzemanyagokra való átállás. (További részletekért lásd az EXPLAINER-t.)

A karbonkrediteket aztán a vállalatok megvásárolhatják, hogy ellensúlyozzák a saját tevékenységükből származó kibocsátást, amelyet nem tudnak csökkenteni az éghajlati célok elérése érdekében. Egy karbonkredit egy tonna szén-dioxid megtakarításával vagy elkerülésével egyenértékű.

A háromnapos nairobi csúcstalálkozó szervezői szerint céljuk, hogy Afrikát az éghajlati beruházások célpontjaként mutassák be, nem pedig az áradások, aszályok és éhínségek áldozataként.

Az afrikai kormányok a karbonkrediteket és más piaci alapú finanszírozási eszközöket kulcsfontosságúnak tartják a gazdag világ adományozóitól eddig csak lassan érkező finanszírozás mozgósítása szempontjából.

Az ellentételezési piac értéke 2021-ben mintegy 2 milliárd dollár volt, a Shell és a Boston Consulting Group pedig januárban közösen azt prognosztizálta, hogy 2030-ra elérheti a 10-40 milliárd dollárt.

A csúcstalálkozón több felszólaló is úgy nyilatkozott, hogy kevés előrelépés történt az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozás felgyorsítása felé, mivel a befektetők még mindig túl kockázatosnak tartják a kontinenst.

Az Climate Policy Initiative nevű nonprofit szervezet tavalyi jelentése szerint Afrika az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséhez szükséges pénznek csak mintegy 12%-át kapta meg.

“Egyetlen afrikai ország sem járt sikerrel az éghajlat-politikai finanszírozás bevonásában” – mondta Bogolo Kenewendo, az ENSZ éghajlat-politikai tanácsadója és volt botswanai kereskedelmi miniszter.

Kevin Kariuki, az Afrikai Fejlesztési Bank alelnöke a Reutersnek azt mondta, hogy a hétfőn bejelentett megállapodások “nagyon üdvözlendőek”, de nem elégségesek.

Elmondta, hogy az afrikai államok a november végén Dubajban megrendezésre kerülő COP28 ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozón szorgalmazni fogják a Nemzetközi Valutaalapnál a különleges lehívási jogok kiterjesztését, amely 500 milliárd dollár értékű éghajlat-változási finanszírozást szabadíthat fel, amely akár ötszörös tőkeáttételre is képes.

Több százmillió dollárt ígértek afrikai karbonkreditekreKészítő: JOHN MUCHUCHA Forrás: REUTERS

“A magánszektor valóban kihasználatlan lehetőség marad, amelyet most meg kell ragadni” – mondta Patricia Scotland, az 56 országot tömörítő Nemzetközösség főtitkára.

“Ha megnézzük, mi van a hőenergia, a napenergia, a szél, a víz, a vízenergia terén, ezek olyan erőművek, amelyek csak arra várnak, hogy felszabadítsuk” – mondta a Reutersnek.

A kedden kezdődő csúcstalálkozóra több mint 20 elnököt és kormányfőt várnak. A tervek szerint nyilatkozatot adnak ki, amelyben felvázolják Afrika álláspontját az ENSZ e hónap végi klímakonferenciája és a COP28 előtt.

BEFEKTETÉSEK

Az olajtermelő Egyesült Arab Emírségek az éghajlat-politika finanszírozásában vezető szerepet tölt be Afrikában.

A magánszektor szereplőit tömörítő UAE Carbon Alliance 450 millió dolláros kötelezettségvállalását Hassaan Ghazali, az UAE Independent Climate Change Accelerators (UICCA) befektetési menedzsere jelentette be.

A Climate Asset Management – a HSBC Asset Management és a Pollination, az éghajlatváltozással kapcsolatos befektetésekre és tanácsadásra szakosodott cég közös vállalkozása – szintén bejelentette, hogy 200 millió dollárt fektet be olyan projektekbe, amelyek ACMI krediteket fognak termelni.

Nagy-Britannia közölte, hogy a csúcstalálkozó során 49 millió font (62 millió dollár) értékben jelentenek be brit támogatású projekteket, míg Németország 60 millió eurós (65 millió dollár) adósságcserét jelentett be Kenyával, hogy pénzt szabadítson fel zöld projektekre.

Számos afrikai aktivista ellenezte a csúcstalálkozó éghajlat-pénzügyi megközelítését, és hétfőn mintegy 500 ember vonult fel Nairobi belvárosában, hogy tiltakozzon.

Szerintük a szén-dioxid-kibocsátási hitelek ürügyet szolgáltatnak a gazdagabb országok és vállalatok folyamatos környezetszennyezéséhez, amelyeknek ehelyett közvetlen kártérítéssel és adósságelengedéssel kellene megfizetniük “éghajlati adósságukat”.

Sultan Al Jaber, a COP28 elnöke szerint a szén-dioxid-piacok fontos eszköznek számítanak, de “a közösen elfogadott szabványok hiánya aláássa integritásukat és csökkenti értéküket”.

A Debt Relief for Green and Inclusive Recovery Project által kiadott munkadokumentum szerint a szubszaharai afrikai országok éves adósságszolgálati költségei közel azonosak az éghajlat-politikai finanszírozási igényeikkel.

(1 dollár = 0,7920 font) (1 dollár = 0,9265 euró)

Duncan Miriri és Simon Jessop tudósítása;
Jefferson Kahinju kiegészítő tudósítása;
Írta: Aaron Ross
Szerkesztette Hereward Holland, Angus MacSwan, Susan Fenton és Mike Harrison.
Forrás: ClimeNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .