Izrael, szaporodás-erőltetés, nemnövekedés

Az izraeli helyzet klasszikus példája a pusztító pronatalizmusnak. Amikor a vezetők erőltetik a szaporodást, hogy népük “túlszülje” az ellenfelet, az eredmény ökológiai túlterhelés és puskaporos hordó. A túlzsúfolt, túlterhelt, pusztuló Földön már nincs hely népesedési versenyekre. A jövendő gyermekek jogai felette állnak minden nacionalista, vallási, öregkori stb. érdeknek!

A pronatalizmus bolondsága

Az izraeli helyzet klasszikus példája a pronatalizmus ostobaságának. Golda Meir arra bátorította az új telepeseket, hogy “túlszüljék” az őshonos arab lakosságot, és Jasszer Arafat ugyanilyen módon vágott vissza. Szégyenletes politika, amely megmutatta, hogy az emberiség milyen keveset tanult a II. világháború tragédiájából. Ennek következtében Izrael a Föld egyik legsűrűbben benépesített földdarabja. Nem csoda, hogy most egy puskaporos hordó. A Global Footprint Network által rendelkezésre álló adatokból (lásd a fenti ábrát) kiderül, hogy a fogyasztás szintje 2022-ben 17-szeresen meghaladta a rendelkezésre álló biokapacitást.
Édesanyám zsidó volt, én pedig a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanultam, hogy matematika-fizika szakon szerezzek diplomát. Édesanyám neheztelt rám, amiért úgy döntöttem, hogy nem lesz gyermekem; nehezményezte gondtalan életmódomat, és nehezményezte, hogy nem lesznek unokáim. Amíg Izraelben éltem, első kézből szereztem tapasztalatot a zsidó kultúrában uralkodó erőteljes pronatalizmusról.
Egy nemrégiben tartott ICMGLT webináriumon egy izraeli történelemprofesszor szerepelt. Siránkozott a globális zsidó népesség csekély mérete miatt, és szimpátiát keresett. Én is beszéltem (1:14-nél) az ökoszisztémák összeomlásáról, és mindent megtettem, hogy megnehezítsem a dolgát a pronatalista kultúrákról és a növekedési gazdaságtanról. Az egész világ egy puskaporos hordó, mert az egzisztenciális nyomás egyre fokozódik, és az emberiség kollektívan vonakodik, hogy tudatosan a gazdasági nemnövekedésre térjen át.
Családfámban többen meghaltak koncentrációs táborokban; úgy érzem, hogy őszintén beszélhetek anélkül, hogy antiszemitának tartanának.

Önkritika

A zsidó humor nagy része a saját magunkon való nevetés képessége körül forog. A komikus Seinfeld volt az egyik tehetséges példa. Az emberiségnek sürgősen ki kell csiszolnia ezt a képességet, hogy eltávolodjon a növekedési gazdaság által diktált önpusztító iránytól. Izrael csak egy szélsőséges példája annak, ami a jóléti világban zajlik. Az Egyesült Királyság jelenleg elriasztja a bevándorlást és bátorítja a pronatalizmust, így működik az eugenika. A Guardian közölte egy levelemet, amelyben Robert Jenrick képviselő azon felvetésére reagáltam, hogy “több gyerekre van szükségünk, hogy vigyázzanak ránk öregkorunkban”. Két másik nagyon jó levéllel együtt jelent meg. Így:
Robert Jenrick megmutatja, hogy a növekedés megszállottjainak társadalmában milyen alacsonyra süllyedt az erkölcsi színvonal. A gyerekek nem többek, mint erőforrások, amelyek öregkorunkban gondoskodnak rólunk. Elvárjuk tőlük, hogy képesek legyenek ilyen módon dolgozni értünk, annak ellenére, hogy az ökocidális gazdasági modell függősége miatt egyre súlyosbodó éghajlati összeomlás és ökoszisztéma-összeomlás az ő örökségük.
Valóban erkölcsi ok-e a gyermekvállalásra, hogy öregkorunkban gondoskodjanak rólunk, különösen akkor, amikor egy túllövés környezetbe nemzzük őket? Már most 300%-kal túllépjük a bolygó teherbíró képességét.

Fenntartható fejlődési célok

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak egy része a gazdasági növekedés megszállottjainak világnézetét tükrözi. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy az SDG1 “Nincs szegénység” miért előzi meg az SDG2 “Nulla éhezés” című célt. Nem ehetjük meg a pénzt. A globális ökoszisztémák összeomlása esetén semmilyen pénzzel nem lehet élelmet vásárolni.
Ez egy példa arra a kísérletre, hogy a több mint 2 milliárd önellátó gazdálkodóból álló globális lakosságot meggyőzzék arról, hogy rendelkezzen bankszámlával, hogy bevonják őket az ökológiai szempontból káros piramisjátékba, amely a növekedési gazdaságtan. Ugyanez a bölcstelen indíték áll az SDG8 “Tisztességes munka és gazdasági növekedés” mögött is. A “tisztességes munkáról” alkotott elképzelésünknek drámai módon meg kell változnia, mivel a jóléti világban végzett munka nagy része nem alapvető fontosságú és káros a környezetre. Újra meg kell vizsgálnunk e célok bizonyos aspektusai mögött álló, nagyjából erényes motivációkat, amelyek egyszerűen csak irányvonalunk áldozatai voltak.

Felelőtlen globális vezetés

A mai napig nincs egyetlen olyan globális vezetőnk sem, aki beismerné, hogy a bruttó világtermék növekedése káros a környezetre. Ez a világ krónikus ökológiai túllövés, eszkalálódó éghajlati összeomlás és az ökoszisztémák összeomlása; és mégsem látja egyetlen világvezető sem, hogy a pénzügyi piramisrendszer, amelyen minden álmunk nyugszik, most összeomlik. Éppen ellenkezőleg, az USA bevezette az inflációcsökkentő törvényt, amely a globális helyzet további súlyosbodását fogja szolgálni.
Számos probléma merül fel a pronatalizmus és a növekedési közgazdaságtan globálisan folytatott bölcstelen követéséből. Mindkét elképzelés már jóval túlhaladott, és a következő problémákhoz vezet: járványok, élelmiszer- és energiabiztonság hiánya, szélsőséges időjárási jelenségek, globális infláció és stagfláció, a megélhetési költségek emelkedése, a kihalási arányok növekedése (számos kulcsfontosságú faj veszélybe került), polgári zavargások, menekültek és gazdasági migránsok, és minden háború az erőforrásokért folytatott harc, legyen az föld, természeti vagy emberi erőforrások.

A béke újrafogalmazása

Újra kell definiálnunk a béke fogalmát. Az ökocidális üzletelés a szokásos módon a III. világháborút fogja előidézni. A modern, eszeveszett, környezetpusztító business-as-usual nem olyasmi, amit meg kellene próbálnunk állandósítani. Az anyatermészetnek minden béketárgyaláson helyet kell kapnia; lehetőséget kell kapnia arra, hogy kiheverje azokat a sérüléseket, amelyeket mi okozunk nap mint nap a globális növekedési gazdaságunkkal.

Ökológiai igazságosság

Az emberiség kollektíven tönkreteszi a Föld létfenntartó rendszerét. Az ENSZ Ökológiai Igazságossági Chartája globális békeszerződésként fog szolgálni, olyan szintű globális együttműködésre és kölcsönös segítségnyújtásra ösztönözve az emberiséget, amilyenre még soha nem volt példa. A legerőteljesebb egyesítő tényező az a felismerés, hogy ha egyáltalán törődünk a saját jólétünkkel, valamint gyermekeink, gyermekeink gyermekei és az elkövetkező életek jólétével, akkor felhatalmazzuk és tanácsoljuk a fiatal felnőtteket, hogy ne vállaljanak szülőséget mindaddig, amíg nincs globális törekvés az ökológiai túllépés megszüntetésére.
Jelenleg a Föld biokapacitásának közel háromszorosával működünk, és ez nem biztonságos helyzet a Földön élő összes élőlény számára. Ez az ötperces animáció elmagyarázza, miért van szükségünk az Ökológiai Igazságossági Chartára.
Az éghajlatváltozás mérséklésének maximalizálása érdekében a globális növekedésről a méltányos degrowth-ra kell váltanunk, a fennmaradó erőforrások igazságos megosztására. Ideális esetben egy globális adagolási rendszerrel, hogy teljesítsük az SDG2 Zéró éhezés célkitűzést, és lehetővé tegyük az emberek számára, hogy elhagyják az ökológiailag káros munkahelyeket, miközben átstrukturáljuk társadalmunkat. A fogamzásgátlásnak és más családtervezési szolgáltatásoknak ingyenesen és globálisan elérhetőnek és hozzáférhetőnek kell lenniük. Mindenkit arra kell ösztönözni, hogy minimalizálja azoknak a még meg nem születetteknek a számát, akiket aztán nemzéssel belerángatnak az egyre súlyosbodó polikrízisbe.

 

Forrás:https://medium.com/@barbarawilliams1/israel-pronatalism-degrowth-20bdd54bb8e0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .