Miért hallgatott el mindenki a népesedés és bevándorlás témában?

Alice Friedemann kaliforniai kutatónő e cikke összefoglalja azt a 24 legfontosabb okot, amiért a népességnövekedésről beszélni az elmúlt 40 évben a Nyugat irányultságú közbeszédben tabuvá vált.

Mélyebb megértést találhatunk a kiváló Beck & Kolankiewicz (2000) “The Environmental Movement’s Retreat from Advocating U.S. Population Stabilization” (A környezetvédelmi mozgalom visszavonulása az amerikai népesség stabilizálásának támogatásától) és Weisman “Countdown: Utolsó, legjobb reményünk a földi jövőre?” című könyvekben.

.
Sok éven át önkénteskedtem a Tervezett Szülőségnél (IPPF), a Nulla Népességnövekedésnél és a Sierra Club népesedési akciócsoportjainál, mert ez az EGYEDÜLI módja annak, hogy csökkentsük a 9 egzisztenciális fenyegetést, amellyel szembenézünk: éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erdőirtás, a felső talaj eróziója, az édesvíz kimerülése, az ózon kimerülése, a földhasználat megváltozása, a műtrágyák túlzott használata miatt megváltozott bio-geokémiai ciklusok, az óceánok elsavasodása, a kémiai szennyezés, a légköri aeroszolterhelés és a foszfor körforgása (Steffen et al 2015, Rockström J et al 2009). Nem is beszélve a kevesebb közlekedési dugóról, a kevesebb zajszennyezésről – tud olyan problémát, amin ne segítene, ha kevesebb ember lenne?
A fosszilis tüzelőanyagok révén voltunk képesek túllépni ezeket a határokat és túllépni a bolygó eltartóképességét, miközben a világ népessége a szén előtti 400 millióról mára több mint 8 milliárdra nőtt. …  A műtrágyák nem csak hogy földgázból készülnek, hanem földgázt használnak a hatalmas hő és nyomás előállításához is, hogy a levegőben lévő inert nitrogén egyesüljön a földgázban lévő hidrogénnel – a műtrágya, amely ma legalább 4 milliárd embert tart életben.

“Nincs szükség arra, hogy eldöntsük, meg kell-e állítani a népességnövekedést vagy sem. Nem kell eldönteni, hogy csökkentjük-e a népességszámot vagy sem. Csökken, csökkenni fog! Az egyetlen dolog, amit az emberiségnek el kell döntenie, hogy hagyja-e, hogy a népességcsökkenés a régi, embertelen módszerrel történjen, amit a természet mindig is használt, vagy feltalál egy új, saját, humánus módszert.” Isaac Asimov, 1974.

“A demokrácia nem élheti túl a túlnépesedést. Az emberi méltóság nem élheti túl. A kényelem és a tisztesség nem élheti túl. Ahogy egyre több és több embert hozunk a világra, az élet értéke nemcsak csökken, hanem el is tűnik”.(Asimov)


“Észrevétlenül, de gyorsan jöttünk, mint egy sáskaraj: egy széles, sűrű, sötétlő felhő, amely élő hópelyhekként telepszik ránk, elfojtva minden szárat, minden levelet, felemésztve minden zöld foszlányt a nyers, csupasz, pusztuló földig… Túl sok az ember ahhoz, hogy a Föld befogadja. Közel hétmilliárd emberrel már túlléptük a Föld teherbíró képességét”. Dave Foreman, az Earth First társalapítója.


(… a cikkben angolul elolvasható a 24 pont …)

Simonyi I. Gyula

Forrás:https://energyskeptic.com/…/why-are-population…/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .