Sportrendezvények kisebb karbonlábnyommal

A sportrendezvények karbonlábnyoma jelentős hatást gyakorol bolygónkra, de lehetőség van rá, hogy ez kisebb vagy nulla legyen.

Előző két cikkünkben a sport karbonlábnyomát és az egyéni sportolás karbonlábnyomát elemeztük. Bemutattuk, hogy a sport igen jelentős, az emberiség éves üvegházgáz-kibocsátásának 1%-át adja, ugyanakkor az egészségmegőrzés, boldogság szempontjából fontos tényező, de jelentős a potenciál, hogy ezt csökkentsük. Sok esetben önmaga alatt vágja a fát, például a rendkívül utazás- és energiaigényes síelés a saját jövőjét lehetetleníti el. Ebben a cikkben a sportrendezvények kerülnek fókuszba.

A sportrendezvények karbonlábnyomának összetétele

Szerteágazó feladat ezt összegyűjteni, de alapvetően csak néhány részből áll, némelyik hiányozhat is, vagy minimális. Ezek a következők lehetnek:

 • nézők, szurkolók utazása és szállása
 • rendezvényhez kapcsolódó szállítási, logisztikai feladatok
 • honlap, elektronikus hirdetések karbonlábnyoma
 • sportlétesítmény eseményre eső karbonlábnyoma (magas kihasználtság esetén alacsonyabb)
 • sportlétesítmény üzemeltetése a sportesemény idején (ez például terepfutásnál nulla)
 • a sporteseményen felhasznált anyagok karbonlábnyoma (ez lehet például bérelt fém kordon elem, szalagozás, frissítő élelmiszer)
 • a versenyzők, rendezők, mentőszolgálat, sportorvosok, kiszolgáló személyzet, újságírók, eseményt biztosítók utazása, szállása
 • speciális, az adott sportághoz kapcsolódó üvegházgáz kibocsátások, például hőlégballon fűtőanyag propán gáz, vitorlázó repülőgép vontatása a felszálláshoz, ejtőernyős ugráshoz a repülőgép kerozinfogyasztása
  Jelentős energia és üvegházgáz kibocsátás tapadhat a vitorlázórepülők indításához és szállításához. Ez első sorban az ilyen sportrendezvények karbonsemlegesítésével ellensúlyozható.

Jelentős energia és üvegházgáz kibocsátás tapadhat a vitorlázórepülők indításához és szállításához. Ez első sorban az ilyen sportrendezvények karbonsemlegesítésével ellensúlyozható. Fotó: Lenkei Péter

A sportrendezvények karbonlábnyomának mérése

A rendezvény karbonlábnyomának csökkentéséhez látnunk kell, hogy mely összetevőnek milyen az aránya, és ez alapján kiválaszthatjuk, hogy hol avatkozunk be, melyikben van kis ráfordítással nagy csökkentési potenciál. A méréshez, számításokhoz a legjobb, ha megbízunk egy ezzel foglalkozó szervezetet, de magunk is kiszámolhatjuk nagyságrendileg, hol a legnagyobb az éghajlat terhelése. Amennyiben célunk a rendezvény teljes karbonsemlegesítése, célszerű a számításokat egy független tanúsító szervezettel hitelesíttetni, vagy velük elkészíttetni.

A sportrendezvény karbonlábnyomának csökkentése

Érdemes felállítani egy költséghatékonysági sorrendet, és a legolcsóbbal kezdeni, méghozzá azonnal, hiszen az éghajlat szempontjából az időfaktor a legfontosabb. Tehát nem egy távoli, a jövő ködébe vesző sporteseménynél tűzzük ki célként, hogy elkezdjük. A legolcsóbb és leghatékonyabb a szemléletformálás, ha minden érintett számára elmagyarázzuk, erre miért van szükség és hogyan tehetjük meg. Néhány egyszerű tanács is segít, például:

 • Segítsük elő, hogy a nézők szervezzenek telekocsit. Ha nem egyenként utaznak az eseményre, hanem egy autóban 4-5 vagy több személy utazik, a kibocsátásuk töredékére csökken. Ezt segíthetjük szervezőként azzal, hogy egy telekocsi szervező honlapot adunk meg az esemény nézői számára, ahol egymásra találhatnak az azonos irányból utazók.
 • Nézzék az eseményt az interneten, TV-n keresztül. Ennek a karbonlábnyoma töredéke, mintha személyesen odautaznának. Ezért nagyon fontos a nagy nézőszámot vonzó eseményeknél a professzionális közvetítés.
 • Utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy a közeli eseményre kerékpárral. A közösségi közlekedés tizede energia fajlagosan, mint az autózás, a kerékpár még kevesebb. Gondoskodjunk a kerékpárok biztonságáról, megfelelő tárolóval és térfigyelő kamerával például egy stadion vagy uszoda mellett.
 • Optimalizáljuk a logisztikai szolgáltatásokat átgondolt fuvarszervezéssel. A sportrendezvényhez szükséges felszerelést minél kevesebb járművel, lehetőleg ne nagy távolságról szervezzük, például a mobil WC szolgáltató kiválasztásánál legyen szempont, hogy a legkisebb távolságban lévő szolgáltató szállítsa azokat.
 • Válasszunk olyan helyszínt, amely közösségi közlekedéssel jól megközelíthető.
 • Kommunikáljuk aktívan a karbonsemlegesség irányába megtett lépéseinket és annak okait, ennek továbbgyűrűző és egyéb pozitív hatása van, a versenyzők vagy a nézők elkötelezettebbek lesznek a rendezvény iránt, saját életvitelükben is jobban odafigyelnek a karbonlábnyom csökkentésére.
 • Tegyük rendszerré a karbonlábnyom csökkentést, ez ne csak egy rendezvénynél, hanem a jövőben minden esetben legyen iránytű, illetve a rendező egyesület, sportszövetség, ügynökség vagy cég mindennapi működésébe is építsük be. Ez a szervezésben részt vevők és a cég dolgozóinak lojalitását is növeli.

A Giro d’Italia versenyre a nézők jelentős része kerékpárral érkezett, más sportrendezvények számára követendő jó példa, de jó lenne ezt látni egy focimeccsen!

Fotó: Lenkei Péter

A maradék karbonlábnyom nullázása

A karbonlábnyom csökkentés irányába tett igyekezet ellenére valamennyi kibocsátása mindig marad a sportrendezvénynek, mely számításokkal kifejezhető, hitelesítő szervezet által ellenőrizhető. Ezt a maradék részt karbonkreditekkel ellensúlyozhatjuk, így a rendezvény karbonsemlegessé válik. Ezzel nem helyez olyan terheket az eljövendő generációkra, amely az ő életlehetőségeiket, végső soron a sportot érinti.

Lenkei Péter, iCC független szakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .