A fogamzásgátlás döntő jelentőségű a közbiztonsághoz

Naponta születik kb. 100000 olyan gyermek, akit szülei nem akartak. Ez életre szóló pszichés sérülésekkel jár és sokkal nagyobb valószínűséggel válnak bűnözővé. Az erőszakos cselekedetek csökkenésére hatással van a fogamzásgátlás elérhetősége.         

 

A fogamzásgátlás döntő jelentőségű a közbiztonsághoz. Naponta születik kb. 100000 olyan gyermek, akit szülei nem akartak. Ez életre szóló pszichés sérülésekkel jár és sokkal nagyobb valószínűséggel válnak bűnözővé.

Hová lettek a bűnözők? – kérdezte több ezer tanulmány a kilencvenes évek közepétől az USÁ-ban. Miután 30 év alatt ÖTSZÖRÖSÉRE robbant az erőszakos bűnözés, szűk két évtizeddel az abortusz 1974-es legalizálása után rohamos csökkenésnek indult. Ekkor kezdett ugyanis csökkenni a felnőttkorba lépők közt azok aránya, akiket nagyon nem akartak, mégis kényszerűen meg kellett szülni őket.

A bűnözés csökkentése az abortusznál is hatékonyabban megoldható a serdülők szexuális felvilágosításával és a fogamzásgátlás elérhetőségével!

 

“Melyik a veszélyesebb, a lőfegyver vagy az úszómedence? Mi a közös a tanárokban és a szumóbirkózókban? Miért élnek még mindig az anyjukkal a drogkereskedők? Mennyit számítanak valójában a szülők? Hogyan hatott az abortusz engedélyezése az erőszakos bűncselekmények gyakoriságára?

Nem olyan fajta kérdések ezek, amilyeneket a közgazdászok fel szoktak tenni. Steven D. Levitt azonban nem átlagos közgazdász. Olyan kutató ő, aki a mindennapi élet rejtélyeit tanulmányozza – csalás, bűnözés, sportok, gyermeknevelés stb. –, és következtetései sokszor feje tetejére állítják a közvélekedést.

A Lökonómia – Levitt és Stephen J. Dubner újságíró közös műve – új távlatokat nyitó könyv. A szerzők általában egy rakás adattal és egy egyszerű kérdéssel kezdik. A kérdések némelyike szó szerint létfontosságú, némelyike bevallottan „lökött”. Ezért is kapta a könyvben lefektetett új tudományág azt a nevet, hogy: lökonómia. …”

Simonyi Gyula I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .