Van amiben gazdagnak és szegénynek ugyanaz az érdeke?

Nem a fogyasztás, hanem a túlnépesedés teszi tönkre az élővilágot! A szegény országokban a legsúlyosabb a fajok kihalásának üteme.

Van amiben gazdagnak és szegénynek ugyan az az érdeke? | BOCSAz infografika forrása: WWF – Livig Planet Report 2014

S mielőtt az álszolidárisok, álhumanitáriusok, álzöldek elkezdenének hörögni, hogy a szegényeket hibáztatjuk, felhívom a figyelmüket arra, hogy a szegények iránti szolidaritás a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényesítésével kezdődik!
A diagram fő üzenete: Miért a jómódúak kiváltsága a fogamzásgátlás?
A világot a szegényekkel együttérzés teszi jobbá. Enélkül a mozgalmakat megkeseríti a gazdagok iránti düh.
A gazdagok fő bűne nem a fogyasztásuk, hanem hogy nem segítik a fogamzásgátlási lehetőségeket nélkülöző szegény nők százmillióit.
Ez talán az egyetlen pont, ahol a jómódúak és a szegények érdeke közös. Saját érdekedben segíts!

S nincs olyan, hogy “a” szegények! Szegény nők vannak, és az őket elnyomó szegény szaporodás-erőltetők (férjek, apák, anyák, anyósok, törzsi, vallási, politikai tekintélyek). A szegény nők ezért a férfiak és szaporodás-erőltetők elől elrejthető fogamzásgátlókat (iud, implant, inject) kérik.

A férjem meg is ölne, ha megtudná, hogy fogamzásgátlót használok.

(Nepáli szegény nő)

A világ legalább 57 országában a nők közel fele nem szólhat bele, hogy mikor ejtik teherbe.
Akik azt gondolják, hogy a szegény világban a természetet a gazdag országok fogyasztását szolgáló kiszervezett termelés pusztítja, nézzenek utána: a jómódúak fejenkénti ökolábnyoma sok éve csökken. A Föld a túlnépesedés, a többmilliárd szegény kicsit följebb emelkedése következtében terhelődött túl: naponta kb. 100000 olyan gyermek születik, akit a szülei nem akartak, s szinte mind szegény, aki igyekszik följebb emelkedni.

Simonyi, Gyula I.

Korábban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .