A klímamegbolondulás fő oka, hogy a teherbeesések közel fele baleset

A klímamegbolondulás fő oka, hogy a teherbeesések közel fele baleset | BOCS AlapítványAhogy az USA vezető alulról szerveződő szervezete igyekszik stabilizálni a globális népességet a népesedési kihívásokról szóló oktatással, valamint lobbizással, hogy az USA fektessen be az önkéntes hazai és nemzetközi családtervezési programokba, a Population Connection el fog indítani egy projektet, aminek célja, hogy bemutassa a kapcsolatot a nők és lányok jogainak bővítése és a klímaváltozás elleni harc között, miközben enyhíti a káros hatását a világ legsérülékenyebb közösségeire.

Nagylelkű adományozók egy csoportja, akit az arkansasi James R. Bennett vezet, előállt azzal, hogy biztosítsa a kezdő támogatást a projekthez. A főbb tevékenységek magában foglalnak egy előadássorozatot; egyetemek elérésére irányuló digitális médiamegjelenéseket; és új, egyetemi szintű letölthető anyagok elérhetővé tételét azok számára, akiket érdekel a népességnövekedés, a reproduktív egészség (értsd: fogamzásgátlási lehetőségek), és a környezeti kihívások – különös tekintettel a klímaváltozásra.

Növekvő népesség, növekvő karbonlábnyom

A globális felmelegedés példanélküli veszélyt jelent az emberiségre. Keveset tettek az emberek annak érdekében, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, annak ellenére, hogy a tudósok már 40 éve figyelmeztetnek minket. Ehelyett a CO2-kibocsátás az 1979-es 10 gigatonnáról közel évi 35 gigatonnára ugrott. Noha a gazdag országok felelősek a történelmi kibocsátásért, és a legnagyobb fejenkénti kibocsátásért, a kutatások alapján a lassabb jövőbeli népességnövekedés hosszútávon akár 40%-kal csökkentheti a kibocsátást (ahhoz képest, mintha nem tennénk semmit, és a jelenlegi trendeknek megfelelően alakulna a népesség).

Ahogy az emberek az alacsonyabb jövedelmű országokban javulást érnek el az életszínvonal terén, azoknak az országoknak a karbonlábnyoma nőni fog – a fejenkénti karbonlábnyom és a népesség növekedése eredményeként.

Világszerte a nemzések közel fele nem kívánt, és a fejlett országokban 214 millió nő szeretné megakadályozni a teherbeesést, de nem férnek hozzá a modern fogmazásgátló eszközökhöz. Hogy csökkentsük a globális népesség növekedésének hatásait a karbonkibocsátás és a biodiverzitás-vesztés terén, emberi jogokon alapuló szakpolitikákat kell alkalmaznunk a családtervezési lehetőségek és a reproduktív egészségügyi szolgáltatások kiterjesztésére világszerte – beleértve a magas kibocsátású USA-t, ahol a nemzések 45%-a nem kívánt.

Itt az ideje végre biztosítani az önkéntes családtervezési lehetőségeket mindenki számára, valamint az oktatást minden lány számára. Ennek a két nőjogi intézkedésnek együtt nagyobb hatása volna a karbonkibocsátások megelőzése terén, mint bármilyen más kibocsátáscsökkentő stratégiának.

A Population Connection megmutatja a kapcsolatot a globális népességnövekedés és a számtalan környezeti kihívás között, amivel szembesülünk – minden korú embert oktatunk és cselekvésre motiváljuk őket. Komoly eredményt értünk el az elmúlt 50 évben, megtanítottuk a fiatalokat a népesedési koncepciókat, és lobbiztunk azért, hogy mindenhol javuljon az önkéntes családtervezési programok hozzáférhetősége az emberek számára. Az 1968-as megalakulásunk óta közel 100 ország érte el a népességpótlási arányt, ami akkor még csak négy országnak sikerült. (Megjegyzés: a Teljes Termékenységi Ráta, vagyis az egy nőre jutó gyermekszám esetén a népességpótlási arány kb. 2,1, ami mellett pár évtizedig még mindig nőhet a népesség, ha közben nő a születéskor várható élettartam)

De fel kell gyorsítanunk a tempót, hogy megoldjuk a klímaválságot.

A Population Connection kampánya a népesség stabilizálását behozza a klímavédelemről és klímaadaptációról szóló közbeszédbe, növelve a lendületét, hogy egy drámai növekedést érjünk el a családtervezési és reproduktív egészségügyi programokhoz való hozzáférhetőségben szerte a világon. Ezáltal csökkenthetjük a globális népességnövekedés hatásait a szén-dioxid-kibocsátás és a biodiverzitásvesztés terén, miközben növeljük a sérülékeny közösségek képességét a klímaadaptációra. Ha szeretne többet megtudni erről a projektről, kérjük, lépjen kapcsolatba Hannah Evans Népesedési, Egészségügyi és Környezeti specialistával.

Shauna Scherer, Vice President for Marketing and Development

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .