Sürgesd az ENSZ-t: cselekedjen a népesedés problémájának ügyében

Állj ki a nők egyenlőségéért, s annak alapjáért, a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968)! Ez a petíció a fogamzásgátlás kiemelkedő fontosságának elismerésére szólítja fel az ENSZ-et, hogy 2005-höz hasonlóan külön főcélként emeljék az SDG-k közé.

Amikor pl. skandinávok előhozták a fogamzásgátlás emberi jogát, a nők fölerősítését, a túlnépesedés visszafordítását az ENSZ tárgyalásokon, akkor nyomban üvöltöttek s kivonulással fenyegetőztek sok patriarchális ország küldöttei. Ezért 21 évvel az 1994-es kairói ENSZ Népesedés világkonferencia (ICPD) Akcióprogramja után sem lett önálló cél a fogamzásgátlás elérhetősége (amit ma is százmilliók nélkülöznek), pedig ez a fejlődés kulcsa. Az ICPD Programme of Action máig is érvényes, 178 ország írta alá, mégse tartozik bele a nemzetközi jogba, magyarra is a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány fordította le, nem a Külügy.

Pedig 1994 után már 2005-ben is elismerték, de a nőelnyomók, szaporodás-erőltetők még mindig nem ismerik fel saját hosszabb távú érdekeiket se! Az ENSZ országai 2015-ben 17 Fenntartható Fejlődés Célt (SDGs) tűztek ki 2030-ra. Előtte 2000-ben 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDGs) tűztek ki 2015-re – amit persze nemigen értek el. 2005-ben, amikor látták, hogy nem haladnak a célok, hozzáfűztek egy MDG5b célt: a fogamzásgátlás elérhetővé tételét (azzal a világos indoklással, hogy a fogamzásgátlás nélkülözése aláássa számos cél teljesülését).

2015-ben a szexuális és reproduktív egészség csak a 169 alcél közé került be: a 3. Egészség főcél 3.7 pontjába és az 5. Nők egyenlősége főcél 5.6 pontjába. Ez a petíció a fogamzásgátlás kiemelkedő fontosságának elismerésére szólítja fel az ENSZ-et, hogy 2005-höz hasonlóan külön főcélként emeljék az SDG-k közé.

Simonyi, Gyula I.


Az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja (SDG) 2030-ra igyekszik elérni, hogy mindenkinek tisztességes, emberhez méltó élete lehessen egy egészséges bolygón. A dolgok 2019-es állása szerint számos célt valószínűleg nem fogunk elérni. A globális népességrobbanás a természetes erőforrások túlhasználatát jelenti, valamint környezetpusztítást, és fenntarthatatlanul nagy igényt a termőföldekre, élelmiszerre, vízre és energiára. A növekvő népesség szegénységcsapdába zárja a legszegényebbeket. Az SDG-k elérése érdekében a nemzetközi közösségnek foglalkoznia kell a népesedéssel, méghozzá etikus és hatékony módon.

Sürgesd az ENSZ-t: cselekedjen a népesedés problémájának ügyében | BOCS

Írd alá az ENSZ Főtitkárának, António Guetteres-nek szóló petíciót

Kedves Mr Gueterres

Mi, alulírottak felhívjuk Önt, hogy ismerje föl a fenntartható emberi népesség elérésének sürgősségét, ha a világ ésszerű esélyt szeretne a Fenntartható Fejlődési Célok elérésére. Az ENSZ programjának középpontjában kell állnia a pozitív, érintetteket segítő módszereknek, melyek lehetővé teszik, és bátorítják az embereket a kisebb család tervezésére. Egészen konkrétan felszólítjuk Önt a következőkre:

  1. Adjon ki egy nyilatkozatot, melyben kifejezi támogatását a kisebb családok tervezése iránt, valamint elismeri az értékét a népességnövekedés megállításának és csökkenésbe fordításának.
  2. Beágyaz pozitív lépéseket a népesség problémájának kezelésére a már létező ENSZ keretrendszerek és szervezetek munkájába és megvalósításába, úgy mint az SDG-k, az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) vagy a Biológiai Sokszínűségről Szóló Egyezmény.
  3. Föltárja a lehetőségeket a nemzetközi multilaterális keretrendszerek fejlesztésére, hogy azok foglalkozzanak a népesedéssel és a demográfiai kihívásokkal, méghozzá méltányos, együttérző és hatékony módon.

Köszönjük támogatásodat.

Sürgesd az ENSZ-t: cselekedjen a népesedés problémájának ügyében | BOCS

Forrás: POPULATION MATTERS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .