A szex tabutéma az egész világon

Menj csak el egy bevásárlóközpontba, és próbáld meggyőzni az embereket, hogy ne vásároljanak új dolgokat! Sokkal könnyebb felismertetni, hogy megvan a joguk, s meglehet a tudásuk és lehetőségük a családtervezésre.

Senki sem szeret a szaporodási ráta csökkentéséről beszélni. Nagyon intim dolognak tűnik, nagyon kényes téma. Én valójában ezt tartom könnyebbnek.

A szex tabutéma az egész világon | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
William Ryerson 1998-ban hozta létre és azóta vezeti a Population Media Centert. A PMC-vel együttműködő Population Institute (Washington, DC) elnöke is 2008 óta. Biológiából doktorált a Yale Egyetemen és több mint 40 év szakmai tapasztalata van a reproduktív egészség, társadalmi és viselkedésbeli változások, kommunikáció terén.

Százmilliók vágyálma, hogy kevesebb gyerekük szülessen, az éretlen zöldek mégse törődnek a fogamzásgátlást nélkülözők nyomorúságával. Pedig ez a messze leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem. Ráadásul ez alapvető humanitárius és emberi jogi kötelesség is, és kulcs a nők egyenlőségéhez és a szegénységből fölemelkedéshez. Ehhez csak több demokrácia kell, a lányok tanulási lehetőségei és a fiatal nők felszabadítása.

Ezzel szemben a fogyasztás csökkentését nemigen akarják az emberek, ezért hatalmi eszközök, tiltások, megszorítások stb. kellenek hozzá.

A PMC már félmilliárd embert segített az egészségesebb életben félszáz országban a családtervezés témáját nem elkerülő tévé és rádió sorozataival.

 


8 milliárd angyal – dokumentum film (részlet) – Főszerepben a Föld

Videóátirat

A szex tabutéma az egész világon, annak ellenére, hogy csak azért vagyunk itt, mert a szüleink szexeltek.

Egyértelműen minden faj alapvető viselkedésformája a szaporodás, de a társadalmunk egy nagyon nehezen megbeszélhető témává tette.

Úgy gondolom, valójában könnyebb csökkenteni a szaporodás ütemét, mint a fogyasztást.

A legtöbb ember többet akar fogyasztani, javítani akarja az életminőségét. Különösen a szegények, akik növelni akarják a fogyasztásukat, hogy tisztességes életminőségben élhessenek.

Úgy vélem, az embereknek nehezebb feladni a dolgaikat, mint csökkenteni a [tervezett] családjuk méretét.

Nagyon rosszak vagyunk abban, hogy abbahagyjuk a dolgaink használatát. Nem adjuk fel a dolgainkat, mindegy mit mondanak mások.

Menj csak el egy bevásárlóközpontba, és próbáld meggyőzni az embereket, hogy ne vásároljanak új dolgokat! Nem könnyű.

Ehhez képest könnyebb meggyőzni az embereket, hogy megvan a joguk és a képességük, hogy meghatározzák gyermekeik számát, és hogy mikor foganjanak. És annak biztosítása, hogy meg is tehessék.

Senki sem szeret a szaporodási ráta csökkentéséről beszélni. Nagyon intim dolognak tűnik, nagyon kényes téma.

Én valójában ezt tartom könnyebbnek.

És gazdasági válságok idején a családok mérete csökken.

Szóval nagyon jók vagyunk a családméretünk alakításában, mindenféle okok mentén.

Nos, itt egy nagyon jó ok.

Mivel az emberiség nem cselekedett olyan gyorsan, mint kellett volna, hogy megállítsa a népességnövekedést, amikor még csak 3 milliárd volt, most már 7,5 milliárdan vagyunk, és sokkal súlyosabb a probléma.

Minden embernek nagyobb a terhelése, mint a korábbiaknak, mert az emberek ahhoz elég okosak, ezért előbb a könnyebben megszerezhető erőforrásokat éltük fel.

Most már több kilométernyi óceánon és óceáni talapzaton kell átfúrnunk, hogy olajhoz jussunk, vagy sarkköri tundrán kell fúrnunk.

Szóval ahogy nő a népesség, a hatás még nagyobb lesz, mert először a könnyen hozzáférhetőt használtuk el, és most a nehezen megszerezhetőt kell használnunk, hogy egyáltalán megőrizzük az életmódunkat.

Ezerszer gyorsabban irtjuk a fajokat, mint a fajpusztulás természetes üteme.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .