Azúr az új zöld!

Azure is the new green!Élj ahogy szeretnél, csak segítsd a fogamzásgátlást nélkülözőket!

Napóleon milliós hadserege győzedelmesen nyomult előre Moszkva felé. (Kis történelem ismétlés: az oroszok állandóan visszavonultak, evakuáltak, Napóleon az üres Moszkvában hiába várta, hogy jönnek békét kérni és adózni, végül kénytelen volt hazaindulni, s Európa legnagyobb hadseregét a klíma verte meg, a visszavonuló sereg óriási többsége megfagyott vagy éhenhalt. A félmillió orosz áldozat nagy többsége civil volt.)

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

A haditanács többsége úgy gondolta, hogy előrenyomulni, győzni, rabolni a végtelenségig lehetséges. Éretlenzöld tábornok viszont fogyasztáscsökkentést akart, kisebb fejadagokat, takarékoskodást az élelemmel, abrakkal, ruházattal, lőszerrel stb. az erőforrások szűkössége miatt.
Azúr (érettzöld) tábornok az ellenkezőjét mondta: Minél takarékosabbak vagyunk, annál messzebbre jutunk előre, annál később kényszerülünk visszafordulni, tehát annál szörnyűbb lesz a visszavonulás. A takarékoskodás káros, amíg rossz irányba megyünk, mert késlelteti a rendszer válaszát (ld. alább a rendszerdinamika 4 fajtáját), így később fogjuk megérteni a visszajelzést, hogy a pusztulásunkba menetelünk “győzedelmesen”. Majd amikor már visszafordultunk, akkortól lesz értelme a takarékoskodásnak, hogy enyhítsük az összeomlást, s minél kevesebb szenvedéssel legalább valamennyien visszaérjünk.

Az analógiában az előrenyomulás a népességrobbanás, a visszavonulás a népesség csökkenése a fenntartható létszámig. A takarékosság, fogyasztáscsökkentés csak késlelteti a rendszer visszajelzését, hogy ennyi embert nem hajlandó eltartani a Föld. Az éretlenzöldek csak elodázzák és ezzel még szörnyűbbé teszik az összeomlást.
– Minél nagyobb létszámnál és
– minél meghúzottabb derékszíjjal és
– minél kizsigereltebb Földdel éri el az emberiség a népesség fogyásnak indulását,
annál szörnyűbb lesz a civilizációs összeomlás. Annál borzalmasabb lesz a népességet visszacsökkentő éhínség, járvány, háború, hőség.
Tehát amíg a népességrobbanás tart, addig kártékony a fogyasztáscsökkentés, takarékoskodás. Az érett zöldek a fogamzásgátlás emberi jogának, tudásának, eszközeinek általános elérhetőségéért, és a szaporodás-erőltető ideológiák szétzúzásán stb. dolgoznak, és olyan fejlesztéseken, amelyek az összeomlás borzalmasságát enyhíthetik majd.


A hatvanas években fölemelkedett egy érett zöld gondolkodás, amely fölismerte a fogamzásgátlás világmentő jelentőségét. Nevezhetjük azúrnak, ami a kéket (víz, levegőég) és a zöldet (szárazföldi természet) egyaránt magában foglalja. 1968-ban szinte havonta kellett újranyomni a The Population Bomb c. bestsellert, az ENSZ az emberi jogok közé sorolta a családtervezést, s bár rá pár hónapra VI. Pál pápa dacból megerősítette a fogamzásgátlás tiltását, ezt a katolikusok óriási többsége nem fogadta el (így a klérus tekintélye lehanyatlott), szerte a világon ifjúsági lázongások törték meg a szex tabuját (és a népességrobbanás sebességének gyorsulását). 1969-től az emberiség Kínában élő 22%-a egy évtized alatt a történelem legnagyobb termékenységi ráta zuhanását produkálta (még az – emiatt már szükségtelen – egykepolitika előtt). Az ENSZ 1971-ben elindította a szegény országok támogatását (ODA), a Római Klub 1972-ben kiadta a Növekedés határait, a Sierra Club, a WWF, a Pugwash Conference és számos más mozgalom és csoport foglalkozott a fogamzásgátlás jelentőségével. 1974-ben Népesedési világkonferencia volt, Washingtonban létrejött a World Watch Institute (s Magyarországon 1975-től a BOCS).
De a döntő többségében még szaporodás-erőltető társadalmak nem viselték el a tabutörő azúr gondolkodásmódot, így a civilizációs önbecsapás (technokrata ill. fogyasztáscsökkentő naivitás stb.) kapta a pénzeket, elismeréseket, nyilvánosságot, pozíciókat (a zöld és egyéb mozgalmakon belül is). Az 1994-es Kairói Akcióprogram már nem kapott nemzetközi jog rangot. A 2000-es Millenniumi Fejlesztési Célokhoz csak késve csatolták a fogamzásgátlás elérhetőségét, amikor látták hogy a népességrobbanás közepette a kecskenyáj is éhes marad és a káposztaföld is tönkremegy. A 2015-ös Fenntartható Fejlesztési Célokban sem kapott figyelmet, el van dugva az egészség és a nők egyenlősége célok alcéljai közé.
Ha fél évszázada a fogamzásgátlás emberi joga általánosan érvényesült volna, akkor nem is lenne ökológiai válság. Ezzel szemben ma már folyik a civilizációs összeomlás, s legföljebb annyit érhetünk el, hogy lezuhanás helyett kényszerleszállás legyen.

Szeretnél hatékonyan cselekedni a klímáért, a jövő generációkért, a szegényekért, az élővilágért, az erdőkért, az állatokért, a Föld szépségének megóvásáért? Van széles látóköröd, hogy fölismerd saját érdekeidet (amelyek közösek a szegényekkel)? Van szíved, hogy ki tudj lépni a közönyösségből, reménytelenségből? Vár az “Azúr Elit”, akik először is karbonsemlegesítik az életvitelüket a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítésével. Utalj a BOCS Alapítvány 11736116-20130037 OTP számlájára vagy klikkelj az oldal fejlécében található Támogatom gombra és karbonsemlegesítsd életviteledet. Minden januárban igazolást kapsz az előző évi karbonsemlegességedről: https://qfpc.bocs.eu Ez messze a leghatékonyabb és leghumánusabb világmentés, így nem kell foglalkoznod a jelentéktelen (gyakran önbecsapó, sőt káros) zöldködésekkel, bűntudat nélkül élhetsz ahogy szeretnél. A jövő generációk rád lesznek a legbüszkébbek!

A rendszerek 4 féle viselkedésmódja

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány A/ Folyamatos növekedés következik be, ha

– a fizikai korlátok még nagyon messze vannak, vagy

– maguk a fizikai korlátok is exponenciálisan növekednek.

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány B/ Szigmoid növekedés következik be, ha

– a fizikai korlátoktól a gazdasághoz érkező jelek azonnal megérkeznek, pontosak, és azonnal válaszolnak rájuk, vagy

– a népesség és a gazdaság korlátozza önmagát anélkül, hogy jelekre lenne szüksége a külső korlátok felől.

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány C/ Túllövés, majd idomulás a korlátokhoz következik be, ha

– a jelek és a válaszok késnek, ésAzúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

– a határok nem erodálódnak, vagy képesek gyorsan felépülni az erózióból.

Azúr az új zöld! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány D/ Túllövés és összeomlás következik be, ha

– a jelek és a válaszok késnek, és

– a határok erodálhatók (visszafordíthatatlanul megrongálódnak, amikor túllépik őket).

Forrás: Donella Meadows, Jørgen Randers, Dennis L. Meadows A növekedés határai, 30 év múltán, 2005

 

Szerző: Simonyi Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .