Bhután remek példát mutat a világ számára

Bhutánban a vezetőség felismerte, mennyire fontos az 1994-es Kairói Egyezmény célja, vagyis a családtervezés emberi jogának biztosítása minden lány és nő számára.

Bhután remek példát mutat a világ számára | BOCS Alapítvány

Ennek kapcsán alapos felvilágosító kampányokat indítottak, melyek során az ország legnehezebben megközelíthető helyein lakóit is fölkeresték. Mindennek fontos eleme volt, hogy a szexualitás, illetve a hozzá kapcsolódó témák (pl. intim higiénia, menstruáció) tabu státusza megszűnt.

Az elmúlt 25 év során következetesen és lelkiismeretesen végrehajtották a célkitűzéshez szükséges lépéseket, és ennek elképesztő eredményei lettek.

– 1994 és 2019 között a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés 18,8-ról 65,6 százalékra ugrott

Ennek következményeképp:

– Ugyanezen időszak alatt a teljes termékenységi ráta (vagyis az egy nőre jutó gyerekszám) az elmaradott országokra jellemző 5,6-ról a fejlett világra jellemző 1,7-re csökkent

– Az anyai halálozási ráta 380-ról 89-re esett (100 000 élveszületésre)

– A csecsemőhalandóság 70-ről 15-re (1000 élveszületésre)

– Az 5 éves kor előtti elhalálozás aránya pedig 100-ról 34-re (1000 élveszületésre)

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) sokat segített a program megvalósításában. Még mindig van hová fejlődni, ugyanakkor Bhután remek példát mutat a világ számára. A családtervezés emberi jogának biztosítása egyébként belekerült a Milleniumi Fejlesztési Célokba (MDG 5.B), illetve később a Fenntartható Fejlődési Célokba is (SDG 3.7, 5.6)

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=diyHY0zkIJw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .