Fogamzásgátlás Atlasz 2018

European Contraception Atlas | contraceptioninfo.eu | Fogamzásgátlás Atlasz 2018 - BOCS AlapítványFogamzásgátlás Atlasz 2018: Az európai országoknak nem sikerül kellően felhatalmazni állampolgárait, hogy képesek legyenek megtervezni életüket.

• Mind a 46 vizsgált országban többet kell tenni ahhoz, hogy megfelelő mértékben biztosítsák az átfogó információt és a fogamzásgátlás refinanszírozását
• A hosszútávú hatású és visszafordítható fogamzásgátlást refinanszírozást biztosító megoldások hatásosak a fogamzásgátláshoz való hozzáférés növelésében
• A nem kívánt terhesség egy könnyen elkerülhető teher az európai országok számára

BRÜSSZEL, 2017, Április 11 – A fogamzásgátláshoz való hozzáférést egy kulcsfontosságú kihívásként kellene kezelniük a kormányoknak abban a tekintetben, hogy felhatalmazzák polgáraikat, hogy megtervezhessék családjukat és életüket. Ennek ellenére minden országnak, amit a 2018-as Fogamzásgátlás Atlasz vizsgált, ezt kellene csinálnia annak érdekében, hogy javítsák a hozzáférést. Az eredmények azt mutatják, hogy sok Európai ország vezetése számára nem prioritás, hogy az embereknek legyen választása a reprodukciójukkal kapcsolatban. Most a második kiadásban az Atlasz követi a kormányok hozzáállását a fogymzásgátló módszerekhez, a családtervezési tanácsadáshoz, és a fogamzásgátlásról szóló online információhoz való hozzáférés terén a 46 vizsgált európai országban.

Az országok vezetése kerüli a költséghatékony refinanszírozási módokat

Az elemzett országok közül csak három kínál kivételes általános refinanszírozási módokat, amik forradalmi jelentőségűek abban a tekintetben, hogy biztosítsák a hozzáférést a modern fogamzásgátlókhoz. Figyelembe véve, hogy mekkora terhet ró a nam kívánt terhesség az országokra, és hogy milyen kicsi a refinanszírozási módok költsége, ez igen meglepő. Ezek a megoldások, amik refinanszírozást kínálnak a hosszútávú hatású és visszafordítható fogamzásgátlás (HVF), mint pl. a bőralattifogamzásgátló implantátumok és spirálok, különösen költséghatékonyak. Ezeknek a módoknak ráadásul megbízhatóbbak is, és magasabb a megelégedettségi rátájuk, mint a többi fogamzásgátlási módnak.

Online információs deficit

A hivatalos kormányoldalak, amiken van információ a fogamzásgátlótípusokról, és arról, hol lehet őket beszerezni, elenyésző költséget jelentenek egy kormány számára, viszont óriási segítség lehet a polgárok számára, akik pontos információt keresnek. Noha összességében volt némi fejlődés az online információ minőségével kapcsolatban 2017 óta, mióta az Atlaszt közölték, még mindig csak 11 vizsgált országnak volt jó, vagy kiváló kormány által támogatott weboldala.

Nem kívánt terhesség

Az Atlasz elemzésének kiábrándító eredménye a nem kívánt terhességekkel kapcsolatos statisztikákkal kapcsolatban Európában: A terhességek 43%-a nem tervezett. A 15 és 49 éves kor közötti házas, vagy párkapcsolatban élő európai nőknek csupán 69,2%-a használ fogamzásgátlót, ami alacsonyabb, mint a használat az Észak-amerikai vagy a Latin-amerikei/Karibi térségekben.

Teljesítményi skála

Az Atlasz színekkel jelölve rétegzi az országokat a teljesítményük alapján: sötétzöld, világoszöld, sárga, narancs és vörös. A vörös kategória, ami nagyon gyenge teljesítményt jelent, 14 országot tartalmaz – többet, mint bármelyik másik csoport. Belgium, Franciaország és az Egyesült Királyság a legjobbak a 46 vizsgált ország között. Egy léyeges faktor, ami megkülönbözteti őket a többitől, az az általános refinanszírozási módok, amik fedezik a fogamzásgátlók egy spektrumát, beleértve a HVF-et. További irányelveik is vannak arra vonatkozóan, hogy javítsák a fogamzásgátlókhoz való hozzáférést a fiatalok és a veszélyeztetett csoportok számára, mint például az alacsony jövedelműek. Ezeknek a legjobban teljesítő országoknak szintén kiváló kormány által támogatott (fogamzásgátlással foglalkozó) weboldalaik vannak. Ugyanakkor még Belgiumnak, Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak is sokat kell tennie a Fenntartható Fejlődési Célok terén, ami a családtervezési lehetőségek témájában is célokat tűzött ki.

Az Atlaszról

Most a második évben az Atlaszt az Európai parlamentáris Fórum a Népesedésről és Fejlődésről (EPF) adta ki, partnerségben a Third I-vel (adatelemzési tanácsadó szervezet), miközben a szexuális reproduktív egészség és jogok területének szakértői alkották meg a metodológiát. Az EPF részesült az MSD pénzügyi támogatásából, hogy eredeti és független kutatást végezzen. Az EPF hálás a számos szakértő országos szervezetnek, és az egyéneknek, akik hozzájárultak az adatokhoz, amiket az Atlaszban prezentáltunk. Az Európai Fogamzásgátló Atlasz tartalmáért csak az EPF felel. Az eredmények, illetve további információk találhatók a fogamzásgátlásról Európában a www. contraceptioninfo.eu oldalon.


Fogamzásgátlás Atlasz 2018 - BOCS Alapítvány

A teljes jelentés letöltése: epf-contraception_atlas-v5.pdf
Forrás: www.contraceptioninfo.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .