Népesedési Világnap: júl. 11.

Tudatlanul elpusztítjuk a természetet, saját létalapunkat?

Népesedési Világnap: júl. 11. | BOCS.EU

  • Vajon mi a következménye annak, hogy az emberiség létszáma évente kb. nyolcvan millióval nő?
  • Vagy annak, hogy percenként több mint másfél-száz, a párok által nem kívánt foganás történik?
  • Tudtad-e, hogy ha a családtervezés mindenki számára elérhető lenne, akkor az évi közel százmilliónyi nem-szándékos foganás megelőzésével már nem lenne kilátástalan a nyomor megszüntetése, az ökológiai válság enyhítése, a béke, valamint a nők jogainak biztosítása?

Szegény százmillióknak ma sincs joguk, tudásuk, eszközük a családtervezéshez. Jobb módú tízmillióknak pedig nincs kultúrájuk hozzá.

Az ENSZ Népesedési Program (UNFPA) idei hangsúlya: “A családtervezés emberi jog”
Idén lesz az 50. évfordulója, hogy az ENSZ az emberi jogok közé sorolta a fogamzásgátlást.

Mégis percenként több mint másfél-száz, a párok által nem kívánt foganás történik.
Szegény százmillióknak ma sincs joguk, tudásuk, eszközük a családtervezéshez.
Jobb módú tízmillióknak nincs kultúrájuk hozzá.

Az emberiség létszáma évente kb. nyolcvan millióval nő. Csupán csak a mai, egyetlen napon (!) több embercsecsemő születik, mint amennyi az összes emberszabású fajok (csimpánz, gorilla, orangután, gibbon, bonobo) együttes teljes létszáma a Földön. (Az előrejelzések szerint ezek a legközelebbi fajok két évtizeden belül mind teljesen eltűnnek a vadvilágból. A szaporodó emberiség egyszerűen megeszi őket, erdőiket pedig kivágják, felégetik, hogy emberi élelmet termesszenek a helyén.) Tudatlanul elpusztítjuk a természetet, saját létalapunkat?

Az emberiség ökolábnyoma 170 %-osan túlterheli a Földet, s a túlterhelés évente kb. 1 %-kal nő.
Ha a jómódú (OECD) országok leszállnának a nem-OECD országok átlag szintjére, a Föld már akkor is túl lenne terhelve.
Banglades vagy India ugyanúgy kétszeresen túlterheli a saját területét, mint az USA (melynek népessége a függetlenség e kivívása óta százszorosára nőtt!). (Nagy népsűrűség x kis fogyasztás = kis népsűrűség x nagy fogyasztás.)
A túlterhelés miatt fogynak létalapjaink: az erdők, a talajok, a víz, az élővilág, megbolondul a klíma, stb.

Népesedési Világnap: júl. 11. | BOCS.EUHa a családtervezés mindenki számára elérhető lenne (ami a világ minden kormánya által 2000-ben aláírt 5. Millenniumi Fejlesztési Cél), akkor évente közel kétszázezer anyai halálozást és 2,7 millió csecsemőhalált lehetne megelőzni, és az évi közel százmilliónyi nem-szándékos foganás megelőzésével már nem lenne kilátástalan a nyomor megszüntetése, az ökológiai válság enyhítése, a béke és a nők jogainak biztosítása stb.
Az emberiség sorsa a történelem legnagyobb, több mint egymilliárdos létszámú kamasz generációjának családtervezési lehetőségein múlik.

A Kairó Akcióprogram ma is érvényben van, Magyarország szegény országokat segítő ún. “nemzetközi fejlesztés” stratégiájában mégsincs megemlítve. Magyarország nem küldött beszámolót a Kairó+10 helyzetfelmérésre 2004-ben az ENSZ-be (az összes szomszédos országok küldtek). Pedig itthon is lenne mit tenni. Hollandia ismert kiváló szexualitás neveléséről és reproduktív egészség szolgáltatásairól: sokkal kevesebb a tinédzser terhesség, az abortusz és a nemi betegség, ugyanakkor a fiatalok később kezdik a nemi életet.

Írországban az egyik leghangsúlyosabb társadalmi célú hirdetési téma a felelős fogamzásgátlás
A mozikban gyakran mutatják be filmek előtt: Senki nem lesz észnél helyetted!

Ha fontosnak érzi, hogy mások is gondoljanak
a jövő nemzedékekre: hogy minden gyermeknek joga kívánt, mégpedig önmagáért kívánt gyermekként megfoganni,
a szegényekre: hiszen például évente egymillió csecsemõ hal meg csupán amiatt, mert a szülei (jogok, tudás, eszközök híján) még 9 hónapot sem tudtak várni a nemzéssel az elõzõ szülés után,
saját gyerekeinkre, akiknek egy túlzsúfolt, túlterhelt Földön az éhbérért hajnaltól vakulásig dolgozni kénytelen szegények százmillióival kell versenyezniük a megélhetésért a globálissá vált, kegyetlen munkaerõpiacon,
a magyar fiatalok egészségére és párkapcsolatainak boldogságára,

akkor kérjük, küldje tovább barátainak, döntéshozóknak és médiának ezt a linket.

Várjuk azon fiatal nők leveleit is, akik szeretnének rendszeresen tájékozódni és tenni valamit a szegény országokbeli nők jogaiért, tanulásáért, reproduktív egészségéért.

KAPCSOLAT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .