Fogamzásgátlás lehetőséget mindenkinek: ez csodálatos hatással lenne, fillérekből

Adatokkal az USA nemzetközi családtervezés támogatásának hatása 2023-ban. A szexuális és reproduktív egészségbe és jogokba történő befektetések messzemenő és mérhető előnyökkel járnak. A reproduktív egészségügyi szükségletek kielégítésével az ilyen beruházások nemcsak az egészséget és a jólétet segítik elő az emberek egész életében, hanem hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőség, a politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés és a környezeti fenntarthatóság javulásához is.1

Az USA támogatása a nemzetközi családtervezés területén

A családtervezés a Guttmacher-Lancet Bizottság meghatározása szerint az átfogó szexuális és reproduktív egészség és jogok alapvető eleme. Az USA a családtervezési szolgáltatásokat pénzügyi támogatással és a programok többoldalú szervezetek közötti koordinációjával támogatja. Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) kritikus szerepet játszik a családtervezési információkhoz, szolgáltatásokhoz és felszerelésekhez való hozzáférés növelésében több mint 30 olyan országban, ahol a legnagyobb a szükség. Az USAID családtervezési programja támogatja a szolgáltatást, a fogamzásgátló eszközöket, valamint a nyomon követést és értékelést, Arra is törekszik, hogy a családtervezést integrálja az anya- és gyermekegészségügyi beavatkozásokba, a HIV-programokba, valamint a gyermekházasság és a nemi alapú erőszak megszüntetésére irányuló erőfeszítésekbe.

Kétoldalú munkájának kiegészítéseként az USAID szorosan együttműködik az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapjával (UNFPA), egy többoldalú szervezettel, amely kifejezetten a családtervezési szolgáltatások, valamint az anya- és gyermekegészségügyi ellátás nyújtására összpontosít több mint 150 országban és területen. A Trump-kormányzat visszatartotta az UNFPA finanszírozását, ami jelentős fennakadást okozott a szolgáltatások nyújtásában. A Biden-kormányzat 2021-ben visszaállította a finanszírozást.

Sokkal többet kell tenni a támogatás növelése és a családtervezési és reproduktív egészségügyi szolgáltatások iránti kielégítetlen igények kezelése érdekében.

A 2023-as költségvetési évre a Kongresszus 607,5 millió dollárt különített el a globális családtervezési és reproduktív egészségügyi programokra szánt amerikai támogatásra, ebből 32,5 millió dollárt az UNFPA számára. Ez 14. egymást követő évben jelenti a finanszírozás stagnálását. Bár az USA továbbra is a családtervezés vezető donora, a finanszírozás stagnálása több mint egy évtizede elszalasztott lehetőséget jelent a világszerte növekvő fogamzásgátlási szükségletek támogatására.

Az amerikai befektetések hatása

Sürgősen szükség van az Egyesült Államok fokozott beruházására a családtervezésbe, hogy fedezni lehessen a szolgáltatások nyújtásának növekvő költségeit, és el lehessen érni a modern fogamzásgátlásra szorulók nagy számát. A szószólók azt javasolják, hogy az USA 1,74 milliárd dollárt biztosítson a nemzetközi két- és többoldalú családtervezési és reproduktív egészségügyi programokra, beleértve az UNFPA számára biztosított 116 millió dollárt.2 Ezek a szintek jelentik azt az éves összeget, amely ahhoz szükséges, hogy az USA méltányosan hozzájáruljon a családtervezési igények világszerte történő kielégítésének költségeihez.


Az ábra a jelenlegi és a megnövelt amerikai befektetések előnyeit mutatja a nem kívánt terhességek, a nem tervezett szülések, a nem biztonságos abortuszok és a megelőzött anyai halálesetek becsült számában kifejezve. Ha az Egyesült Államok a jelenlegi befektetéshez képest az ajánlott 1,74 milliárd dollárra növelné a befektetését, a programok további 60,6 millió nőt és párt szolgálnának ki, a megelőzött nem tervezett terhességek becsült száma 8,1 millióról 28,4 millióra nőne, a megelőzött anyai halálesetek száma pedig 14 000-ről 49 000-re emelkedne.

Sajnos egyes politikai döntéshozók drasztikus csökkentéseket indítványoztak a finanszírozásban, vagy ismét meg akarják vonni az UNFPA finanszírozását, ami pusztító hatással lenne az emberek egészségi állapotára. Még a nemzetközi családtervezési támogatás látszólag csekély mértékű csökkentése is a megelőzhető bajok növekedéséhez vezetne világszerte. Az ábra azt is bemutatja, hogy a finanszírozás minden egyes 10 millió dolláros csökkenése a jelenlegi szint alá 518 000 nőtől és pártól tagadná meg a szolgáltatásokat, és 174 000-rel növelné a nem tervezett terhességeket, 69 000-rel a nem tervezett szüléseket és 56 000-rel a nem biztonságos abortuszokat.

Módszertan és források

A jelenlegi és a megnövelt beruházások hatásainak becslését úgy számították ki, hogy az országoknak és az USAID regionális irodáinak a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó családtervezési előirányzatokat elosztották a 2019. évi becsült országos szintű, egy felhasználóra jutó hatásokkal, amelyek az alacsony és közepes jövedelmű országokban a családtervezés költségeinek és hatásainak legfrissebb átfogó elemzéséből származnak.3-5 Az egy felhasználóra jutó hatásokat úgy becsülték, mint a különbség azon események éves száma között, amelyek akkor következnének be, ha minden, a terhességet elkerülni kívánó nő modern módszereket használna, illetve akkor, ha hagyományos vagy semmilyen módszerre támaszkodna.4

Az egy felhasználóra jutó országszintű költségeket 2023-ig aktualizálták. Az országok helyett a regionális irodáknak juttatott finanszírozást akkor vették figyelembe, ha a finanszírozás egy részét vagy egészét országoknak juttatták, amit az USAID-tól származó információk alapján határoztak meg.6 Becslések szerint az UNFPA alapfinanszírozásának 12%-át családtervezéssel kapcsolatos tevékenységekre fordították7 .

A 2023-ra vonatkozó Just the Numbers becslések nem hasonlíthatók össze közvetlenül az elemzés korábbi iterációival.

HIVATKOZÁSOK

1. Starrs AM et al., Accelerate progress-sexual and reproductive health and rights for all: report of the Guttmacher-Lancet Commission, The Lancet, 2018, 39(110140):2642-2692, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30293-9.

2. PAI, Just the Math: Methodology for Calculating the U.S. Share of the Cost of Addressing the Unmet Need for Contraception in Low- and Middle-Income Countries, 2023, https://pai.org/resources/just-the-math.

3. ForeignAssistance.gov, Költségvetési adatkészlet, 2023. október 27., https://foreignassistance.gov.

4. Sully EA et al., Adding It Up: Investing in Sexual and Reproductive Health 2019, New York: Guttmacher Institute, 2020, https://www.guttmacher.org/report/adding-it-up-investing-in-sexual-repr.….

5. Riley T et al., Adding It Up: Investing in Sexual and Reproductive Health 2019-Methodology Report, New York: Guttmacher Institute, 2020, https://www.guttmacher.org/report/adding-it-up-investing-in-sexual-repr..

6. U.S. Agency for International Development, személyes közlés, 2023.

7. Kates J, Wexler A és Lief E, Donor government funding for family planning in 2022, Washington, DC: KFF, megjelenés előtt.

ELISMERÉS

Ezt az elemzést a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatása tette lehetővé. A benne foglalt megállapítások és következtetések a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az adományozó álláspontját vagy politikáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .