Föld Napja (Earth Day) – 2021

A Biden-kormány globális éghajlat-változási csúcstalálkozójával párhuzamosan az EARTHDAY.ORG második Earth Day Live digitális eseményét rendezi.

Föld Napja (Earth Day) - 2021 | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

A workshopok, panelbeszélgetések és különleges előadások középpontjában a Restore Our Earth™ áll – a természetes folyamatokról, a feltörekvő zöld technológiákról és az innovatív gondolkodásról beszélnek, amelyek helyreállíthatják a világ ökoszisztémáit.

További témák lesznek többek között:

  • Éghajlati és környezeti műveltség
  • Az éghajlat helyreállítására szolgáló technológiák
  • Erdőtelepítési erőfeszítések
  • Megújuló mezőgazdaság
  • Méltányosság és környezeti igazságosság
  • Polgári tudomány
  • Tiszta eljárások és még sok más.

A világ klímavezetői, alulról jövő aktivisták, nonprofit innovátorok, gondolkodók, ipari vezetők, művészek, zenészek, influencerek és a jövő vezetői azért jönnek el, hogy egy jobb világ felé tereljenek minket.

A leghatékonyabb klímavédelemről sajnos még mindig nagyon kevesen tudnak.

Világprogram keretében a saját karbonsemlegesítéseddel is támogathatod a nők felszabadítását, ezáltal a Föld klímájának védelmét.

 

A filmrészlet (A 2040 egy 2019-es ausztrál dokumentumfilm Damon Gameau rendezésében és főszereplésével. A film a klímaváltozás hatásait vizsgálja az elkövetkező 20 évben és azt, hogy milyen ma létező technológiák képesek visszafordítani a hatásokat.) végén felszólaló Malala Yousafzai mindig is szeretett tanulni, ám balszerencséjére olyan kultúrába született, ahol a lányoknak csak négy osztály engedélyezett. A 11 éves kislány a pakisztáni Szvat-völgyben született, amelyet a tálibok szálltak meg és tartottak rémuralmuk alatt. Innen indult útjára Malala világhíres és példaértékű története. De hogyan lesz egy iskolás korú pakisztáni kislányból milliók példaképe, a tanuláshoz való jogokért küzdő Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista?

Malalának nem kellett a szomszédba mennie bátorságért, hiszen apja is tanár és aktivsta, aki a BBC felkérésére végül saját lányát kérte meg, hogy blogoljon a pakisztáni iskolások mindennapjairól. Malala beszámolói 209-től jelentek meg a BBC urdu nyelvű oldalán. A tálib elnyomás hétköznapokra is kiható eseményei mellett a lány egyre inkább felemelte szavát amellett, hogy mindenkinek joga van a tudáshoz.

„Tudom, hogy a tanulás mennyire fontos, mivel tőlem erőszakkal vették el a ceruzáimat és a könyveimet. 2009 januárjában a tálibok szigorítottak az oktatáson, és megtiltották, hogy a lányok iskolába járjanak. El sem tudom mondani, hogy ez mennyire elszomorított. Ez volt életem legszomorúbb pillanata. De a swati lányok nem félnek senkitől”

Ahogyan az várható volt, szavai nem maradtak hatástalanok és a nyugati világban elért csodálat és tisztelet mellett egyúttal kivívta a tálibok haragját is. Halállistára került. 2012 októberében az iskolából hazafelé menet merényletet követtek el ellene. A súlyos fej-és nyaklövés ellenére Malala lassanként felépült, ám az élmény nem szegte kedvét, sőt újult erővel folytatta a harcot…

Egy érdekesség a filmről. A működő szélturbina tetején Damon Gameau-nak nyilatkozó bátor személy Paul Hawken a Drawdown (Visszafordítható) projekt alapítója!

Az éghajlatváltozás problémái mindenkit érintenek, nem válogat. Szegény és gazdag közös érdeke, hogy ennek az évtizednek az iránya jó legyen.

Rampasek, László A.
Forrás: ClimeNews – Hírportál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .