Földanya már nem bírja a túlnépesedést, együtt sír az újszülöttekkel

Az emberiség elképzelhetetlenül nehéz volt. Olyan sokan voltak, és fikarcnyi jelét sem adták annak, hogy megállítanák a végtelen szaporodásukat. Natalie Haynes – Ezer hajó (részlet)

“Gaia – a Földanya, a Káoszból született, az első isten – kinyújtóztatta fájó lábát és megmozdult a föld. Megremegtek a hegyek, de olyan gyengén, hogy egyedül a fák leveleinek rezgéséből lehetett érezni ezt. A távolból harcoló férfiak zaját hallotta, és tudta, hogy nagyobb konfliktus közeleg. Zeusz meghallgatta kéréseit, tanácskozott a lányával Themisszel, és döntést hoztak. Hatalmas háború lesz, olyan, amilyet ember még nem látott.

Gaia látott pusztítóbb háborút, de nagyon régen. Tanúja volt a Titánok harcának, amikor a titánok háborút vívtak az olümposzi istenekkel, és a pusztítás hihetetlen, vég nélküli és fülsiketítő volt.
Miután a titánokat áttörhetetlen bronzajtók mögé zárták a fény elől, Gaia nem hitte, hogy valaha egy másik háború után fog vágyakozni. De most vágyott rá.

Az emberiség elképzelhetetlenül nehéz volt. Olyan sokan voltak, és fikarcnyi jelét sem adták annak, hogy megállítanák a végtelen szaporodásukat. Állj!- akarta kiáltani- Kérlek, hagyjátok abba! Nem tölthetitek be az összes helyet az óceánok között, nem tudtok elegendő élelmet termelni a szárazföldön, a hegyek tövében. Nem tudtok elegendő állatot legeltetni a városaitok körüli legelőkön. Nem tudtok elegendő otthont építeni a hegyeitek tetején. Abba kell hagynotok a szaporodást, hogy megpihenhessek az örökké növekvő súlyotok alatt.

Kövér könnyeket hullatott, ahogy az újszülött gyerekek sírását hallotta. Nem kell több. mondta magának. Nem kell több.
Áldozatokat mutattak be neki, hús-, gabona- és boráldozatokat. De még mindig túl sokan voltak, és fájt hurcolnia őket. Üzenetet küldött Zeusznak, Kronosz fiának, aki Urannosznak, Gaia férjének a fia volt. Zeusz nem hagyta a fájdalmát megválaszolatlanul. Gaia oly sokszor támogatta őt a múltban, és ismerte panaszainak igazságát.

Tudta, hogy a növekvő népesség fenntarthatatlan. Gaia nem mondta meg neki, hogyan csökkentse a számukat, ezt ráhagyta. Majd beszél Themisszel, és ők ketten előállnak egy tervvel. A dolgok isteni rendje helyreáll, ha megoldják a halandók problémáját.
Gaia visszagondolt a legutóbbi alkalomra, amikor az emberek túl nehézzé váltak, és emlékezett rá, hogy Zeusz nem hagyta sokáig szenvedni. A thébai háború, amikor hét harcos vonult fel Thébai városa ellen, és a polgárháború átterjedt a többi görög földre, az ő céljait szolgálta. De mostanra a probléma nagyobbra nőtt. Nagyobb háborúra volt szükség.

Gaia érezte, hogy bánat hasít a szívébe: a célja az emberek táplálása és ellátása volt. De többet vettek el tőle, mint amennyit adhatott. Végignézett a nagy területen és gyümölcseiktől lecsupaszított fákat látott, valamint földeket, amelyeket annyiszor szántottak fel, hogy már nem adtak több termést.

Miért nem tudnak kevéssé mohók lenni az emberek? –tűnődött. A bánata haraggá változott. És miért nem képesek levonni a tanulságot a Zeusztól kapott leckékből? Végül is elég időt töltöttek a templomaiban. Miért nem látták a Thébaiban pusztító háborút, és miért nem értették meg, hogy azért volt szükség rá, mert ők mindent feléltek? Hogy ha ugyanúgy folytatják, a tengerekből eltűnnek a halak, a földről eltűnik a gabona?
Ha kevesebb férfi, kevesebb nő, kevesebb gyerek lenne, Gaia gyászolná ugyan az eltávozottakat, de tudta, hogy ez az egyedüli lehetséges megoldás. Annyira fáradt volt, hogy úgy érezte, a mélybe süllyed a súlyuktól. Bocsássatok meg, de nem bírlak el benneteket tovább!”

https://moly.hu/konyvek/natalie-haynes-ezer-hajo

A görög túlnépesedés közismert volt, a delphoi jósda buzdította a kivándorlást a Földközi tenger más partjaira, költők siratták a dalmát hegyek tarra vágását és erodálódását… Belenyugodtak, hogy a túlnépesedést csak időnkénti háborúkkal lehet féken tartani. Ma végre a fogamzásgátlással már át tudja verni a brutális evolúciót az ember? Együtt sír a szüleik szándéka ellenére született százmilliónyi újszülöttel? Jóságra váltja a jövendő gyermekekkel szembeni félállati felelőtlenséget, sőt gonosz kihasználást? Abbahagyja a szolga-, ágyútöltelék- és szülőgép-gyártást? Engedi szegény nők százmillióit kiszabadulni a tenyészállat sorsból?

https://bocs.eu/co-rehabilitacio/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .