A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?

A FIFA arra biztatja a rajongókat, hogy offszetálják az oroszországban megrendezett világbajnokságra való utazásukból származó karbonlábnyomukat.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?Az ENSZ Climate Neutral Now (Klímasemleges Most) programja keretén belül a FIFA kitűzte célul, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, a párizsi egyezménynek megfelelően. A futball globális kormánytestülete összefogott az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetével, hogy ingyenes karbonsemlegesítést kínáljanak a jegytulajdonosoknak, mely akció keretén belül a résztvevők két jegyet nyerhetnek a döntőre. A kritikusok azonban „zöldrefestés”-ként jellemezték a kezdeményezést, mondván ez az offszetálás hibás módokból származik, és nem fedik le az esemény teljes karbonlábnyomát.

A FIFA azt mondja, hogy minden egyes jegytulajdonos, aki feliratkozik a kezdeményezés honlapján, 2,9 tonna széndioxidot fog offszetálni, ami megfelel a résztvevők külföldről Oroszországba való utazásuk átlagos becsült kibocsátásának. A kezdeményezés 100,000 tonna széndioxidban van maximalizálva. Ez azt jelenti, hogy 34,500 rajongó tudja majd offszetálni a jegyét, noha százezreket várnak az eseményre. A 2014-es brazil világbajnokságon összesen több, mint 3,4 millió néző volt. A FIFA június 11-ig (máig se! a szerk.) még nem jelentette be, milyen projektek alapján fog offszetálni, de azt mondta, hogy ezek, „igazolt alacsony-karbon projektek Oroszországból és egyéb országokból”.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?Az offszetálási sémák összetettek és gyakran vitatottak. A lényegük, hogy kompenzálnak egy egy helyen keletkezett kibocsátást – jelen esetben egy futball-bajnokságot – azáltal, hogy finanszíroznak egy már megvalósult széndioxid-kibocsátást csökkentő projektet valahol máshol. A legutóbbi világbajnokság esetén a brazil kormány felállított egy offszetálási sémát, hogy csökkentse az eseményhez köthető kibocsátásokat önkéntes karbonkreditek révén, az ENSZ-kezdeményezéshez hasonlóan. Az Environmental Defense Fund (Környezetvédelmi Alap) egyik jelentésében ezt úgy említették, mint „forró levegő”, ami „kitalált emissziócsökkentést” eredményezett. Az ENSZ offszetálási mechanizmusa, amit a FIFA is alkalmaz, szintén viták tárgyát képezi. Egy, az Öko-Institut által az Európai Bizottság számára elvégzett 2016-os környezetvédelmi tanulmány alapvető hibákat talált az ENSZ offszetálási mechanizmusában. A tanulmány arra jutott, hogy a potenciálisan igazolt kibocsátáscsökkentő krediteknek csupán 7%-a esetén volt magas a valószínűsége annak, hogy valós, mérhető és további kibocsátáscsökkentő hatásuk legyen.
.
Kelsey Perlman, a Carbon Market Watch (Karbonpiac-Figyelő) tisztviselője üdvözölte, hogy a FIFA elismerte a világbajnokság klímahatását, de arra figyelmeztetett, hogy az offszetálás problematikus lehet. „Ha a FIFA az olyan kezdeményezések folytatását tervezi, melyeket a csalás és alacsony hatékonyság gyanúja övez, akkor mindezt nehéz másnak látni, mint csupán „zöldrefestés”. Hozzátette, hogy fontos az átláthatóság, és felszólította a FIFA-t arra, hogy publikálja az offszetálási projektek listáját, hogy alaposan meg lehessen azokat vizsgálni. „Arra számítanék, hogy a FIFA némileg szigorít ahhoz képest, amit most megenged. Például a nagy vízerőművek, szénerőművek, gázerőművek és nukleáris projektek kizárását. Ha nincsenek kikötések az offszetálási projektekkel kapcsolatban, akkor rögtön jönnek a kérdések ezek környezeti hatását illetően.” – mondotta. Perlman hozzátette, hogy ha a FIFA komolyan veszi a kibocsátáscsökkentést, akkor el kellene mozdulnia a komplex offszetálási sémáktól affelé, hogy inkább közvetlenül finanszírozza a zöld projekteket.

A FIFA által kiadott szakértői becslések alapján az idei világbajnokság várhatóan 2,1 millió tonna széndioxid-kibocsátást eredményez – aminek majdnem háromnegyede az Oroszországba, valamint az egyes játékoknak otthont adó városokba való utazgatásból származik.

A FIFA szintén elkötelezte magát, hogy offszetál „minden elkerülhetetlen kibocsátást, ami fölött operációs kontrollja van”, melyet 243,000 tonnára becsültek, vagyis a kibocsátások 11,2%-ára.

A FIFA szóvivője a következőket mondta a Climate Hot News-nak: „A FIFA a sportszervezetek élvonalába tartozik, ha környezetvédelemről és offszetálásról van szó. 2006 óta számos projekt indult a sportesemények hatásának mérésére és csökkentésére, nem csak a klímaváltozással kapcsolatban, hanem a fenntarthatóság számos egyéb vonatkozásában, úgy, mint hulladékkezelés, újrahasznosítás, és zöld stadionok.”

Üdvözölve a FIFA és az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének együttműködését, Patricia Espinosa, az utóbbi ügyvezető titkára a következőket mondta: „Megdícsérem a FIFA-t példamutatásáért a 2018-as világbajnokság klímahatásának csökkentése terén, és hogy arra bátorítja a futballrajongókat, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.”

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?

Ám miközben a FIFA a klímaérdemeivel kérkedik, a világbajnokság szponzorálását olyan szennyező vállalatoktól kapja, mint a Gazprom, a Qatar Airways és a Kia Motors!

Jesse Bragg, a Corporate Accountability (Vállalati Felelősségvállalás) nevű civil szervezet szóvivője azt mondta: „A FIFA esetében az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos szervével való együttműködés (ami már önmagában gyanús, hogy csupán egy „zöldrefestő” platform) az egyik oldalon, és a fosszilis üzemanyagokra épülő iparágaktól származó szponzorálás a másik oldalon merő ellentmondás.” Hozzátette, hogy az olyan ígéretek és önkéntes vállalások, mint a Carbon Neutral Now különösen problémásak, és sokkal többet jelentenek a vállalati brandek számára, mint amennyit igazából érnek. „Először is, ezeket a vállalásokat gyakran zöldrefestési platformként használják. Emellett az ilyen vállalások gyakran helyettesítik és kiszorítják a valós és érvényesíthető kormányzati szabályozásokat” – mondta.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének szóvivője azt mondta a DeSmog UK-nek, hogy a szervezet nem kapott semmit a FIFA-tól azért cserébe, hogy a szervezet alkalmazza a sémáját. Hozzátette: „A Carbon Neutral Now vállalás célja, hogy arra bátorítsa a vállalatokat és szervezeteket, hogy a jelenlegi kibocsátásuktól függetlenül vegyenek részt a klímaváltozás elleni akcióban”.

Forrás: ClimeNews

A BOCS Alapítvány is arra biztatja a szurkolókat, hogy karbonsemlegesítsék magukat, az utazásaikat oly módom ami bizonyítottan a leghatékonyabb módja a globális éghajlatváltozás visszafordításához! Ne habozzon, ha már felismerte a probléma elhárításának módját akkor cselekedjen azonnal, támogassa a BOCS munkáját azzal, hogy a QFPC karbonkrediteket használja akár a Futball Világbajnokságra való kiutazás okozta környezeti terhelés kiegyenlítéséhez.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .