Thaiföld: A szegénységből való kiemelkedés kulcsa a fogamzásgátlás elérhetősége

Thaiföld és a Fülöp-szigetek összehasonlítása.

Thaiföld kondom oktatás | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Katolikus szegénynek lenni tragikus. A vatikáni fogamzásgátlás tiltás iszonyú szociális és ökológiai és klímamegbolondító pusztítása látszik a sikeres buddhista Thaiföld és a kudarcot vallott katolikus Fülöp-szigetek összehasonlításában.

Thaiföld egy főre jutó eltartóképessége 1960-tól 1990-ig 40 %-kal zuhant (1.7 gha-ról 1.0-ra) a népességrobbanás miatt, azóta viszont picit már emelkedett is, 1.2 globális hektárra. Nézzétek meg ezt a csodát (magyar felirattal). 1992-ben magam is dolgoztam kicsit ezen Thaiföldön ​

 

https://www.ted.com/talks/mechai_viravaidya_how_mr_condom_made_thailand_a_better_place?language=hu

Ezzel szemben a Fülöp-szigetek egy főre jutó eltartóképessége az 1960-as 1.0 gha-ról mára a felére, 0.5-ra süllyedt és tovább csökken a népességrobbanás miatt. Már rájuk zárult a szegénység csapda: nincs annyi eltartóképessége az országuknak, hogy ekkora népességgel esélyük lehessen fölemelkedni.

Thaiföld óriási hátrányból elképesztően beelőzött: fejenkénti GDP-je 1960-ban fele akkora volt, mint a Fülöp-szigeteké, ma pedig több mint dupla akkora! Mindkét ország több mint kétszeresen túlterheli a területét, de Thaiföldnek a kétszer olyan magas szintről és a lefékezett népességrobbanásával van esélye fenntarthatóvá válni. A két ország lakosságszáma kb. egyforma volt 1960-ban. Azóta Thaiföldé két és félszeresre duzzadt, de már alig nő (évi 0.25 %-kal), viszont a Fülöp-szigeteké már majdnem négyszeresére robbant és még mindig robban (évi 1.52 %-kal, hatszoros sebességgel).

A székesfehérvári BOCS Civilizációtervezés Alapítvány 1975 óta dolgozik a katolikus fogamzásgátlás tiltás eltörléséért és a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítéséért is! (Megjegyzés: gha = egy átlagos eltartóképességű hektár. Az adatok forrása http://footprintnetwork.org ).

103 ország 60 évének klaszteranalízise (angolul, németül és magyarul adtuk ki) bizonyítja, hogy a szegénységből fölemelkedés kulcsa a fogamzásgátlás elérhetősége, a népességrobbanás lefékezése a lányok tanulási lehetőségeivel és a nők felszabadításával. Tudj meg többet: https://afrika.bocs.eu

Simonyi, Gyula I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .