Tabutöréssel az egészségügy jobb, mégis olcsóbb!

Kolorádóban a méhen belüli eszközök állami támogatása hatalmas csökkenést eredményezett a tinédzserkori terhességek és az abortuszok előfordulásának csökkentésében, így még több pénzt megspórolva az egészségügy számára, mint amennyibe a program került.

Tabutöréssel az egészségügy jobb, mégis olcsóbb! | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Egy tanulmány alapján a kolorádói kormány közel 70 millió dollárt takarított meg.

A kolorádói tinédzserkori terhességek és abortuszok száma 2009 óta gyorsan csökken, és ez egyetlen dolognak köszönhető: a felhasználó számára ingyenes, illetve támogatott áron hozzáférhető méhen belüli eszközöknek.

A méhen belüli eszközök (más néven spirál) apró, T alakú műanyagdarabok, amiket felhelyeznek a méhbe. Ezek a fő oka annak, hogy Kolorádóban az 2009 és 2016 között 54 százalékkal csökkent a tinédzserkori abortusz előfordulási aránya, jelentették az egészségügyi tisztviselők.

Ezeket az elképesztő számokat egy tanulmánnyal együtt hozták nyilvánosságra, amely szerint a program közel 70 millió dollárt spórolt meg az államnak a párok által nem kívánt terhességgondozás és a szülések, a csecsemő életminőségének ellenőrzése, az ételjegyek, valamint a gyermekgondozási támogatás terén amiatt, hogy kevesebb tinédzser anya szült.

Kolorádó állam Warren Buffet családja támogatása révén 28 millió dollárt költött a nyolc év alatt a méhen belüli eszközök könnyebb elérhetőségének biztosítására, többek között középiskolákban. Ez azt jelenti, hogy egy rendkívül előnyös beruházás volt, ami anyagilag is megtérült, méghozzá többszörösen. A Kolorádói Családtervezési Kezdeményezés elnevezésű program 2009 és 2016 között 43 713 fogamzásgátló hatású implantátumot biztosított az azt igénylő nők számára, emellett egészségügyi dolgozókat képzett ki arra, hogy be tudják ültetni az eszközöket.

„Emiatt minden megváltozott”, mondta Jody Camp, aki felügyeli az állam egészségügyi minisztériumának családtervezési programját. „Az emberek elkezdtek hallani róla”, tette hozzá, „és futótűzként terjedt”.

A tabletták, tapaszok és hüvelygyűrűk gyakran nem olyan hatékony fogamzásgátlási módszerek a tinédzserek és fiatal nők számára, mondta Camp. A méhen belüli eszközök azonban típustól függően képesek megelőzni a terhességet három, öt, vagy akár tíz évre is.

„Ez képes megváltoztatni az életutadat”, mondta. Természetesen a jó értelemben, hiszen hozzájárul, hogy a lányok ne essenek ki az iskolából egy nem kívánt terhesség miatt, ami később a munkaerőpiaci lehetőségeiket is nagyban hátráltatná. Ha pedig az apa nem marad vele, akkor pártalálási kilátásait is.

Kolorádó „tinédzserkori termékenységi rátája”, vagyis a 100 tinédzserre jutó szülések száma a 15 és 19 évesek körében jelentősen gyorsabban esett, mint a nemzeti átlag, ami szintén csökkenőben van. 2009 és 2014 között ez az arány az USA-ban 37,9-ről 24,2 születésre csökkent. Mindeközben Kolorádóban ugyanez az arány 37,5-ről 19,4-re esett.

Az egészségügyi minisztérium partnerségre lépett egy „Játék Előtt” nevű kampánnyal, hogy népszerűsítse a programot, és a tinédzserek maguk sétáltak be, és igényeltek hosszútávon ható visszafordítható fogamzásgátlási módszereket.

„Ha megnézzük a tinédzsereket és életmódjukat, láthatjuk, hogy sokkal nehezebb számukra minden nap bevenni a fogamzásgátlót, vagy hogy emlékezzenek arra, hogy akkor menjenek a következő injekcióért, amikor kell” – Mondta Lauren Mitchell, a kolorádói egészségügyi minisztérium családtervezéssel foglalkozó nővéreinek koordinátora.

A kolorádói törvények lehetővé teszik a 18 éven aluliak számára, hogy saját maguk döntsenek a fogamzásgátlással és a szexuális egészséggel kapcsolatos szolgáltatások igénybe vételéről.

A Kolorádói Egyetem egyik elemzése alapján a kutatók azt találták, hogy 2009 és 2015 között az állami program kétharmadrészt volt felelős a tinédzser-anyák általi szülések számának csökkenéséért. A kutatás alapján a terhességek számának csökkenése elhárított 66 és 69,6 millió dollárnyi kiadást, amit négy állami és szövetségi jóléti és egészségügyi programra kellett volna költeni az alacsony jövedelmű anyák számára.

A nyolc éves támogatási periódus lezárult, de a kolorádói törvényhozók növelték a családtervezési programok éves támogatását 2,5 millió dollárral, így az elérte a 4,1 millió dollárt.

Forrás: IUD program leads to big decline in teen pregnancies, abortions in Colorado

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .