Első a népességrobbanás visszafordítása

A megoldások közt első a népességrobbanás visszafordítása a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényesítésével – az ökológiai lábnyom megalkotójának új könyvében.

Első a népességrobbanás visszafordítása | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Európában sajnos még a mozgalmakban is blokkolják a témát a népességfogyás-pánikolók, szaporodás-erőltetők, szex-tiltók, fogamzásgátlás-tiltók, a nőelnyomók, a pszichés blokkjaik miatt a témáról tanulni is képtelen tudatlanok stb. Európa a legnagyobb donor a szegény világ felé, de az évente százmilliárd euróból csak ezrelékek jutnak családtervezésre a pusztítóan elmaradott közgondolkodás és politika miatt.

Mathis Wackernagel: Ökológiai lábnyom

Első a népességrobbanás visszafordítása | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány4. fejezet: Egyetlen bolygónk – Ökológiai határok – és aztán?
1. A világnépesség csökkentése
A globális népességnövekedés csökkenthető és végső soron vissza is fordítható. Tartozunk ezzel a gyermekeinknek. Az ökológiai előnyök lassan jelentkeznek, de idővel jelentősen felhalmozódnak. A kisebb családokból származó társadalmi előnyök viszont gyorsan jelentkeznek, a gyermekeink kilátásainak javulása kézzel fogható. A kisebb családok ösztönzése egyet jelent azzal, hogy a nőknek ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket biztosítjuk, amely a férfiak kiváltsága volt évtizedek, sőt évszázadok óta. Ennek csak előnye van. Az emberi népesség csökkentése egyaránt vonatkozik az iparosodott és a vidéki régiókra, a világ minden táján. Azt jelenti, hogy egyenlő jogokat biztosítunk a nőknek, támogatjuk a nők oktatáshoz és munkához való hozzáférését, és a biztonságos családtervezési módszerek elérhetőségét a férfiak és nők számára. (A valóság még mindig az, hogy a fejlődő országoknak bilaterális programok keretében küldött nemzetközi támogatásnak csak kevesebb mint 1%-át adják családtervezésre.)

Néhány plusz év tanulásnak és mikrohitelnek is számos pozitív hatása van. Minél kevesebb gyerek van egy családban, annál nagyobb az esélye, hogy tanultabbak és egészségesebbek. Továbbá csökken az erőszak kockázata. Azokban a társadalmakban, amelyekben nagy a fiatalok, főként fiatal férfiak aránya, viszonylag nagy az erőszakos konfliktusok és háborúk valószínűsége. Ha a fiatal nőket kizárják a közéletből, vagy pénzügyi érdekből eladják feleségnek idősebb férfiaknak, az sok fiatal férfit is hátrányosan érint. Könnyen keserűvé és frusztrálttá válnak. A frusztrált fiatalokat pedig könnyű rávenni a rombolásra. A fejlesztésekről döntő politikusok szem elől tévesztik a nőkbe invesztált támogatások valódi súlyát, amikor csupán genderkérdésként kezelik a női egyenjogúságot. A legalacsonyabb GDP-vel rendelkező országok számára az egyik legkifizetődőbb és tartósan jótékony hatású stratégia a fejlődés felgyorsítására az, ha a demográfiai trendek megfordítására fókuszálunk, és a karbonsemleges energiaforrásokhoz való hozzáférést támogatjuk, továbbá a kisbirtokos gazdák mezőgazdasági termelékenységét segítjük.

Röviden összefoglalva, a nőkbe fektetett támogatás nem csak a nők egyenjogúságát segíti, hanem az egész társadalom javát szolgálja.

Simonyi, Gyula I.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .