2020 a fenntarthatóság éve

A fenntartható fejlődés lényege a családtervezés, amihez elengedhetetlen a fogamzásgátlás emberi joga, tudásának és eszközeinek elérhetősége.

2020 a fenntarthatóság éve | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

A fenntartható fejlődés lényege az, hogy milyen erőltetett ütemben, milyen felkészületlenül, milyen arányban gondatlan balesetként, mennyi szaporodás-erőltető nőelnyomással rángatja az emberiség a gyerekeket erre a túlzsúfolt, túlterhelt Földre.

Nem értik a fenntarthatóságot és legalább fél évszázaddal el vannak maradva mindazok, akik még mindig az 1987-es, már akkor is szakmaiatlan definíciót használják. Az alábbi zárójeles hozzáfűzésem a definíció lényege:

“a fenntartható fejlődés a jelen szükségleteit úgy elégíti ki, hogy egyúttal (elsősorban a jövő generációknak felelőtlen nemzésekkel, érdekből, szaporodást erőltető ideológiákkal és baleset-teherbeesésekkel idő előtt, erőltetett menetben a Földre rángatásával) nem veszélyezteti a jövő generációk szükségleteinek kielégítését.”

Saját felelősségük alól próbálnak kibújni, akik ezzel a definícióval a jövő generáció létszámát és születési ütemét valamiféle tőlünk független adottságnak, elrendelésnek, természeti tényezőnek, történelmi szükségszerűségnek, sorsnak, sorscsapásnak próbálják beállítani. Hasonló a tév-ezoterikus felelősség-elhárítás, amely szerint a “gyereklelkek” döntenek arról, mikor, hová, hogyan akarnak “leszületni”.

A gyerekvállalás szó is szaporodás-erőltető és felelősség-elhárító, mintha “valakik” kérnék, hogy ugyan vállalják már, engedjék őket a Földre születni.

Felelős emberek csak gyermekvállalKOZásról, szülővállalKOZásról beszélnek, mert egy nemzésre, szülésre, negyedszázados nevelésre még egy vállalkozás indításánál is sokkal jobban fel kell készülni. Hiszen a szülőség olyan vállalkozás, amiből akkor se lehet kiszállni, amikor csődbe megy!

Magyarország elsősorban azért halad jól a fenntarthatóság felé, mert már 40 éve enyhén fogy a népessége. A családtámogatási rendszer is szerencsére a gyermeknevelés minőségét javítja, s nem a mennyiséget erőlteti.

A családtámogatási rendszer megújításával hazánk egyértelmű lépéseket tett a fenntartható fejlődés legfontosabb tényezője, az egyén és a családok védelme irányában.

Egy nemzetközi fejlesztéssel és globális túlnépesedéssel indító anyaghoz már csak annyit kellene hozzátenni, hogy Magyarország leghatékonyabb cselekvése a fenntarthatóságért az, ha a szegény országok támogatására fordított tízmilliárdokból minél több jusson a fogamzásgátlási lehetőségek megteremtésére, a nők fölerősítésére, a lányok tanultatására.

Simonyi, Gyula I.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .