A politika a hadiipar szórakoztató üzletága

“A politika a hadiipar szórakoztató üzletága.” (Frank Zappa, USA rocker)

A békevágy nem szállít fegyvereket, csak a háborús uszítás, a nyereségvágy és ellenséggyűlölet. A békevágy erőszakmentesen áll ki, az sokkal nyereségesebb a népeknek, mint fegyverekkel védeni magukat.

A politika a hadiipar szórakoztató üzletága

Fotó: Öregdiákok állítottak emléket az I. világháború vágóhídjaira hajtott gimnazista osztálytársaiknak 1928-ban. Két oldalt a későbbi táblákon még sokkal több név: gimnazisták, akik elhulltanak a II. világháború mészárszékein. (Székesfehérvár, Ady E. u.) Nagyítsd ki a szobor arcát: nem hősi, hanem borzalmas szenvedést mutat!

Miért haltak meg milliók az I. világháborúban? Európa hatalmai tönkreverték egymást, s az USA fölemelkedett.

Miért haltak meg milliók a II. világháborúban? Európa hatalmai tönkreverték egymást, s az USA meg a Szovjetúnió függelékévé váltak.

Churchill mindkét világháborút “megnyerte” (városok terrorbombázásai és más borzalmas bűnök árán), csak épp a történelem legnagyobb világbirodalmából, amelyben “soha nem ment le a nap”, a két “győzelem” után már semmi nem maradt, csak végtelen eladósodottság, amit 2006-ig fizetett vissza Anglia az USÁ-nak.

Európa békére vágyik? Vagy pillanat alatt bele lehet hergelni ellenséggyűlöletbe a hadiipar profitja érdekében?

Ha békére vágyna, már rég rehabilitálták volna a katonaságmegtagadókat! De a militarizmus szelleme békeidőben se engedi az erőszakmentesek elismerését, általában még a vallásokban se. Pl. az I. világháborúban az ölés megtagadásáért Angliában kivégzetteket, a II. világháborúban a hitleri “harci szellemet gyengítő” kivégzetteket, a magyar szocializmusban börtönbe zárt katonaságmegtagadókat nem rehabilitálják. Most az ukrán és orosz katonaságmegtagadók ezreiért ki áll ki?

A BOCS a magyar csoportja a 43 éves EBCO-nak (Európai Iroda a Katonaságmegtagadókért).

BOCS.EU - PandaBékére vágysz? Támogasd!
“A hadisírok a béke nagy prédikátorai!” (Albert Schweitzer)

Simonyi, Gyula I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .