Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve az életvitelünket.

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítveJelenleg egy átlag magyar életvitel – a Világbank adatbázisa szerint – évente kerekítve 7 tonna CO2e (azaz széndioxid-egyenértékben kifejezett üvegház hatású gáz) kibocsátással jár.

De pontosabban is kiszámíthatja mindenki a saját karbonlábnyomát:

Karbonlábnyom (Szénlábnyom) Kalkulátor

Ebből azt is megismerheti, életvitelének mely területein tudna csökkenteni.

A karbonsemlegesítés azt jelenti, hogy különféle projektek már kibocsátást megelőztek, csökkentettek, megkötöttek, s a kivitelezésük után egy kiértékelés igazolta a mennyiséget, s minden tonna CO2e után egy karbonkredit keletkezett.

A NAV állásfoglalása a VER piaci karbonkreditekről

Számtalan már kivitelezett napenergia, szélenergia, erdővédelem, családtervezés, energiatakarékosság stb. projektnek vannak kreditjei. Ezeket szigorú elszámolású registry-k tartják nyilván, és azt is, hogy ha egy kreditet már felhasználtak. Globális áttekintést közöl negyedévente a karbonkredit piacról az EM világjelentés.

A karbonsemlegesítés ilyen krediteket használ fel, amivel utófinanszírozza az adott projektet. A bevételből további klímavédő projekt működhet. Így a szennyezőktől pénz áramlik a tisztítók felé.
A kredit szó hitelt és bizalmat jelent. A projekt előre elvégezte az általunk kibocsátott CO2e mennyiségnek megfelelő kibocsátás megelőzését, csökkentését, megelőzését. Ezt a munkát fizetjük meg utólag.

Karbonsemlegesíteni nem lehet ígéretekkel, csak már elvégzett munka eredményével. Pl. faültetéssel nem lehet, csak majd sok év múlva, amikor már felmérhető, hogy ténylegesen mennyi CO2e-t kötött meg az ültetésből megmaradt erdő. Ez gyakori (ön)ámítás, pedig az erdőben megkötött karbon veszélyeztetett, bármikor visszakerülhet a légkörbe pl. erdőtűz esetén:

Éljünk klímabarát módon, minden évben karbonsemlegesítve

Akik nem értik, néha búcsúcédulának hazudják a karbonsemlegesítést, amivel csak a lelkiismeretet szokás megnyugtatni. De a búcsúcédulák nagyon is eredményesek voltak: felépült belőlük a Szt. Péter bazilika. A karbonsemlegességet igazoló certificate is eredményes: tényleges klímavédelmet pénzel.

Mint régen a búcsúcédulák?

A karbonsemlegesítés alapvető erkölcsi kötelesség a mai klíma-vészhelyzetben minden párt, cég, intézmény, szervezet és egyén számára. Az EU tagországai számára már törvényi kötelesség is.

Aki nem karbonsemlegesít, az az erőfölényével visszaélve egyszerűen ráterheli a szennyezésének a költségét a gyermekek jövőjére.

Drámai adatok a mai gyerekek örökölt terhére

Ráadásul megspórolva a mai kiegyenlítés kis költségét, annak sokszorosát terheli rá a gyermekek jövőjére, hiszen a megelőzés mindig sokkal költséghatékonyabb.

Simonyi, Gyula I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .