Meddig maradhat fenn az emberiség?

Döbbent arcok a Föld napján bemutatott dokumentumfilm, az Emberek bolygója elején.

Meddig maradhat fenn az emberiség? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány - BLOG

Meddig maradhat fenn az emberiség? Járókelőknek szegezi a kérdést Michael Moore dokumentumfilmes Los Angeles utcáin. Az emberek megdöbbent arcaival és bizonytalan válaszaikkal kezdődik az Emberek bolygója (Planet of the Humans), aminek premierjét az 50. alkalommal megtartott Föld napjára időzítették.

A YouTube videómegosztó oldalra már felkerült a nagyon is hétköznapjainkba vágó alkotás, ingyen nézhetjük meg a filmet. Azt a kérdést járja körül, hogy mi történik akkor, ha a szélerőművek, a napelemek és más zöldenergia-projektek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megmentsék a bolygót és az emberiség nem lesz képes fenntartani mostani életmódját.

Úgy tűnik, hogy elveszítjük a harcot. Nagyon nagy bajban vagyunk

– mondta az Oscar-díjas amerikai rendező, Michael Moore, aki a Jeff Gibbs írta és rendezte film producere.

A film egy észbontó ellentétre világít rá, készítőik ugyanis azzal érvelnek, hogy

a fő környezetvédő mozgalmak kiszolgálják a vállalati érdekeket,

a nap- és szélerőművek alkotórészei, valamint az elektromos gépkocsik pedig túlságosan támaszkodnak az erdőirtásra és az előállításukhoz használt energiát szénből és gázból nyerik.


“a fő környezetvédő mozgalmak kiszolgálják a vállalati érdekeket”
“jobb megközelítés lenne, ha az embereknek kevesebb gyermekük lenne. A végtelen növekedés egy véges bolygón öngyilkosság!”

Tudsz még olyan szervezetet, amelyik ezzel a jobb megközelítéssel dolgozik közel fél évszázada?

Meddig maradhat fenn az emberiség? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány - BLOGA BOCS Civilizációtervezés Alapítvány 1975 óta (ld. Környezetvédelmi Lexikon, Akadémiai Kiadó, 1993, 2002) dolgozik a jövő generációkért (minden gyermek kívánt, minden terhesség tervezett), a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968), az első másfél évtized félillegális módján ma is iroda és alkalmazottak nélkül, önkéntesen, apró támogatásokból.

Nem ingyen adományt kérnek, karbonsemlegesítik, klímabaráttá ellentételezik érte a támogató életvitelét.

Önkénteseket is szívesen fogadnak: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – Önkéntesség


“Amit zöld, megújuló energiának és ipari civilizációnak nevezünk, az egy és ugyanaz. Kétségbeesett intézkedések, amik nem a bolygót, hanem az életmódunkat mentik meg” – mondja Gibbs a filmben.

Meddig maradhat fenn az emberiség? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány - BLOG

A rendező szerint jobb megközelítés lenne, ha az embereknek kevesebb gyermekük lenne. “A végtelen növekedés egy véges bolygón öngyilkosság” – fejtegeti Gibbs.

 

A több éven át készült filmben tudósokkal, gyárosokkal, környezetvédő aktivistákkal készítettek interjúkat, felkerestek szélerőműveket, naperőműveket, biomasszaüzemeket, és bemutatták azokat a vállalatokat, amik együttműködnek és befektetnek zöldenergia-kezdeményezésekbe.

Moore hangsúlyozta, hogy sok emberhez hasonlóan maga is jó gondolatnak tartotta az elektromos autókat, de nem gondolt arra, hogy honnan érkezik az elektromos energia.

Meddig maradhat fenn az emberiség? | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány - BLOG

“Úgy véltem, hogy a napelem örökké tart. De nem tudtam, mi történik a gyártásakor” – mondta, hozzátéve, hogy előállításukhoz olyan alapanyag szükséges, mint a kvarc és fosszilis energia.

Moore és Gibbs elismerte, hogy filmjükben sivár kilátásokat vetnek fel, de azt remélik, hogy párbeszédet indítanak el. A filmben nincs mindenre válasz, de arra ösztönöz bennünket, hogy másként gondolkozzunk.

Az alkotók emlékeztettek arra, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások és a légi közlekedés visszaesése megmutatta, milyen gyorsan megérzi a bolygó egy változás előnyeit.

Források: Euronews
Website: https://planetofthehumans.com/
FB: https://www.facebook.com/PlanetoftheHumans/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .