Oroszország talán a földi élet – és így az emberiség – utolsó menedéke

Russia is perhaps the life on earth – and thus the last refuge of humanityOroszország talán a földi élet – és így az emberiség – utolsó menedéke: az egyetlen nagy terület, amely még nincs túlterhelve és fogy rajta az emberi népesség.

Oroszország talán a földi élet - és így az emberiség - utolsó menedékeÖkológiai deficitről akkor beszélünk, ha egy populáció ökológiai lábnyoma meghaladja az adott populáció számára rendelkezésre álló terület biokapacitását. A nemzeti ökológiai deficit azt jelenti, hogy a nemzet biokapacitást importál a kereskedelem révén, felszámolja a nemzeti ökológiai vagyont vagy széndioxid-hulladékot bocsát ki a légkörbe. Ökológiai tartalék akkor áll fenn, ha egy régió biokapacitása meghaladja a lakosság ökológiai lábnyomát. (Forrás: footprintnetwork.org)

Oroszország talán a földi élet - és így az emberiség - utolsó menedéke

 

Oroszországon kívül a többi, a térképen még zöld nagy terület ökológiai tartalékait az ottani ill. a bevándorlás okozta népességrobbanás rohamosan teszi tönkre. Argentína és Svédország öko-tartaléka bő fél évszázad alatt felére fogyott, Kanadáé harmadára, Brazíliáé, Bolíviáé és Mongóliáé negyedére, Ausztráliáé és Kolumbiáé ötödére, Perué és Namíbiáé hatodára, Madagaszkáré hetedére, Kongóé és Angoláé tizedére, s mindenhol csak a népességnövekedés miatt, hiszen a fejenkénti ökolábnyom nem nőtt.

Az intenzív mezőgazdálkodás óta, kb. tízezer éve a nagyobb népesség nagyobb erőt jelentett, így a népességrobbanók (fél évezreddel ezelőtt pl. a nyugat-európaiak, egészen a 20. századig) általában elözönlötték a természettel egyensúlyt tartó népességűek területeit és azokat is tönkretették.

A Föld rohamosan súlyosbodó túlterhelése mára már az emberiséget és az egész élővilágot a létében fenyegeti. Az egyetlen esély a népességrobbanás visszafordítása, a nők felszabadulása. „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet..” (Máté evangélium 5,5) De ahol végre már csökken a népesség, ott fenyeget a világ még mindig népességrobbanó többségének inváziója, kizsákmányoló nyomása.

Hogyan tudja egy nem túlnépesedő régió megvédeni a területe ökológiai értékeit a világ agresszív, népességrobbanó többségétől?

A gépek és fegyverek megváltoztathatják az erőviszonyokat úgy, hogy ne legyen annyira döntő tényező a népesség nagysága. Ez enyhítette a 19. századtól a hatalmi szaporodás-erőltetést. Addig mindenféle hatalomnak érdeke volt az ember-túltermelés, hogy legyen sok kiszolgáltatott, ezért olcsó munkás, szülőgép, katona. A “fölösleg” nem okozott nagy gondot a hatalmaknak, elpusztították az éhínségek, a járványok, a háborúk.

A fosszilis energiabőség olyan egészségügyi, mezőgazdasági stb. “fejlődést”, s ezáltal felgyorsult népességrobbanást hozott, hogy az embertúltermelés már veszélyessé vált a hatalmakra (egyre több és nagyobb rabszolgalázadás, forradalom, szabadságharc, munkásmozgalom, nőmozgalom, munkanélküliség stb.). Ezért már régóta nem érdek a túlnépesedés, de a sok évezredes vallási-kultúrális-társadalmi szaporodást erőltető agy- és szívmosás iszonyú mélyen gyökerezik a kollektív pszichében. Ezért az emberiség túl lassan kap észbe ahhoz képest, hogy a túlnépesedés pusztító következményei milyen gyorsan csapnak le rá. Szerencsére a globális tőke egyre több felvilágosult csoportja (pl. Gates, Warren, Rossmann) helyezi a népességrobbanásból származó rövid távú profit elé a hosszabb távú túlélés érdekét, ezért támogatja a fogamzásgátlás emberi jogát.

Az élővilág és így az emberiség utolsó reményei azok a még ökológiailag nem túlterhelt területek, amelyek meg tudják védeni magukat a népesedés és bevándorlás okozta túlnépesedéstől, valamint a világ túlnépesedett többségének kizsákmányoló rohamaitól.

A népességrobbanók mindig agresszívek, hiszen lényegük az emberanyag (szolgák, ágyútöltelékek, szülőgépek) gyártása, a jövő nemzedékek minél nagyobb hányadának és minél gyorsabban saját hatalmukba kaparintása (azaz a népesedési verseny).
– Agresszívek legelőször is a saját lányaikkal, asszonyaikkal, akiket tenyészállat sorban tartanak, különben nem tudnának népességrobbanni,
– másodszor a gyerekeikkel és szegényeikkel, akiket szolgasorban tartanak, különben nem tudnák a robbanó népességet ellátni,
– harmadszor a területük élővilágával (“Irts ki mindent, amit nem tudsz megenni vagy nem táplálja a táplálékodat” – Quinn),
– negyedszer más népekkel, akiktől újabb tönkretehető erőforrásokat akarnak zsákmányolni.

Az első pont mentheti meg a földi életet: a nők felszabadítása a szaporodást erőltetők elől elrejthető fogamzásgátlók (iud, implant, inject) titkos fegyverével. Támogasd a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliókat segítő szakmai szervezeteket!

Simonyi, Gyula I.

 

Ki szeretne világnyomorba süllyedni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .