A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló?? Ellenkezőleg…

A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló?? Ellenkezőleg, a szolgagyártás a hajtóereje! Segít ha kihalunk? A népesség-visszacsökkenés nem kihalás, de a túlnépesedettség akár az emberiség kihalásához is vezethet.

A fogamzásgátlás a klímavédelem kulcsa? – Simonyi Gyula I. és Tóth I. János vitája

A fogamzásgátlás elérhetősége nemcsak a nők jogainak és felszabadításának kulcsa, hanem a klímavédelem, természet- és környezetvédelem, gyermekvédelem, szegénységből kiemelkedés, erőszak- és konfliktusenyhítés egyik leghatékonyabb módszere is. A kapitalizmus nem hogy fogamzásgátló, hanem éppen hogy a legdurvább szaporodást erőltető rendszer. A profit, az olcsó jólét, a túlfogyasztás alapja az élőerő-túltermelés, ami olcsóvá teszi a munkást, s így a bioszféra kirablását.

A népesség-visszacsökkenés segít az emberi túlnépesedés miatt kihalóban lévő milliónyi fajnak, s ezáltal a bioszféra-szolgáltatásoktól létében függő emberiségnek is. Az embernek is jobb, ha nem arra nemzik, hogy aztán éhínség, járvány, háború, hőség, mérgezés végezzen vele az ökológiai összeomlásban.

Alapvető magyar és európai érdek, hogy a szegény országokat segítő nemzetközi fejlesztési pénzek jelentős része a fogamzásgátlási lehetőségeket nélkülöző százmilliókat segítse. Ez (a dán kormány fogalmazásával) enyhítené az Európára nehezedő migrációs nyomást.

A túlnépesedés okozza a túllövést, benne a túlfogyasztást. Ugyanis az élőerőt a szolgagyártás, az élőerő-túltermelés egyre olcsóbbá teszi. A naponta közel negyedmillióval növekvő szolgasereg egyre kiszolgáltatottabb. Így  szinte éhbérért kirabolja a bioszférát. A népességrobbanás nélkül a túlfogyasztás megfizethetetlenül drága lenne.

A multikrízis ezernyi sebe már csak következménye a túllövésnek. Ezt vallja Simonyi Gyula I., a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke, aki a Háttérben című műsorban beszélgetett Tóth I Jánossal, környezetfilozófussal. A két szakértő eltérő nézőpontokat képviselt a gyermekvállalásról, a fogamzásgátlás és a klímavédelem összekapcsolásáról, túlnépesedésről és elöregedő társadalmakról. Egyáltalán hány embert bír el a Föld? Mi az oka a túlnépesedésnek?

 

A fogamzásgátlás nem mindenhol elérhető, megfizethető, vagy elfogadott. Sok országban a nők nem rendelkeznek a saját testük feletti döntési joggal, vagy nem férnek hozzá a megfelelő fogamzásgátló módszerekhez. Sok országban a fogamzásgátlás tabu téma, vagy ellenzi a vallás, a kultúra, vagy a politika. A fogamzásgátlás nem kap elegendő támogatást, figyelmet, vagy prioritást. Segít-e a túlnépesedés megoldásában ha támogatjuk a fogamzásgátlás elérhetőségét és elfogadottságát a világ távoli részein? Van-e erre hatása a női egyenjogúság erősítésének és a lányok oktatásának?

A videó forrása: Fekete Rita | Hit Rádió – YouTube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .